Článek
Postup
Krok 1: Začněte tím, že si spaříte jáhly horkou vodou (jáhly díky tomu nebudou hořké). Pak teprve dáte jáhly do hrnce, přidáte půl litru vody, lehce osolíte a uvaříte doměkka.
Krok 2: Jakmile jsou jáhly uvařené (jsou měkké a voda se vsákla), vmíchejte do nich máslo a nechejte vychladnout.
Krok 3: Mezitím si oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. (Tip: Triky, jak vyšlehat sníh dotuha) Žloutky utřete s cukrem a následně vyšlehejte i se smetanou.
Krok 4: Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a švestky nakrájejte na menší kousky.
Švestkový jahelník je nejen zdravý, ale především velmi chutný
Krok 5: Do vychladlých jáhel vmíchejte nejprve žloutky s cukrem a smetanou a poté zlehka zamíchejte i sníh z bílků.
Krok 6: Celou směs vlijte do máslem vymazané zapékací formy a dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C péct na cca 30 minut.
Vyzkoušejte naše další jednoduché podzimní recepty se švestkami, třeba závin jen se 2 surovin nebo bleskový švestkový koláč.