Hlavní obsah

Nabarvené ptáče v Benátkách a Jitka Čvančarová za bohyni

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí viděli film Nabarvené ptáče novináři a včera byl představen na MFF v Benátkách všem. Proč jedni z kina odchází před koncem a druzí pějí ódy? Václav Marhoul se postaral o filmovou senzaci a Jitka Čvančarová na festivalu se postarala o zbytek.

Článek

Historický okamžik pro českou kinematografii. Po 25 letech je mezi soutěžními filmy na prestižním festivalu v Benátkách i český snímek. Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula (59). Včera byl snímek na festivalu uveden, ale předem bylo jasné, že přijetí nebude jednoznačné. Během novinářské projekce diváci opouštěli sál. Nebyli znudění, ale otřesení krutostí. Ano, film není pro slabé povahy, ale zcela jistě jde o geniální umělecký počin.

Kromě filmu udělala obrovský dojem představitelka jedné z hlavních rolí, Jitka Čvančarová (41). V Benátkách všechny ujistila, že tvrzení o kráse českých žen se zakládá na pravdě.

Jitka byla za bohyni. Byl Marhoul za kovboje?

Včerejšího veřejného promítání se účastnily jak české, tak zahraniční herecké hvězdy a největší pozornost byla právem upřena na Jitku Čvančarovou. Jestli jí někdy módní policie dává trochu zabrat, tak tentokrát je to jednička s hvězdičkou. Nádherná rudá róba od Liběny Rochové, která dala vyniknout slovanským křivkám herečky, byla dokonalá a Jitka v ní nepřehlédnutelná. Hereččin kamarád kadeřník Michal Zapomněl se postaral o bohatou hřívu a doprovod.

A jestli si Václav Marhoul vzal svůj typický kovbojský klobouk? V Benátkách byl za elegána ve smokingu. To kameraman Vladimír Smutný zdravil davy slamákem.

Foto: Profimedia.cz

Jitka Čvančarová si na výstřihy potrpí. A muži neví, kam s očima Foto: Profimedia.cz

A Nabarvené ptáče přiletělo...

Asi bychom nenašli mnoho lidí, kteří v posledních měsících neslyšeli o filmu Nabarvené ptáče, na kterém více než 10 let pracoval režisér Václav Marhoul se svým týmem. Jde o téměř tříhodinovou adaptaci známého románu Jerzyho Kosińského (†57). Černobílý film, kde se málo mluví a téměř nehraje hudba. A je plný brutalit a násilí, protože taková druhá světová válka byla.

Hrdinou je malý kluk, který během druhé světové války sám putuje po polském a ukrajinském venkově. Rodiče jej poslali ukrýt se před terorem, ale chlapec je kvůli tmavé pleti a očím neustále napadán a zakouší největší krutost. Ze světa jako kdyby se vytratilo dobro.

Český film po 25 letech v Benátkách

Reakce jsou opravdu rozporuplné. Jedna část hovoří o žhavém adeptovi na Oscara (mimochodem, kameraman Vladimír Smutný natáčel i Kolju, který právě tuto sošku získal), druhá film kvůli brutalitě nedokouká. Režisér Marhoul po veřejném promítání v Benátkách sdělil, že lidé tleskali vestoje. Ve filmu hraje vedle českých hvězd i mnoho těch světových. Za zmínku ale stojí malý Petr Kotlár, kterému v době natáčení bylo devět let. Co ten říkal na film? Nic. Zúčastnil se sice oficiálních akcí, ale na promítání mu režisér nedovolil jít.

Posledním českým filmem, který v Benátkách soutěžil, byl roce 1994 film Jiřího Menzla Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. Ten žádnou z hlavních cen nedostal, ale odvezl si zlatou medaili předsedy italského Senátu. Jak dopadne Nabarvené ptáče? Podle Marhoula je největší škoda, že se v Benátkách neuděluje cena za kameru, kterou by si Vladimír Smutný zasloužil.

Půjdete na Nabarvené ptáče do kina, anebo se necháte zlákat jiným novým filmem

Načítám