Hlavní obsah

Na dýňové vlně: Originální dekorace domů i na zahradu za pár korun

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Podzim a dýně, to už je zažité spojení, ať jde o vaření, nebo výrobu dekorací – a právě pár nápadů na dýňovou výzdobu jsme si pro vás dnes připravili. Nemusíte se bát, postup výroby je velmi snadný a jistě ho zvládnete.

Článek

Dekorace z dýní k podzimu patří a lze si je vyrobit v jakékoli velikosti a stylu, stačí si jen vybrat. Výhodou je, že suroviny – tedy dýně – momentálně seženete na každém rohu, a to v různých velikostech, tvarech a barvách. Ty drobnější a barevnější nemusíte nijak zdobit ani vydlabávat, udělají parádu jen volně položené v květináči, truhlíku či košíku. Zato dýně klasické, velké, oranžové nazdobit můžete. No a právě v tomto směru vás chceme trochu inspirovat.

Domeček pro skřítky

Romantickým duším by se mohl zamlouvat domeček pro skřítky, který lze velmi snadno připravit z vydlabané dýně. Stačí jí seříznout spodek, vydlabat a udělat otvory pro okna a dveře – ideálně si je na tykev namalujte a potom si vypomozte vrtačkou: řada otvorů se dá snadno spojit a okraj „doladit“ nožíkem či lžící. Domeček si udělejte hlavně proto, abyste do něj navečer mohli dát svíčku a podpořili jeho pohádkový vzhled.

Foto: Greta Blumajerová

Domeček samozřejmě potřebuje dvířka a okna, stejně jako schůdky – všechno lze vyrobit z klacíků nebo hrubších částí mulče, které najdete na zahradě. No a pár podzimně barevných listů místo střechy – to už je jen pomyslná třešnička na vaší práciFoto: Greta Blumajerová

Není zlato, co se třpytí

Chcete si dát barevnou dýni jako výzdobu do bytu? Zkuste z ní vytvořit zlacenou „sochu“. Stačí, když uděláte zlatavou barvou patinu květináči, dýni i břečťanovým listům. Lístky pak na dýni naaranžujte a připevněte tavnou pistolí. Díky tvaru a tomu, že ji nebudete vydlabávat, bude mít tykev dostatečnou hmotnost na to, aby byla dekorace stabilní.

Foto: Greta Blumajerová

Takto naaranžovaná dýně se hodí na stůl nebo parapet, ale klidně i ke dveřím, kde by se větší dekorace pletlaFoto: Greta Blumajerová

Rozkvetlá dýně

Koupili jste si krásně tvarovanou a zabarvenou dýni… Jen je trochu moc velká na to, abyste ji vydlabávali? Nevadí. Velmi snadno, během pár minut, ji můžete změnit v zajímavou vázu na podzimní květiny. Stačí, když do ní vrtačkou uděláte několik otvorů. Po dýni je rozmístěte podle svého – mohou vytvořit pruh, kruh, srdce – to je čistě na vás. Do otvorů pak zapíchejte nakrátko střižené podzimní květiny.

Foto: Greta Blumajerová

Čím menší květy použijete, tím blíž si můžete dovolit otvory navrtat – a naopak. Aby živé květy neuvadly tak rychle, lze je pravidelně rositFoto: Greta Blumajerová

Strašidelná dýně

Baví vás spíš dušičkové čili trochu strašidelné dekorace? I pro ně je dýně skvělou surovinou. Velmi efektní je kombinace černé s bílou nebo stříbrnou. Tykev lze natřít nebo nastříkat barvou ve spreji – přes šablonu z papíru na ní tak můžete vytvořit libovolné vzory: pavučiny, duchy, pavouky a podobnou strašidelnou havěť. A jestli doma nějakého toho pavoučka či jiný hmyz máte i v podobě, která by mohla zdobit povrch dýně, rozhodně ji nezapomeňte také použít!

Foto: Greta Blumajerová

Tajemnou a strašidelnou dýni můžete umístit na zápraží nebo okno, vzhledem k vrstvě barvy je mnohem odolnější než ty povrchově neošetřenéFoto: Greta Blumajerová

Dýňový svícen

Je pro vás podzim začátkem období, při kterém se bez svitu svíček neobejdete? Tak to se rozhodně pusťte do výroby obřího svícnu – samozřejmě dýňového. Může mít libovolné rozměry – podle toho, jak velkou dýni použijete. Pamatujte ale na to, že ji budete muset pořádně vydlabat, a to nejen odstranit všechna semínka, ale i ztenčit její stěny – jen tak totiž vynikne hra světel a stínů, o kterou vám jde.

Foto: Greta Blumajerová

Do vydlabané dýně udělejte různě velké otvory za pomoci vrtáků a vrtačky. Čím větší dýni zdobíte, tím víc se hodí pomoc někoho, kdo vám ji přidrží. Odvážnější mohou tvořit vzor „od ruky“, ostatní si ho mohou předkreslit na slupku předemFoto: Greta Blumajerová

Jako bonbonek

Nebojte se barvu dýně sladit s tou, která se hodí do vašeho interiéru. Nebaví vás žádný z odstínů oranžové, ani zelená či žlutá? Nevadí! Dýni lze natřít jakoukoli barvou – efektní je smetanová, pudrově růžová, něžně modrá, ale třeba i fialová. No, a když netradiční barva, tak proč nesáhnout i po trochu netradičním nazdobení!

Foto: Greta Blumajerová

Až barva na dýni zaschne, můžete na ni tavnou pistolí nalepit třeba kolečka z flitrů, barevně ladící květy nebo stužky – zkrátka to, co máte po ruce a co se vám bude líbitFoto: Greta Blumajerová

Vyrábíte dekorace z dýní, anebo končí spíš v hrnci či troubě (i pro vás máme inspiraci v článku Nejlepší recepty na říjen: Zelňačka s klobásou, dýňový koláč i originální svařák!

Reklama

Související témata:

Načítám