Hlavní obsah

Filmy podle slavných knih: které adaptace se (ne)povedly?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná se skoro stávat pravidlem, že úspěšnou knihu dříve či později někdo přenese na filmové plátno. Je ale dobrá kniha zárukou toho, že se snímek povede, jako třeba v případě nově restaurovaného Spalovače mrtvol, jehož premiéra bude na filmovém festivalu v Karlových Varech?

Článek

Zfilmovat úspěšnou knihu? To přece nemůže být nic těžkého?! Ale! S knížkou jako předlohou se musí nakládat opatrně. Čtenář si při čtení udělá svoji představu o hrdinech a pak může být v kině hodně zklamaný (typickým příkladem je knižní hrdina Jack Reacher ze série knih od spisovatele Lee Childa, který je popisován jako dvoumetrový blonďatý chlap, ale ve filmech ho ztvárnil malý Tom Cruise).

Co bývá filmovým adaptacím nejčastěji vytýkáno? Někdy chybí postavy i celé dějové linie z knihy, jindy není dost prostoru na vykreslení charakterů a pohnutek.

Adaptace, které se povedly

Spalovač mrtvol 

Jednou z oceňovaných filmových adaptací je Spalovač mrtvol (1967, filmová premiéra 1968, režie Juraj Herz), který bude mít letos obnovenou premiéru ve své digitálně restaurované podobě na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Spalovač mrtvol je adaptací stejnojmenné novely Ladislava Fuchse a temný příběh se z knihy podařilo režisérovi naprosto dokonale převést na filmové plátno. Čtenář i divák mají možnost sledovat, jak se ze zaměstnance krematoria, slušného člověka, nekuřáka a abstinenta Karla Kopfrkingla, stává psychotický vrah, který nakonec neváhá ve jménu nacistické ideologie zlikvidovat vlastní rodinu.

Báječná léta pod psa

Jeden z nejčtenějších českých autorů, Michal Viewegh, se dočkal mnoha filmových zpracování svých knih. K nejúspěšnějším patří legendární Báječná léta pod psa (1992, filmová premiéra 1997, režie Petr Nikolaev), kde jsou vyzdvihovány zejména skvělé herecké výkony Ondřeje Vetchého a Libuše Šafránkové a přirozené plynutí milého filmového děje. Snímek byl v sedmi kategoriích nominován na Českého lva a získal Cenu časopisu Cinema.

O rodičích a dětech

Máme tu nějaké zahořklé čtyřicátníky? Pokud ano, tak byste si neměli nechat ujít film O rodičích a dětech, který podle stejnojmenné novely Emila Hakla z roku 2002 natočil Vladimír Michálek (filmová premiéra 2007). Vtipné hovory mezi otcem a synem, výjimečné herecké výkony Davida Novotného (takhle vypadá jeho manželka)  a Josefa Somera a zdánlivě banální zápletka – syn s otcem chodí každý měsíc na procházku Prahou a povídají si.

Kmotr

Jednou ze zfilmovaných zahraničních knih, které jsou opravdu velebeny do nebes (oprávněně), je filmové zpracování Kmotra (1969, autor Mario Puzo) z roku 1972 (režie Francis Coppola). Snímek dostal Oscara za nejlepší film a scénář podle předlohy a Oscarem byl ohodnocen i výkon Marlona Branda v hlavní roli.

Foto: Profimedia.cz

Když vám rodina Corleone udělá nabídku, neodmítnete jiFoto: Profimedia.cz

Pravidla moštárny

Spisovateli Johnu Irvingovi se dostalo několika filmových zpracování. K Pravidlům moštárny psal dokonce i scénář (1985, filmová premiéra 1999). A to tak dobře, že za něj dostal i Oscara. Ostatně kdo jiný by dokázal do scénáře vtisknout silný příběh o pravidlech, jež jedni píšou pro druhé, aniž by chápali jejich život?

Adaptace, které se moc nepovedly

Případ nevěrné Kláry

Filmové adaptace už jednou zmiňovaného autora Michala Viewegha jsou typickým příkladem, že to nemusí vždy dopadnout dobře. Případ nevěrné Kláry (2003, filmová premiéra 2009), který natočil Ital Roberto Faenza sklidil spíše posměch než uznání. Špatný dabing, hovory o životě a nevěrách plné patosu, hlavní hrdinky vždy inteligentní, dokonalé blondýnky. Diváci se smáli, ale bohužel ne při těch scénách, kde to autoři zamýšleli.

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Který další český film podle knihy sklidil kritiku jak od odborníků, tak od diváků? V poslední době se tak stalo v případě filmové adaptace knížky Haliny Pawlowské Zoufalé ženy dělají zoufalé věci (1993, filmová premiéra 2018), kterou režíroval Filip Renč. Film plný klišé ze života třicátnice Olgy, která se zoufale snaží najít životní lásku, je spíše pospojováním jejích každodenních trapasů a bohužel se trochu zoufale snaží dosáhnout úspěchu Bridget Jones.

Šifra mistra Leonarda 

Příkladem filmu, kde bylo očekávání silnější než skutečnost, je Šifra mistra Leonarda (2003, filmová premiéra 2006). Film byl dokonce na filmovém festivalu v Cannes vypískán. Ani velká herecká jména (Tom Hanks, Audrey Tautou), skvělý režisér (Ron Howard), obrovský rozpočet a úspěšná knižní předloha Dana Browna film nezachránili a filmu je vytýkána plytkost, plochost a bezbarvost.

Foto: Profimedia.cz

Výkon Toma Hankse v Šifře mistra Leonarda bývá označován jako jeho nejhoršíFoto: Profimedia.cz

Eragon

V roce 2006 se dočkala filmového zpracování nádherná kniha Christophera Paoliniho Eragon. Příběh o tom, jak chlapec Eragon našel dračí vejce a přes noc se mu změnil život. Draka Safiru si ochočil a nakonec spolu s ním bojoval s intrikami, zlem a temnými silami. Knížka se v roce 2003 stala knižní senzací. Film režiséra Stefena Fangmeiera bohužel naprosto propadl, kritizovány byly herecké výkony i přepracování některých postav. Nakonec bylo upuštěno i od plánů na filmové pokračování.

Sněhulák

Knihy Jo Nesbø s detektivem Harry Holem v hlavní roli si o filmové zpracování říkaly dlouho (7 knih, které byste si měli přečíst). Konečně k tomu došlo a Sněhulák (2007) dostal v roce 2017 i filmovou podobu režírovanou Tomasem Alfredsonem. Harry Hole je detektiv, alkoholik s brilantním úsudkem, který během vyšetřování sériových vražd řeší svůj neutěšený rodinný život. Sněhulák je bohužel důkazem toho, jak může být těžké přenést na plátno hrdinův vnitřní život a myšlenkové pochody. A divák pak prostě nechápe, jak na to ten Harry sakra přišel?

Jste filmový fanoušek a zakládáte si na tom, že se v kinematografii vyznáte? Udělejte si náš test a možná vám spadne hřebínek. Jak dobře znáte filmy z devadesátek? 

Reklama

Načítám