Hlavní obsah

Nábytek, který vydrží i desítky let? Vyrábí se ze starých vinných sudů!

Foto: Phovoir, shutterstock.com

Recyklované sudy voní a nábytek z nich vyrobený má při nenáročné péči mimořádnou životnostFoto: Phovoir, shutterstock.com

Reklama

Dosloužily… respektive svému původnímu účelu. Nic ale nebrání jejich dalšímu využití. Řeč je o starých sudech od vína. V případě nábytku či dekorací z tohoto unikátního materiálu jde opravdu o skvosty.

Článek

Před několika lety byl velkým hitem nábytek z dřevěných palet. Nyní se o slovo hlásí staré sudy, které svého času sloužily k barikování – zrání převážně červeného vína, které uložením v dubovém sudu získává další rozměr, totiž typickou vůni a chuť.

Sud určený k barikování lze však k tomuto účelu použít pouze třikrát, a co pak s ním? Využít jako materiál pro výrobu nábytku či netradičních dekorací.

Dva stejné kousky nenajdete

Nábytek z použitých sudů je naprosto jedinečný a nezaměnitelný. Je to dáno už od prvotní výroby sudu, která z větší části probíhá ručně. Sudy mají tudíž různé zakřivení dužin, tedy prkének, ze kterých je sud vyroben. Tloušťka dřeva je téměř vždy stejná, asi 25–30 mm. Dalším unikátním faktorem je patina na sudech.

„Každé vinařství má rozdílné sklepy na uskladnění vína v sudech. Ty pak leží v klimatizovaných místnostech, sklepích z kamene, pískovce nebo sklípcích vyzděných. Všude je rozdílná teplota, vlhkost, světlo a to vše má vliv na patinu dřeva,“ vysvětluje Herbert Srubek z firmy Sudový svět, která se zabývá dovozem a dalším využitím starých dubových sudů.

Dalším charakteristickým znakem, který prvotní materiál vtiskne konečnému výrobku, jsou pásy od obručí. Ty působí na dřevo a jsou do něj téměř „přirostlé“. Z druhé strany dužin je to pak zbarvení od vína, které je do sudu vpité až do hloubky 5 mm. I zbarvení se odvíjí od konkrétního druhu vína, oblasti a délky používání sudů.

Foto: Sudový ráj

Sada sudového stolku a barových židlí, cena na dotazFoto: Sudový ráj

Foto: Stará krása

Barová židle, kus za 4891 KčFoto: Stará krása

Foto: Stará krása

Ukázka jídelního setu, cena za komplet 43 000 KčFoto: Stará krása

Netradiční materiál z Francie či Španělska

„Tyto barvy se nedají ničím napodobit, a tak se nám dostává do ruky jedinečné zboží. Dřevo má v sobě navíc uložené velmi příjemné aroma, které se mísí s dubovým dřevem. Osobně si myslím, že zde se píše ten opravdový příběh, který je vidět na první pohled a vyvolává v lidech příjemnou nostalgii a nutí je přemýšlet, jakou cestu asi musel ten daný sud urazit, než se z něj stal například konferenční stolek, který zdobí jejich obývák,“ míní Stanislav Švamberg z firmy Stará krása.

Způsob skladování vína v dubových sudech je rozšířený hlavně na západě a jihu Evropy, tedy hlavně ve Francii, Španělsku a Portugalsku. Proto i sudy, ze kterých je nábytek vyroben, firmy nejčastěji dováží z těchto zemí.

„Naše rodinná firma s dlouhodobou vinařskou tradicí se rozhodla staré sudy zužitkovat a 100 % recyklovat, takže jsme začali před 7 lety vyrábět dekorace a sudový nábytek,“ říká Štefan Bittmann, majitel firmy Sudový ráj. Recyklace i nadále zajímavého dřevěného materiálu je tak dalším benefitem netradičního nábytku.

Foto: Stará krása

Stojan na víno pro 12 lahví, cena 2770 KčFoto: Stará krása

Foto: Sudový svět

Opravdu originální dětská prolézačka, cena: 10 636 KčFoto: Sudový svět

Foto: Sudový svět

Hodiny s ciferníkem z korku, cena: 2045 KčFoto: Sudový svět

Ozvláštní interiér i zahradu

Výrobky z originálních francouzských sudů se hodí téměř kamkoli. Řadí se spíše do selského či country stylu, ovšem originálně mohou doplnit i interiér moderní. Vhodné jsou na chalupu, zahradu, terasu, ale i do vinných sklípků či komerčních prostor, jako jsou stylové restaurace či kavárny.

Do interiéru si tak můžete pořídit například ze sudu vyrobený jídelní či konferenční stůl, odkládací stolek, židle, křesla, stojany na víno, hodiny či svícny. V exteriéru najde zrecyklovaný sud uplatnění jako nádrž na vodu, stylový květináč, odkládací stolek či jako kompletní sestava zahradního nábytku. „Velkou výhodou je možnost využití jak v interiéru, tak exteriéru. Stačí jen zvolit správnou povrchovou úpravu,“ říká Stanislav Švamberg.

„Našim zákazníkům, kteří chtějí sudový zahradní nábytek, ale vždy doporučujeme, aby ho stavěli na taková místa, kde jej nebudou nuceni uklízet. Je totiž velice robustní a poměrně těžký – zahradní židle s opěrkami váží přibližně 10 kg, zahradní stůl pro 6 osob okolo 30 kg, a hlavně není skladný,“ doplňuje Herbert Srubek.

Foto: Sudový svět

Konferenční skleněný stolek, cena: 9426 KčFoto: Sudový svět

Foto: Sudový ráj

Křesla Jacques – co myslíte, budou pohodlná? Cena na dotazFoto: Sudový ráj

Foto: Sudový svět

Prosím, posaďte se… na křeslo ze sudu, cena: 7611 KčFoto: Sudový svět

Foto: Sudový svět

Regál na víno, cena je 7127 KčFoto: Sudový svět

Foto: Sudový ráj

Stůl Jacobo, cena na dotazFoto: Sudový ráj

Foto: Sudový svět

Zahradní posezení pro 4 osoby, cena na dotaz, odvíjí se od velikostiFoto: Sudový svět

Jak se vám líbí využití starých sudů od vína? Nábytek je opravdu povedený, co říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám