Hlavní obsah

Christina Pidlozná (31): Vytetuje chybějící bradavky i nehet

Foto: Archiv Christiny Pidlozné

Foto: Archiv Christiny Pidlozné

Reklama

Christina Pidlozná dokáže klientkám vykouzlit husté obočí, plné rty či kočičí oči a prostřednictvím projektu, který založila, vrací sebevědomí i ženám po mastektomii. Jak probíhá tetování bradavek a proč si za něj nevystavuje účtenku?

Článek

Christina Pidlozná (31) se narodila na Ukrajině, ale v České republice žije už dvacet let. Asi jako každá dívka začala v pubertě experimentovat s líčením, to však ještě netušila, že právě make–up bude hrát v jejím budoucím životě významnou roli. Dnes má dvě vlastní studia, množství spokojených zákaznic a obrovskou chuť pomáhat.

Dámám po prodělané mastektomii dotváří bradavky a dvorce technikou zvanou areola, kterou se naučila v zahraničí. Aby byl výsledek co nejautentičtější, vytvořila vlastní postup. Pro sebe si ho ale nenechala – s nadšením jej předává dál svým žačkám.

Pracovala jste v korporátu a po čase jste zjistila, že to není nic pro vás. Proč vás napadlo začít budovat kariéru zrovna v oblasti permanentního make–upu? 

Nejdřív jsem se o něj začala zajímat jako klientka. A při hledání artistky, která by mi udělala oční linky, jsem se pro tento obor prostě nadchla! Byl to úplně nový směr profesního života zahalený v nejistotě a obavách, ale nějak jsem podvědomě cítila, že do toho mám jít. Tenkrát mi bylo 23 let a dnes jsem velmi šťastná, že jsem tenhle krok udělala.

Foto: Archiv Christiny Pidlozné

Christina Pidlozná se narodila v Charkově na východní Ukrajině a do Česka se přestěhovala s maminkou, když jí bylo 11 let Foto: Archiv Christiny Pidlozné

Jaký druh permanentního makeupu momentálně nejvíc frčí?

V minulosti měly klientky zájem hlavně o obočí, ale postupem času se vracely a dodělávaly jsme rty i linky. Mnoho zákaznic má ode mě udělané všechny zákroky. V současnosti je zájem o procedury vyrovnaný a nedá se určit, co nejvíc letí. Každá žena je jedinečná a přeje si zvýraznit jinou oblast obličeje – a to je skvělé. Pro mě jako artistku to znamená pracovní rozmanitost a na každý zákrok se tím pádem těším.

A co muži? Stojí i oni o zkrášlování? 

V České republice je péče o mužský vzhled zatím trochu tabu. S postupem let se to bude měnit, nicméně momentálně nás navštěvují muži spíše výjimečně. Obecně se většinou jednalo o permanentní make–up obočí metodou hairstrokes.

Foto: Archiv Christiny Pidlozné

Christina Pidlozná (druhá zleva) je odbornou školitelkou v oblasti permanentního make-upu i tetování bradavek. Jen v Česku už vyučila zhruba 20 artistekFoto: Archiv Christiny Pidlozné

O co se jedná?

Jde o techniku tetování kombinovanou se stínováním, u které je výsledkem velmi přirozený vzhled obočí. Tetovala jsem například několik mužů trpících alopecií. Mužská stavba chloupků je odlišná od ženské, proto je vždy potřeba tato schémata nastudovat a naučit se je předkreslit.

Ne každého by asi napadlo, že permanentní makeup může doopravdy pomáhat…

Ano, to může. Se souhlasem rodičů jsem třeba tetovala dvanáctiletou holčičku s alopecií. Byl to krásný zážitek, vidět, jak se poprvé podívala do zrcadla. Dalším příkladem, kde permanentní make–up může pomoct, byla paní, která po autonehodě přišla o kus rtů. Nebo dívka, která se narodila bez jednoho článku prstu a oslovila mě s prosbou o hyperrealistické tetování nehtu, který jí chyběl.

Foto: Archiv Christiny Pidlozné

Součástí Christinina života je kreativní činnost. Záliba v malování se u ní v dospělosti proměnila ve způsob meditace i únik z reality, kde čas přestává existovatFoto: Archiv Christiny Pidlozné

Založila jste projekt #christyforwomen, v jehož rámci tetujete ženám dvorce a bradavky po mastektomii. Dostáváte od nich zpětnou vazbu?

Samozřejmě. Občas slyším od klientek tak krásná slova díků, až se mi v očích objeví slzy dojetí. Kdybych chytila zlatou rybku, přála bych si svět bez rakoviny. Toto utopické přání mi bohužel nikdo nesplní, proto je třeba nesedět se založenýma rukama a snažit se pomoct každé z těch velkých bojovnic, která bitvu se zákeřnou nemocí vyhrála.

Služby jim poskytujete zdarma. Na jakou částku by podobný zákrok vyšel, kdybyste měla vystavit účtenku?

Cena zákroku je 8 000 korun. Bohužel u nás není žádná zdravotní pojišťovna, která by toto tetování hradila, protože z jejího hlediska patří mikropigmentace mezi estetickou úpravu, nikoli zdravotní výkon. Doufám, že se to časem změní. Z mého pohledu je totiž tetování bradavek nedílnou součástí rekonstrukce prsu, kterou si zaslouží každá žena, která prodělala rakovinu prsu.

Foto: Archiv Christiny Pidlozné

Bradavky a dvorce odstraněné při mastektomii se tetují technikou areola. Christina Pidlozná tuto metodu také vyučuje, protože svět podle ní potřebuje víc odbornic, které by ženám po prodělaném onkologickém onemocnění pomáhalyFoto: Archiv Christiny Pidlozné

Jak dlouho po mastektomii se k vám mohou zájemkyně objednat?

