Hlavní obsah

Zdravý švestkový jahelník

Hodnocení:
(50)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Zamlsejte si zdravě a vyzkoušejte skvělý jahelník ze sezónních švestek. K přípravě potřebujete jen jáhly, švestky a pár základních surovin. Do pár minut máte skvělý zdravý moučník na stole.

Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Na jahelník
  • 250 g jáhel
  • 500 ml vody
  • 1 špetka soli
  • 80 g másla
  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce smetany
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 80 g sekaných vlašských ořechů
  • 8 ks švestek
  • máslo na vymazání
Článek

Postup

Krok 1: Začněte tím, že si spaříte jáhly horkou vodou (jáhly díky tomu nebudou hořké). Pak teprve dáte jáhly do hrnce, přidáte půl litru vody, lehce osolíte a uvaříte doměkka.

Krok 2: Jakmile jsou jáhly uvařené (jsou měkké a voda se vsákla), vmíchejte do nich máslo a nechejte vychladnout.

Krok 3: Mezitím si oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. (Tip: Triky, jak vyšlehat sníh dotuha) Žloutky utřete s cukrem a následně vyšlehejte i se smetanou.

Krok 4: Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a švestky nakrájejte na menší kousky. 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Švestkový jahelník je nejen zdravý, ale především velmi chutný

Krok 5: Do vychladlých jáhel vmíchejte nejprve žloutky s cukrem a smetanou a poté zlehka zamíchejte i sníh z bílků.

Krok 6: Celou směs vlijte do máslem vymazané zapékací formy a dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C péct na cca 30 minut.

Vyzkoušejte naše další jednoduché podzimní recepty se švestkami, třeba závin jen se 2 surovin nebo bleskový švestkový koláč.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek