Hlavní obsah

Na kolik stupňů prát, aby bylo prádlo čisté a neohrožovalo zdraví?

Foto: Thinkstock

Poradíme vám, na kolik stupňů je výhodné prátFoto: Thinkstock

Reklama

Prát prádlo ve studené vodě? Babičky a maminky by se chytaly za hlavu, ale výrobci praček i pracích přípravků to doporučují. Jak vůbec vybrat správnou teplotu, aby bylo vaše prádlo i pračka v pohodě?

Článek

Ještě před pár lety byla vyvářka naprosto běžná a většina prádla se prala alespoň na 60 °C. Dnes se pohybuje již od 40 °C. Mohou za to lepší pračky i účinnější prací prostředky. „Automatické pračky umí teplotu a množství vody nastavit automaticky podle zvoleného programu, druhu prádla a jeho znečištění, ale můžete ji zvolit i podle svého přání. Minimální teplota praní je 20 °C,“ říká Miroslav Veselý, ředitel marketingu Bosch a Siemens domácí spotřebiče.

Ekonomické důvody studeného praní jsou zřejmé – uspoříte asi 90 procent energie, které pračka používá na ohřev vody. Navíc studená voda je šetrnější k textilním vláknům, a proto se oblečení tak rychle neopotřebovává, a zamezíte blednutí barev. Zatím samé výhody a pozitiva, ale co kvalita praní?

Foto: Thinkstock

Opravdu zvládne studená voda i skvrny na prádle? Odborníci vám poradí, za jakých podmínek anoFoto: Thinkstock

Jak prát ve studené vodě?

Rovnice je jasná – pokud potřebujete vyprat i zašpinění a skvrny, pak musíte buď zvýšit teplotu, nebo to dohnat chemií, čili vhodným pracím prostředkem.

„Ne každý je na studené praní vhodný. Informaci o tom, jaká je doporučená teplota praní, najdete na obalu pracího prostředku,“ říká Jana Očadlíková z firmy Henkel. Aby to přípravky zvládly, musí obsahovat aktivní enzymy, které pracují i ve studené vodě. Pak se nemusíte bát, že by na prádle zůstaly běžné skvrny od tuku či oleje a další nečistoty. Samozřejmě byste měli dodržovat doporučené dávkování.

V případě mastných skvrn je vhodné použít gelové přípravky, protože se dají nanést přímo na postižené místo a nechat působit před praním.

Maminky malých dětí se často ptají, zda studené praní zvládne i prádlo s fekálními bakteriemi. „Ty likviduje teplota až kolem 70 °C nebo přípravek určený pro studené praní. Abyste prádlo absolutně zbavili bakterií, tedy ho dezinfikovali, musíte ho vyvařit a vyžehlit za vysokých teplot. Pro běžnou potřebu ale stačí, pokud z něj odstraníte skvrny a redukujete počet bakterií,“ vysvětluje Jana Očadlíková.

Foto: Thinkstock

Sušení prádla na slunci pomůže s jeho čistotou víc než vysoká teplota praníFoto: Thinkstock

Můžete do praní také přidat dezinfekční prostředek. Po takových metodách ale sáhněte jen v případě, pokud je v rodině někdo nemocný, s oslabenou imunitou nebo máte jiné zdravotní důvody. V normálním provozu není třeba dezinfikovat. Navíc – s odstraněním bakterií vám může pomoci i sušení prádla na slunci či mu dopřát sušení v sušičce.

Pro jaké prádlo je studené praní výhodné?

Rozhodně pro barevné, jemné a citlivé, které byste stejně prali za nižších teplot. Trochu pochybností můžete mít u prádla bílého, u kterého nižší teploty mohou způsobit zašednutí. „Toho se nemusíte bát v případě, že zvolíte vhodný a pro studené praní určený přípravek a budete dbát na třídění prádla – aby se k bílému nepřipletlo nic barevného,“ říká Jana Očadlíková.

Vyperte pračku!

Pokud budete prát dlouho v chladné vodě, pak budete muset občas zvolit vyšší teplotu hlavně kvůli vyčištění pračky. Jednou za zhruba čtyři studená praní je vhodné vyčistit vnitřek pračky za pomoci vyšší teploty. „Stačí jeden klasický prací cyklus a buben, vana pračky i trubky se pročistí od případných zbytků pracích přípravků a nečistot,“ radí René Kubaník z firmy Electrolux domácí spotřebiče. Prakticky to znamená, že prostě jen vyberete prádlo, které snese a potřebuje vyšší teplotu, přidáte odpovídající prací prostředek a normálně vyperete.

Některé pračky už dokonce mají i speciální program na své vlastní „vyprání“.

Při jaké teplotě perete nejčastěji vy?

Reklama

Načítám