Tetovat přes jizvy lze až rok od jejich vzniku, kdy jsou už úplně zahojené a měkké. A pokud klientka plánuje ještě další plastickou modelaci prsu, tak je třeba s tetováním počkat až po ní, aby se nezměnilo umístění dvorců a bylo docíleno co nejlepší symetrie. Tetování dvorců a bradavek by měl být opravdu až poslední krok rekonstrukce prsu.

Jak přesně takové tetování probíhá?

Začíná detailním vyměřením a předkreslením dvorců a bradavek. S klientkou si nákres odsouhlasíme a poté nanesu anestetický gel, který se nechá několik minut působit. Existuje víc druhů tetování. Při jednostranné mastektomii se jedná o zrcadlení zdravého prsu a výběr pigmentu pak vychází z barvy stávající bradavky a dvorce. U oboustranné mastektomie je metoda kreativního tetování, kdy artistka navrhuje celkový design obou prsů. Používají se barevné odstíny, které korespondují s přirozenou barvou kůže klientky. Celkově zákrok trvá zhruba 2,5 hodiny.

A bolí to? 

Z bolesti nemusejí mít klientky vůbec strach. Pocity během zákroku by se daly přirovnat ke škrábání, které je mírně nepříjemné, ale ne bolestivé. Navíc u mnoha žen po tolika operacích už tahle oblast postrádá dostatečné množství funkčních nervových zakončení, takže není tak citlivá.

Foto: Archiv Christiny Pidlozné

Christina Pidlozná je zakladatelka českého studia Academy-S, kde se specializují na permanentní make–up. Jedno studio je v Praze, druhé v Hradci KrálovéFoto: Archiv Christiny Pidlozné

Nepřináší lepší výsledky chirurgická modelace?

Na základě zkušeností mám pocit, že u chirurgické modelace bradavek nejlepší možný postup lékaři zatím hledají, jelikož se u klientek setkávám s různými metodami jejich vytváření. Je důležité si uvědomit, že tahle plastická operace není jednoduchá. A jako každá operace po prodělané nemoci je pro organismus náročná. Navíc je u většiny případů kůže v této oblasti po ozařování velmi křehká.

Pro modelaci bradavky se využívají kožní štěpy z různých částí těla, jako jsou oční víčka, ušní lalůčky nebo záda, a zhruba v polovině případů tělo tuto transplantaci nepřijme a vymodelovaná bradavka se neuchytí. Oproti tomu tetování je neinvazivní zákrok, který má takřka 100% úspěšnost v zahojených výsledcích. Navíc i po vytvoření bradavek chirurgickým způsobem je stejně vždy potřeba kůži dopigmentovat, aby měly dvorce přirozenou barvu.

Vědí o tom ženy a doporučují jim tetování i lékaři?

Neustále se snažíme veřejnost seznamovat s touto problematikou pomocí sociálních sítí a médií a zvyšovat obecné povědomí. Dostala jsem šanci přednášet na lékařské konferenci, což je skvělý krok kupředu v naší snaze. Lékaři k nám posílají ženy ze všech koutů České republiky i ze Slovenska. Opravdovým milníkem by ale byla změna přístupu zdravotních pojišťoven. Ve chvíli, kdy by byl zákrok hrazen ze zdravotního pojištění, byla by větší šance pomoct více ženám cítit se opět kompletní.

Tak snad se to brzy změní. Jste majitelka dvou kosmetických studií a zároveň školitelka permanentního make-upu. Jak se ve vaší práci odrazila pandemie? 

Bylo to velmi těžké. Měla jsem strach, že přijdu o vše, co jsem roky budovala. V první vlně jsme měli tři měsíce zavřeno. Myslela jsem, že už nemůže být hůř, a přišla druhá a třetí vlna a dohromady dalších šest měsíců zákazu činnosti. Stát přispěl částečně na nájem, ale to zdaleka nepokrývalo chod studia.

Začali jsme dělat on-line kurzy a ve zbylém čase jsme se snažili vylepšovat obě studia – místo tetovacího strojku jsem do ruky vzala malířskou štětku a společně s kolegy jsme vymalovali. Dále jsme pracovali na zlepšení našich služeb a s každým dalším zasedáním vlády se modlili, ať už to skončí. Vroucně doufám, že už se to nebude opakovat. Každý podnikatel, kterého to zasáhlo, mi dá za pravdu, že se v té době velmi těžko usínalo.

Foto: Archiv Christiny Pidlozné

Jízdu na wakeboardu si Christina Pidlozná užívá teprve od loňska, ráda se jí věnuje ve svém volném časeFoto: Archiv Christiny Pidlozné

Kolik lidí jste už svoji techniku areola naučila tetovat?

U nás je to zhruba 20 artistek, můžete je navštívit od Moravy až po západní Čechy. A učím i artisty z jiných zemí, patří sem Estonsko, Mexiko, Británie, Francie, Německo, Rakousko, Polsko, Kazachstán, Portugalsko nebo třeba Litva.

To je skvělé! Prozraďte ještě: co ráda děláte, když zrovna nepracujete? 

Ve volném čase se snažím především věnovat svojí malé dceři Vivienne. Když tráví čas u tatínka nebo ve školce, ráda si zajdu do fitka nebo za hezkých slunečných dní na brusle. A minulý rok jsem objevila novou vášeň v podobě wakeboardu. Takže léto se odehrávalo v duchu navštěvování wakeboardových parků. Také moc ráda maluju, takže pokud je čas, tak tvořím.

Reklama

Související témata:

Načítám