Hlavní obsah

Na mastné prkénko pomůže hlína!

Foto: Shutterstock

Vyleštěte nádobí po vzoru našich babičekFoto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrá hospodyňka by měla být jako Superman – vše rychle a snadno vyřešit a připravit. Jenže občas se ne tak zcela bravurně zadaří. Uvadne zelenina, prkénko je mastné jako měsíc nemyté vlasy, či se něco připálí. Jak se s domácími katastrofami vypořádat? Vezměte si ponaučení z dřívějších dob!

Článek

Osvěžení zvadlé zeleniny

I té nejlepší hospodyni se občas stane, že nemůže včas připravit zeleninu a že tato někdy povadne. Jde zejména o zeleninu listnatou: špenát, salát hlávkový a řeřichový, zelenina do polévky atd. Jak ji osvěžíme? Před upotřebením ponořme ji na čtvrt hodiny do teplé vody a hned nato do čerstvé studené vody tak, aby byla celá pokrytá. Zelenina bude od čerstvé k nerozeznání.

Prkénko, vidličky a kartáč

Mastné prkénko se potře vlhkou hlínou a nechá několik hodin vysát mastnotu a pak vydrhne pískem a mýdlem. Lahve vyčistíme syrovými brambory. Rozkrájíme je na malé kousky, dáme do lahve, též trochu vody a důkladně protřepáme. Nože a vidličky natřeme citronovou šťávou a důkladně třeme. Také syrovým bramborem do cihlové moučky namočeným se dobře čistí. Kartáč na vlasy ponoříme štětinami do sodové vody, omyjeme vlažnou vodou a osušíme v pilinách.

Čištění připálených nádob

Odstraňování škraloupů a usedlin z mís, rendlíků a hrnců se dělává nožem. Tím však trpí vzhled nádoby. Proto je lepší do nádob nalít teplou vodu se sodou a nechat povařit. Tím se odloupnou trosky jídel samy. Velice dobrým prostředkem je také vystavení nádob slunečním paprskům.

Foto: Shutterstock

Domácnost se může lesknout i bez použití chemikáliíFoto: Shutterstock

Ovocné skvrny z prádla

Kousek síry se dá na lopatku řeřavého uhlí a nad jejím dýmem se drží látka tak, aby jí dým pronikal.

Čisté sklenice

Vaječné skořápky nadrobno rozkrájené jsou dobrým čisticím prostředkem na znečištěné lahve a sklenice. Smísí se s trochou vody a sklo je potom čisté zase „jako sklo“.

Zlaté řetízky

Vložíme je do mýdlové vody, důkladně protřepeme a vyleštíme kůží nebo flanelem.

Plíseň vlhkých zdí

Čistí se roztokem kyseliny salicylové v lihu, houbou do roztoku namočenou se místa plesnivá natírají.

Milé čtenářky, máte nějaký osvědčený tip, jak udržet domácnost čistou? Poraďme si na adrese info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám