Hlavní obsah

Nevěra je drahý špás. Na kolik vás měsíčně vyjde?

Foto: Thinkstock

Nevěra není vůbec levná záležitostFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V životě není nic zadarmo. A už vůbec ne nevěra! Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik taková milenka odčerpá peněz z rodinného rozpočtu? Jde totiž o tisíce měsíčně!

Článek

Všichni moc dobře vědí, že nevěra se nevyplácí. Pomineme-li emoční trable a riziko, že kvůli troše povyražení přijdete o dlouholetý vztah, je i tak cena vysoká. Pořídit si milenku prostě něco stojí a není to zrovna málo. Podle studie, kterou zorganizoval slevový portál Voucher Cloud a zveřejnil ji britský deník Daily Mail, se výdaje na zálety blíží měsíčně skoro k deseti tisícům korun!

Přepočteno na peníze

Je to jednoduché. Podle studie milenka měsíčně „spotřebuje“ v průměru 444 dolarů, což je v přepočtu asi 9768 korun. Pokud budete počítat, že vám bokovka vydrží půl roku (po šesti měsících prý většina mimomanželských vztahů skončí), dostáváte se na 2664 dolarů, tedy 58608 korun.

Na české poměry je to samozřejmě potřeba trochu upravit. Vezmeme-li v úvahu plat průměrného Američana a porovnáme ho s průměrným platem Čecha, jsou na tom za oceánem zhruba 3,5 krát lépe. I když tedy náklady na milenku adekvátně snížíme, českého záletníka tahle legrace vyjde asi na 2790 korun měsíčně.

Foto: Thinkstock

I taková romantická koupel něco stojí, minimálně to šampaňskéFoto: Thinkstock

Studie vycházela z výpovědí 2645 amerických manželských párů starších pětadvaceti let. Téměř čtvrtina dotazovaných se totiž přiznala, že byla svému zákonnému partnerovi nevěrná, přičemž nejčastěji k tomu došlo dva roky po svatbě. Zajímavé je, že ačkoli není nevěra vůbec levnou záležitostí, jen třetina z těchto nevěrníků uvedla, že si jejich protějšek všiml jejich poněkud zvýšených finančních potřeb.

Za co se utrácí?

Odborníky samozřejmě zajímalo především to, za co přesně nevěrníci utrácejí, proto se jich na to zeptali. Z dotazníků vyplynulo následující:

  • Večeře v restauracích či nápoje v barech a vinárnách – 162 dolarů měsíčně (3564 korun), na české poměry něco přes tisíc korun
  • Platby za hotely a penziony – 123 dolarů měsíčně (2706 korun), na české poměry necelých 800 korun
  • Společné aktivity (například kino) – 69 dolarů měsíčně (1518 korun), na české poměry něco kolem 430 korun
  • Dárky pro milenku – 54 dolarů (1188 korun), na české poměry asi 340 korun
  • Ostatní výdaje – 36 dolarů (792 korun), na české poměry necelých 230 korun

Podle americké psycholožky Ramani Durvasulyjsou ale výdaje ještě vyšší, protože řadu věcí nejste schopni přesně spočítat. „Telefonní hovory, tajné kreditní karty a podobně. Ve výsledku může být cena za nevěru opravdu astronomická,“ tvrdí Ramani Durvasula.

Foto: Thinkstock

Do nákladů je samozřejmě nutné započítat i dárky a pozornosti pro milenkuFoto: Thinkstock

Své o tom ví například americká modelka a herečka Christie Brinkley (60). Před šesti lety přišla na to, že jí její tehdejší manžel architekt Peter Cook zahýbá s osmnáctiletou dívkou Dianou Bianchi. A pan architekt na své mladé slečně opravdu nešetřil, dárky ji doslova zasypával. Šlo o auto, drahé hodinky, luxusní spodní prádlo a podobně. Výsledek? Celých tři sta tisíc dolarů (6,6 milionu korun)!

Jaká je skutečnost?

Je jasné, že tohle si nemůže dovolit každý. Ale i obyčejní smrtelníci s naprosto běžnými příjmy za milostné dobrodružství utrácejí opravdu dost. I když přesné číslo se asi nikdy nedozvíme, protože vše je odvislé na pravdomluvnosti záletných lidí. Ve skutečnosti jsou ale peníze nejspíš to poslední, o co v celé věci jde. Cena, kterou za nevěru doopravdy zaplatíte, je totiž nevyčíslitelná.

„Tou nejvyšší cenou je narušení důvěry mezi partnery, to vás vyjde nejdráž. K tomu přičtěte pocity viny, ztráta sebeúcty, snížené sebevědomí. Tohle na peníze nepřepočítáte,“ dodává Ramani Durvasula.

Podvedl vás manžel? Na kolik ho milenka vyšla?

Reklama

Související témata:
Utracení

Načítám