Hlavní obsah

Myslíte si, že je vaše kuchyň čistá? Omyl!

Foto: thinkstock

Čistota, čistota, čistota. To by mělo být hlavní heslo, jak si poradit v kuchyniFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte v kuchyni opravdu čisto? Vyzkoušejte si hygienické tipy, jak kuchyň ještě lépe zbavit zákeřných bakterií.

Článek

Pravidla, jak udržovat kuchyň v čistotě, asi není nutné vysvětlovat. Ale bakterie a choroboplodné zárodky se dokážou šířit záludnými místy, kterým většinou tolik pozornosti nevěnujete. Proto pro vás máme pár očistných tipů a buďte si jisti, že jediná věc, která se bude vaší kuchyní šířit, bude dobrá nálada!

Čistěte obklady i spáry

Nejvíc zašpiněný bývá obklad za sporákem. Nenechte proto na něm mastnotu ani zbytky jídel zaschnout. Po každém vaření je třeba ho řádně umýt teplou vodou s přípravkem na nádobí. Nepoužívejte písek ani drátěnku, porušili byste hladký povrch dlaždic. Na závěr stačí přeleštit utěrkou z mikrovlákna.

Horší je to se spárami. Nejen že bez péče šednou, ale kvůli vlhkosti se v nich tvoří nebezpečné plísně. Pohodlně vyčistíte spáry pomocí parního čističe (investice se pohybuje kolem 2000 korun). „Jedná se o ekologický způsob čištění, zcela bez použití chemie. Pára pronikne i do těch nejmenších škvírek a uvolní i úporně se držící nečistoty," vysvětluje obchodní zástupce firmy Kärcher Radek Musil.

Foto: thinkstock

Co se dá umýt, to umývejte. Jen dejte pozor na agresivní drátěnky nebo přípravkyFoto: thinkstock

Bezpečný kuchyňský dřez

Máte ve dřezu gumovou podložku? Vyhoďte ji, množí se pod ní bakterie. I samotný vnitřek dřezu vždy po použití vytřete do sucha. Bezpečná by měla být i okolní plocha. Výhodou jsou dřezy zabudované do absolutní roviny s pracovní deskou. Podle slov Milana Jiráka z kuchyňského studia Design „zaručuje tento typ dřezu perfektní hygienu, protože neexistují žádné spáry ani štěrbiny, ve kterých by se držely nečistoty."

Čisté houbičky

Pěnové houbičky a hadříky jsou také plné nebezpečných bakterií. Houbičku dezinfikujte v silnějším roztoku vody s 8% octem, vyždímejte ji a nechte volně uschnout. Další možností je vyprat ji v myčce spolu s nádobím. Dobré je dělat to alespoň obden a jednou týdně houbičku nebo hadřík vyměnit za nové.

Foto: thinkstock

Dřez udržujte suchý, houbičky perte a pravidelně je měňteFoto: thinkstock

Prkénka: plast, nebo dřevo?

U prkének se to nedá přesně říct. Plast je na údržbu lepší, prkénka se dají mýt v myčce při 60 °C. Prkénka ze dřeva po každém použití umyjte v co nejteplejší vodě s přípravkem na nádobí a jednou za čas je otřete octovou vodou. Jakmile je prkénko hodně pořezané, zbavte se ho a kupte nové. Rýhy se nedají dokonale umýt a bakterie si v nich přímo libují.

Umývejte pravidelně ledničku

A ne jen zvenčí. Jednou za čtrnáct dní otřete police i zásuvky teplou octovou vodou a dosucha je vytřete. Další bezpečnostní tip spočívá v uspořádání potravin, které se mohou zkazit i v lednici. Určitě si tedy přečtěte Manuál pro používání chladničky: Ušetříte čas i peníze!.

Na co si v kuchyni ještě dát pozor

  • Pracovní desky by měly být hladké a z jednoho kusu. Každá drážka je smetištěm bakterií. Nikdy na pracovní desce nic nekrájejte!
  • U digestoře bez venkovního odtahu nezapomínejte časem měnit filtry. Pravidelně čistěte venkovní kovovou mřížku od mastnot, na které se lepí prach.
  • Odpadkový koš musí být po ruce, ale nemusí být všem na očích, tím méně malým dětem. Pokud máte dostatek místa v kuchyňské lince, pořiďte si koš vestavný. I pokud používáte odpadové pytle do koše, samotnou nádobu alespoň 1x týdně umyjte octovou vodou a vysušte. Každý koš ale pravidelně vynášejte!

A co vy a hygiena, víte, kde je hranice mezi posedlostí a zdravou bezpečností?

Reklama

Načítám