Hlavní obsah

5 otázek stačí! Jak poznáte, že vás miluje?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Nějakou dobu se scházíte, ale přijde vám, že je tenhle svazek trochu jednostranný. Možná se ptáte, zda vás dotyčný chlapík skutečně miluje. Jak něco takového odhalit i beze slov? Pět otázek, pět odpovědí. Víc nepotřebujete!

Článek

I když je láska v podstatě jen hormonální koktejl s účinky tvrdých drog, kterým vévodí látka zvaná fenyletylamin, někdy je dobré mít jasno. Chce vás? Dýchá pro vás? Myslí na budoucnost? Pokud je dotyčný skoupý na slovo, je možné jeho záměry i myšlenky odhalit jinak. Zodpovězte si těchto pět otázek, které sestavil sexuální kouč Sean Jameson z irského Dublinu na svém blogu! Díky nim hned budete o něco moudřejší.

1. Je poblíž, když ho nejvíc potřebuji?

I v těch nejdůvěrnějších vztazích je důležité udržet si určitou nezávislost. Na druhou stranu každý někdy potřebuje rameno, na kterém se může vyplakat. Jedno takové máte? Přispěchá k vám partner ve chvílích, kdy ho potřebujete? Jestli ano, nejde mu jen o sex nebo zábavu, chová k vám skutečné city a chce být po vašem boku v dobrém i ve zlém. Zároveň dočasně převezme vaše povinnosti, pokud si to nepříznivá situace žádá. A to se cení!

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Přispěchá, když ho potřebujete, a je vám oporou v těžkých časech? Myslí to s vámi vážněFoto: Look Studio, Shutterstock.com

2. Pomáhá mi v osobním růstu?

Podle Seana Jamesona se všichni v průběhu času mění a v partnerství platí, že by jeden z dvojice měl podporovat toho druhého (a naopak), ať už drahá polovička přijde s jakýmkoli nápadem. Studium v zahraničí? Nová práce? Cesta kolem světa? Protějšek, který miluje, nebrání partnerovi v plnění cílů a snů. Jistě, může vyjádřit obavy, že kupříkladu vztah na dálku nebude fungovat, ale rozhodně nic nezakazovat a nehanit. Naopak. Jestli to tak není a váš protějšek reaguje podrážděně, když vás v práci povýší nebo se vám podaří něco docela jiného, něco tu nehraje.

3. Vykonává svůj podíl (partnerské) práce?

Zmíněný sexuální kouč podotýká, že se tradiční role mužů a žen mění a vyvíjejí. Pryč jsou doby, kdy ženy stály u plotny a muži vydělávali peníze. Dnes není výjimečné, že domů nosíte víc peněz než váš partner, řídíte nadnárodní podniky a šéfujete desítkám mužů. Co se však týče domácích povinností a „obecného žití“, je dobré, pokud vládne rovnoprávnost a spravedlivé rozdělení úkolů. Partner si vás váží, oceňuje, co do vztahu přinášíte, a je si vědom toho, že zasluhujete péči – jako každá jiná žena? Pak vás s největší pravděpodobností miluje.

4. Je ke mně upřímný?

Nejlepší vztahy jsou postaveny na poctivé a otevřené komunikaci. Pokud partner neustále lže, již se nemusíte ptát, zda vás miluje. Nemiluje. Jinak by jednal narovinu. Není nutné dělat z komára velblouda v případě nevinných „bílých lží“. Takové mlžení nic neznamená. „Ano, sluší ti to, zlato. Nejsi tlustá!“ Vážnější věci si však žádají zodpovědnější přístup a férové jednání. Záleží mu na vás? Pak je upřímný – a po vás to chce taky. Dává vám prostor pro připomínky a není mu jedno, co si myslíte (respekt vůči vaší osobě je jeho druhé jméno).

5. Záleží mu na mém štěstí?

Jeden z největších důkazů lásky? Partnerovi záleží na vašem štěstí, a dokonce je právě v souvislosti s ním ochoten cosi obětovat, ať už se jedná o kompromis při výběru zmrzliny, nebo snad větší ústupek neshodující se s jeho původním plánem (například výběr lokace pro stavbu domu). Podle Seana Jamesona platí, že ten, kdo skutečně miluje, najde způsob, jak být vedle své lásky šťastný i bez ryze osobního prospěchu. Měli snad The Beatles pravdu, když zpívali, že „All you need is love“? A co vlastně dělat, pokud máte dojem, že drahá polovička zná lásku jen z pohádek?

O svém vztahu si s ním promluvte. Třeba zrovna váš muž dává náklonnost najevo jinak, méně obvyklým způsobem. Řekněte mu, jak se cítíte, a počkejte na zpětnou vazbu. Možná jen potřebuje čas. Jestli vás rozhovor nedovedl ke šťastnému konci, pořád máte na výběr – zůstat, nebo odejít.

A jak to máte vy? Poznáte, zda vás partner skutečně a bezvýhradně miluje?

Reklama

Načítám