Hlavní obsah

Na trávníku ne, u trvalek ano: Vychytávky pro zahrádkáře, co se spadaným listím

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma spadaného listí na zahradě je evergreen každého podzimu. Zahrádkáři si vyměňují rady, jak ho co nejrychleji a nejefektivněji uklidit ze zahrady a co s ním vlastně udělat. K tomuto ročnímu období zkrátka patří, s tím nic nenaděláte. Může však být dokonce užitečné.

Článek

Z odklízení listí nemusíte zbytečně dělat vědu, stačí se držet několika jednoduchých pravidel. Hlavní je vědět, kde může zůstat, kam je dobré jej nahrnout a odkud ho rozhodně musíte shrabat, aby neškodilo. Pak už jen vymyslíte, jak nejlépe formou hry zapojíte ostatní členy rodiny, ať máte brzy hotovo.

Na trávník ne, ke keřům ano

Stěžejní zásada zní: pokud chcete mít na jaře hezký trávník, musíte z něj listí odstranit. Jestli vrstvy napadaného mokrého listí na něm necháte ležet, objeví se nehezké skvrny a může docházet i ke vzniku plísní.

Naopak trvalkám, opadavým i neopadavým dřevinám a živým plotům udělá v zimě dobrou službu. Vytvoří vrstvu chránící částečně půdu a z ní vyrůstající rostliny před mrazem. Rozložená část listí je navíc pro rostliny vítaným hnojivem. „Na trvalkové záhony a ke stromům listí nahrňte, hlavně k růžím, a to do výšky až 30 centimetrů. Aby ho vítr nerozfoukal, zajistěte ho větvemi jehličnanů, geotextilií či sítí,“ doporučuje zahradnice Vlasta Černá Rypáčková.

Dejte každopádně pozor, abyste k rostlinkám nedávali listí ovocných stromů, které je napadené škůdci nebo chorobami. Zárodky by v listí mohly přežít zimu a na jaře by se staly zdrojem nové nákazy. Napadené listí zlikvidujte hlubokým zarytím do půdy, případně ho dejte do kompostu, ale zasypte jej vápnem.

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Na hrabání listí si pořiďte speciální hrábě, ať vám jde práce hezky od rukyFoto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Klasické hrábě, nebo technika?

Pokud jsou na vaší zahradě trávníkové plochy, ze kterých musíte listí odstranit, máte několik možností. Jako první se samozřejmě nabízejí klasické hrábě, na trhu jich je velká nabídka, a některé jsou dokonce určené přímo pro hrabání listí. Ideální jsou takzvané švédské, typické doširoka rozevřenými „zuby“ připomínajícími vějíř.

Pokud vás nebaví běhat po zahradě s hráběmi, nebo je plocha velká, využijte techniku. Jednoduše a rychle se listí zbavíte i s pomocí rotační sekačky se sběrným košem. Některé typy jsou k tomu přímo uzpůsobené a můžete na nich regulovat hrubost drcení listí, z něhož je skvělá přísada do kompostu.

Zkusit můžete motorový fukar. Má tu výhodu, že úklid s ním jde rychle i na velkých plochách. Některé typy jsou kombinované s vysavačem a můžete s nimi listí nasát a rozdrtit přímo ve sběrném koši. Samotný vysavač listí není pro zahrady příliš vhodný, kvůli velkému tahu totiž není zrovna šetrný k přírodě a důsledkem je, že půdu pod listím připravíte o všechnu užitečnou žoužel, nepostradatelnou pro tlení organických zbytků i kypření půdy.

Foto: Rainer Fuhrmann, Shutterstock.com

Na typicky podzimní úklid terasy a chodníků použijte smeták s dlouhými umělými štětinami, na které se listí tolik „nenalepí“Foto: Rainer Fuhrmann, Shutterstock.com

Listí nepalte, využijete ho v kompostu

Pokud už máte listí pěkně na hromadě a váháte, co s ním, rozhodně zapomeňte na to, že ho spálíte. Není to dobrý nápad z hlediska bezpečnosti, ani to není ohleduplné k sousedům, neboť kouře je z takového „táboráku“ víc než dost. Neměli byste ho ani vyhazovat do běžných popelnic, kam prostě biologický odpad nepatří. Vlastně to ani není potřeba, neboť listí skvěle využijete v kompostu. Zvláště pokud jste ho „sklidili“ sekačkou, je tedy nasekané, o to rychleji bude tlít.

„Nejrychleji dobrý kompost  získáte tak, že smícháte měkký odpad, který smísíte s hrubším materiálem, a vše správně navrstvíte," doporučuje Jiřina Neckářová z webu Zahradníkšikula. Do kompostu tedy můžete dát listí ze všech listnatých stromů, jen ořechové není příliš vhodné, protože má dlouhou dobu rozkladu. Pokud jej však nadrtíte a dostatečně promícháte s dalším kompostovatelným odpadem, nejlépe v poměru 1 : 3, rozhodně neuděláte chybu.

A co s listím děláte vy? Napište nám.

Reklama

Související témata:

Načítám