Hlavní obsah

Na vlastní kůži: Daruji sperma!

Foto: Thinkstock

Tak jak na tom jsem?Foto: Thinkstock

Reklama

Jak to chodí, když jde muž darovat sperma? Chtěl jsem to vědět! A tak jsem šel s vlastní kůží, resp. orgánem na trh. Co všechno muže při darování „bílého zlata“ čeká? No, nebudu vám nic nalhávat – je to těžká dřina a nekončící dny plné odříkání…

Článek

Celý život jsi to dělal zadarmo

Zní to trochu jako pohádka. Od nějakých dvanácti let „to“ člověk dělá zadarmo a teď by mu za „to“ měli ještě zaplatit? Jenže onen proces spojení „příjemného s užitečným“ (myšleno snadným výdělkem) není až zas tak úplně jednoduchý a vůbec ne snadný.

První zkouškou je zvednutí telefonu a vytočení čísla na reprodukční kliniku. Zkuste říct: „Dobrý den, chtěl bych se u vás objednat na odběr spermatu“, aby to znělo tak klidně a laxně, jako kdybyste si ve fastfoodu objednávali dvojité menu s extra porcí hranolků. Sestřička naštěstí spolupracovala (chápala můj neobratně zakrývaný ostych), ochotně mě objednala a náš stručný hovor ukončila doporučením 3denní sexuální abstinence. Uf!

A jde se na věc

Nejdříve ty nadějné vyhlídky. Částka za darování spermatu se pohybuje mezi 500 a 1000 korunami za dávku (cena závisí na klinice). Darovat můžete ovšem až ve chvíli, kdy se prokážete jako kvalitní dárce – to na základě spermiogramu, genetických testů a testů krve. „Mezi lidmi koluje pověra, že záleží pouze na tom, aby spermie nebyly líné," vysvětluje MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST, „to je ale pouze jeden z faktorů. Zkoumá několik parametrů, např. i počet nebo jejich tvar. Pokud je spermiogram v pořádku, následují genetické testy, které probíhají formou dotazníku nebo rozhovoru. Testuje se i krev na různé vážné nemoci nebo zda dárce není infikován pohlavně přenosnými chorobami."Pokud je vše v pořádku, pak může „kvalitní rozsévač“ darovat až 10 vzorků. „Většinou to bývá méně," upřesňuje MUDr. Jan Šulc, „samozřejmě nemůžeme zaručit, že po odevzdání maxima, tedy 10 vzorků, nepůjde dárce odevzdat spermie i na jinou kliniku."

Foto: archiv TV Prima

Sperma zkoumají i v seriálu Zázraky životaFoto: archiv TV Prima

No, řekněme, že místnost 2 x 2 metry, s holými stěnami, umyvadlem a koženkovou židličkou tak úplně nenaplňuje moje tajné vzrušující sny, ale co – jsem chlap a moje představivost už nejednou v intimních chvílích předvedla heroické výkony. Prolistoval jsem poskytnutou povinnou četbu (nabízenou sbírku časopisů bych pojmenoval ve smyslu „archivní tajemství pro opravdové fajnšmekry“) a po pár minutách jsem už pyšně klepal na protější ordinaci a odevzdával to nejcennější, co mám.

A jak dál?

Na výsledky toho, jestli se ta „škatulata" dostatečně hýbají a jestli se pánům doktorům líbila, si pár dní počkám... Tak uvidíme!

Zajímá vás, jak to chodí na klinice reprodukční medicíny? Sledujte dnes večer 8. díl seriálu Zázraky života, který vysílá každé pondělí od 20.00 hodin TV Prima.

Reklama

Související témata:

Načítám