Hlavní obsah

Nadýchaný makový chlebíček s citronovou kůrou

Hodnocení:
(41)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
střední

Nadýchaný makový chlebíček je skvělý sám o sobě, jenom s lehkým cukrovým popraškem třeba k snídani nebo do svačinové krabičky. Když ale přidáte čepici svěžího krému z tvarohu a mascarpone a nazdobíte ho, zazáří i na nedělním stole.

Ingredience pro:
1 chlebíček
Na těsto
  • 240 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 180 g másla
  • 130 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 2 lžíce mletého máku
  • 100 g hustého bílého jogurtu
Na krém
  • 100 g mascarpone
  • 100 g jemného tvarohu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na karamelizovanou citronovou kůru
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce citronové kůry
Článek

Postup

Krok 1: Před přípravou mají mít všechny suroviny pokojovou teplotu – neignorujte tuto radu a včas vyjměte z lednice máslo, vejce i jogurt. Dva citrony pořádně omyjte a nastrouhejte žlutou část kůry (používám škrabku na citrusovou kůru, v těstě se mi líbí její dlouhé jemné proužky, můžete ale použít i běžné jemné struhadlo). Formu na chlebíček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 160 °C. 

Krok 2: Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a sodou, promíchejte metličkou a nechte chvíli stranou. Ve druhé míse začněte šlehat změklé máslo s cukrem. Až se vytvoří světlý a nadýchaný krém, postupně po jednom zašlehejte vejce a nakonec jogurt.

Krok 3: Pomocí stěrky teď postupně a zlehka vmíchejte mouku, mák a citronovou kůru – jenom tak, aby se všechna mouka provlhčila a mák rovnoměrně rozptýlil, už nešlehejte. Těsto přendejte do formy, uhlaďte a zvolna pečte asi 50 minut, až povrch zezlátne a zapíchnutá špejle vyjde suchá. Nechte krátce zchladnout ve formě, poté vyndejte a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Krok 4: Na krém nechte chvíli vykapat tvaroh na sítku. V míse pak všechny ingredience vyšlehejte na hladkou a kompaktní hmotu. Ochutnejte a dolaďte cukrem nebo citronovou šťávou podle chuti. Krém naneste na zcela vychlazený chlebíček a nazdobte.

Krok 5: Chlebíček můžete nechat tak, jak je, nebo si se zdobením, jako já, vyhrajte. Dva tři dny předem si připravte hořkosladké, křupavé kousky karamelizované citronové kůry. Nejdřív nastrouhejte kůru ze třech citronů na dlouhé a tenké proužky. Pak v rendlíku smíchejte cukr s vodou, přiveďte k varu a míchejte, až se cukr zcela rozpustí. Přidejte kůru a zvolna vařte, až se odpaří voda, cukr začne zlehka karamelizovat a proužky kůry zprůhlední. Odstavte a ihned ukládejte menší smotky kůry na papír na pečení – nejlépe vám to půjde kuchyňskou pinzetou, ale zvládnete to i pomocí dvou vidliček. Kůru nechytejte prsty, karamel je opravdu horký! Nechte zaschnout při pokojové teplotě dva tři dny a potom jí chlebíček dozdobte.

Můj tip: Na potření chlebíčku vám bude stačit krém ze surovin v rozpisu, tvaroh i mascarpone se ale obvykle prodávají v baleních po 250 g. Do zbytku tedy přidejte cukr i citronovou šťávu, vyšlehejte krém a podávejte ho k chlebíčku v misce bokem, je skvělý a každý si rád přidá.

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 9. 2021

Reklama

Sdílejte článek