Hlavní obsah

Muži versus ženy: Kdy a proč lžeme?

Foto: Thinkstock

Muži i ženy mají svá slabá místa, o kterých neradi hovoříFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý občas trochu zalže, neřekne úplně pravdu, tak trochu pozmění fakta, prostě mlží. Jsou oblasti, v nichž nechtějí kápnout božskou ženy, a kde se pravdy zase bojí spíš muži. Podívejte se na slabá místa něžného pohlaví a při čem naopak znejistí pánové.

Článek

Ženy bleskurychle odstřihávají z oděvů cedulky s údaji o velikosti, mužům je tohle fuk. Ti si raději vymyslí historky plné adrenalinu, které mají s realitou pramálo společného. Občas prostě lžeme všichni, jen každý trochu jinak.

Ženy

1. Váha a věk

Dvě pro ženy velmi citlivá čísla. Zeptat se na ně chce vskutku odvahu, i když s pravdivou odpovědí spíš nepočítejte. Ať už je daná žena štíhlá jako proutek nebo ji trápí pár kil navrch, mlžit budou nejspíš obě stejně.

Jsou to jakési intimní informace, které mají pro ženy s nižším sebevědomím leckdy až nezdravě velký význam.

Co na to odborník: „Váha a věk jsou jakési mezníky, podle kterých se žena často sama někam zařazuje. Nejde jen o neupřímnost vůči ostatním, ale často si ženy lžou samy sobě. Chybí jim dostatek sebelásky, sebedůvěry, a tak se toho snaží dosáhnout například menší velikostí džínů. A je za tím také trocha strachu, že pokud nebude dost mladá a dost štíhlá, tak ji partner vymění a podobně. Vždyť to dnes a denně vidíme ve všech médiích,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: Thinkstock

Ženy nerady mluví o své vázeFoto: Thinkstock

2. Spokojenost ve vztahu a dokonalé děti

Jakkoli to doma nefunguje, manžel má milenku a hádky jsou na programu každý den, jen málokterá žena to dokáže přiznat. Když se jí zeptáte, jak se jí daří, téměř stoprocentně řekne, že skvěle. K tomu přidá pár vět o svých šikovných dětech, ale o tom, že propadají a hrozí jim dvojka z chování, samozřejmě pomlčí.

Tohle jsou totiž oblasti, v nichž se velká část žen seberealizuje. Vždy snily o tom, jak budou skvělé manželky a dokonalé matky. A ono je to najednou jinak.

Co na to odborník: „Ženy opravdu dost často ,nevidí', že něco není v pořádku, dokonalý příklad je například nevěra či domácí násilí. Ženy omlouvají chování partnera, dávají vinu za jeho chování sobě, ztrácejí soudnost a reálný pohled. Zčásti je to jistě zvyky a výchovou typu ,co se doma uvaří, to se tam i sní', ale také tím neustálým typicky ženským porovnáváním se s jinými, jako bychom neuměly někdy žít své životy opravdu jen samy za sebe, ale chtěly se jen dobře prezentovat, jaké jsme supermatky, superpartnerky a superpracovnice,“ vysvětluje Lucie Horníková.

Muži

1. Příjmy, funkce a úspěchy v práci

Tak jako pro ženy je až přehnaně důležitý jejich věk a váha, u mužů lze totéž říci o penězích a úspěších v práci. Proto, když se muže zeptáte, co dělá, odpoví vám například, že je podnikatel. Řekne to ledabyle a s tónem, který naznačuje, že je samozřejmě úspěšným podnikatelem. Ve skutečnosti ale má malou firmičku, která jen tak tak bojuje o přežití.

Co na to odborník: „V naší společnosti se hodně nosí kult dokonalosti. Proto lidé obecně raději předstírají, že je vše perfektní, než aby přiznali, že mají problém. Bojíme se, aby se od nás ostatní neodvrátili, nepřestali se s námi kamarádit, spolupracovat a podobně. No a muž má zvlášť od jistého věku pocit, že už by měl být úspěšný, měl by mít nějaké postavení a peníze, aby ho ostatní brali. Jinak bude outsider. A tak když tyhle věci nemá, raději lže, než aby ukázal, že zas tak úspěšný není,“ popisuje psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

2. Zážitky „plné“ adrenalinu

Budou vám vyprávět, jak si nechali vytrhnout čtyři zuby moudrosti bez umrtvení, a vůbec je to nebolelo. Budou popisovat, jak skákali s padákem, a neměli vůbec strach.

Foto: Thinkstock

Muži neradi přiznávají, že mají z něčeho strachFoto: Thinkstock

Muži se jednoduše prezentují jako neohrožení hrdinové, i když realita vypadala jinak. Proč popisovat, jak se v čekárně u zubaře klepali strachy a jak kvůli malému kazu škemrali o umrtvující injekci?!

Co na to odborník:„Tohle je způsob chlapecké hry. V podstatě se hecují, kdo něco zvládne líp. Akorát už nestačí hodit míč do větší výšky jako v dětství. Je to způsob interakce v mužském světě, který je nám ženám nepochopitelný,“ říká Anita Michajluková.

Tip redakce:Může se také stát, že vám partner zalže i v posteli. Přesvědčí vás o tom článek Sex: V tomhle nám muži lžou!.

Tip redakce:Občas lžeme prostě všichni. A tohle jsou nejčastější mužské lži!

A v jakých případech lžete vy? Kdy se vám pravda neříká snadno?

Reklama

Související témata:

Načítám