Hlavní obsah

Nadáváte na mráz? Tohle je 5 důvodů, proč byste měli jásat!

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhledem k průběhu letošní zimy už asi nikdo moc nečekal, že by paní Zima ještě zahrozila. Nechali jste se namlsat teplým počasím a teď hudráte, že zase přišly mrazy? Škrábání zamrzlých skel u aut je otravné, pohled na namrzající narašené keře také není milý, ale nutno uznat, že mrazivé počasí přináší i výhody a pro přírodu je potřebné.

Článek

Nevěříte? Podívejte se, proč je pro přírodu pořádná zima důležitá. Nejhlavnějším faktorem je asi to, že pořádná zásoba sněhu má příznivý dopad na vodní zdroje v podzemí a na zavlažování půdy. Nemluvě o tom, že sníh i mráz jsou důležité pro rostliny, které přezimují v zemi, bez pořádné zimy si dostatečně neodpočinou a pak nemají na jaře sílu růst a kvést. A samotný mráz má při své ničivé síle i kladné efekty.

Hubí viry a bacily

Pokud se bojíte chřipkových epidemií, měli byste mráz milovat. Viry a bacily se nešíří v mrazivém počasí tak snadno. Neznamená to, že při mrazu chřipku chytit nemůžete, ale je jednoznačně dokázáno, že čím je zima větší, tím pomaleji se nemoci jako chřipka šíří. Většina bacilů v zimě nepřežije, nebo alespoň umírá rychleji. Ostatně i plísně se v zimě šíří pomaleji.

Foto: Gorynvd, Shutterstock.com

Nemocní jsou lidé v každém ročním období. Když je ale v zimě mráz, nachlazení a chřipek ubýváFoto: Gorynvd, Shutterstock.com

Čistí vodu

Dalším z benefitů, který má mráz na svědomí, je čistější voda. Při postupném tání sněhu se voda vsakuje do lesní i polní půdy, a pokud tání předchází období silných mrazů, prochází voda procesem samočištění, neboť mráz ničí bakterie, které jinak zamořují spodní vody.

Redukuje nejen hlodavce 

Mráz je také přirozeným regulátorem hlodavců a malých savců. Ať už jde o myši, krtky či hraboše, část z jejich populace by zimu neměla přežít. Není to nic neobvyklého a příroda s tím vlastně počítá, jde o potřebný koloběh, bez kterého by se nejen hlodavci začali množit geometrickou řadou. Každá neobvykle teplá zima bez mrazů má za následek přemožení a každé větší mrazy jejich regulaci.

Ničí obtížný hmyz a slimáky

Likvidace neoblíbených hmyzích škůdců je dalším přínosem mrazů, takže pokud nemáte rádi komáry či klíšťata, musíte mít mráz rádi. Při něm totiž umírají ve velkém. Extrémně špatně pak snáší mrazy asijští komáři, kteří se vyskytují i u nás a mohou přenášet vir žloutenky.

Mráz s teplotami i minus 20 stupňů Celsia přezimování klíšťat nesvědčí, a mráz likviduje ve velkém i kůrovce a mšice. Mráz škodí i slimákům, přesněji řečeno neoblíbeným španělským plzákům, mrzne jim potřebný sliz a nedokážou se množit.

Chrání motýly

Tuhá zima je přínosná i pro motýly. Pokud je totiž mírná, líhnou se motýli příliš brzy a rychleji umírají. Zatímco při mrazivé a dlouhé zimě naopak přezimují bezpečně, neboť zůstanou dost dlouho zakuklení.

Tak co, ještě vám přijde současný mráz tak zbytečný?

Reklama

Načítám