Hlavní obsah

Myslíte si, že vám funguje vztah? Na tato 3 „ale“ si dejte pozor!

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, že jste snad dokonalý pár. Nehádáte se, jste si věrní, nemáte problém se na lecčems shodnout. Ovšem pozor na vztahová „ale“. Jsou to tak nenápadná bodnutí, že si jich mnohdy ani nevšimnete. Tahle jsou nejčastější.

Článek

Ne vždy se vzájemná nekompatibilita, nebo vztahové problémy, projeví hned naplno. To víte, když na partnera praskne nevěra, je hned jasné, že máte problém. Ovšem ne vždy je to takhle zřejmé, existují plíživé trable, nenápadné známky toho, že váš protějšek není zdaleka tak milující, jak si myslíte. Všímejte si takzvaných vztahových „ale“. Tohle slůvko totiž dost ubližuje.

1. Jsi úžasná, ale…

Začne to vždycky velmi příjemně. Vyzná vám lásku, mluví o tom, jak jste skvělá, krásná, chytrá a podobně. Jenže pak přijde to „ale“. Někdy hned v závěsu za pochvalou, jindy s ním počká na chvíli, kdy to vůbec nečekáte.

Přijde často nezasloužená, případně poněkud necitelná kritika. Jsou to ty věty typu „jsi chytrá, ale na tohle asi nemáš, zlato“, „jsi moc hezká, ale jen ten zadeček máš větší“ a podobně. Je to nenápadné upozorňování na vaše slabiny, shazování, pomalé a klouzavé snižování vašeho sebevědomí. „Vždy si pamatujte, že máte plné právo na vztah bez ‚ale‘. Toto slůvko je totiž pomyslným vyjádřením toho, že váš vztah bude vždy založen na nějaké podmínce. Budu tě mít rád, ale pozor, jen když budeš navždy štíhlá,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Takovýto partner nebere v potaz vaši jedinečnost, fakt, že každý se nějak vyvíjí, v čase se mění (psychicky i fyzicky) a stále nad vámi visí jakýsi varovný prst, který říká, že jakékoli změny a odchylky jsou nežádoucí.

2. Chci s tebou být, ale…

Tenhle muž vás neustále ujišťuje, jak vážně to s vámi myslí, jak moc vás má rád, ale váš vztah nikam neposouvá. Jakmile přijde řeč třeba na společné bydlení, svatbu, založení rodiny, přichází to jeho „ale“.

Ale teď není vhodný čas. Ale ještě máme čas. Ale to je přece složité. „Chce s vámi být? Tak ať s vámi je. Žádná reálná ‚ale‘ tady nejsou, ta si vymýšlíme jen my samotní. Jsou to výmluvy. Pokud totiž člověk něco doopravdy chce, tak to udělá. Nebude hledat důvod, proč to nejde, ale bude hledat cestu, kterou to půjde,“ tvrdí terapeutka osobního rozvoje Klára Gelnarová.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Chtěl bych s tebou žít, ale ještě se necítím na dlouhodobý vztah...Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

3. Je mi s tebou báječně, ale…

V tomto případě jde o společně trávený čas. Snad každá žena už někdy slyšela věty typu „moc si to s tebou užívám, ale prostě víc času nemám“, „myslel jsem na tebe, ale měl jsem moc práce, abych ti zavolal“, „je mi s tebou skvěle, ale už musím“ a podobně.

Jsou to ty vztahy, kdy pánové volají na poslední chvíli a vy okamžitě vyrazíte na schůzku, protože náhradní termín není. Tihle muži mají tolik práce a povinností, že si jen velmi zřídka na vás udělají čas.

Možná vás má opravdu rád a je mu s vámi dobře, ale takhle si vztah představuje. Víc nechce. Nechce kvůli vám omezit žádnou ze svých aktivit. „Jednoduše mu je s vámi dobře, ale jen za určitých podmínek. Třeba jen jednou týdně. Ten muž přichází s nějakým omezením a na vás je, zda jsou pro vás ta pravidla přijatelná,“ radí Klára Gelnarová.

Pokud i vám vyhovuje vídat se jen zřídka, klidně do toho jděte. Jestliže vám to však vadí a trápí vás to, zvažte, jestli je to ten pravý vztah pro budoucnost. „V životě si vždy uděláme čas na to, co je pro nás důležité,“ dodává Lucie Mucalová. Takže pokud jste pro něj důležitá, měl by na vás ve svém programu čas najít.

Máte zkušenost s nějakým vztahovým ale?

Související témata:

Načítám