Hlavní obsah
3,2
(59)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Zamlsejte si zdravě a vyzkoušejte skvělý jahelník ze sezónních švestek. K přípravě potřebujete jen jáhly, švestky a pár základních surovin. Do pár minut máte skvělý zdravý moučník na stole.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu 30 × 20 cm
Na jahelník
  • 250 g jáhel
  • 500 ml vody
  • 1 špetka soli
  • 80 g másla
  • 3 ks vejce
  • 3 lžíce smetany
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 80 g sekaných vlašských ořechů
  • 8 ks švestek
  • máslo na vymazání
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si spaříte jáhly horkou vodou (jáhly díky tomu nebudou hořké). Pak teprve dáte jáhly do hrnce, přidáte půl litru vody, lehce osolíte a uvaříte doměkka.

02.

Jakmile jsou jáhly uvařené (jsou měkké a voda se vsákla), vmíchejte do nich máslo a nechejte vychladnout.

03.

Mezitím si oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. (Tip: Triky, jak vyšlehat sníh dotuha) Žloutky utřete s cukrem a následně vyšlehejte i se smetanou.

04.

Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a švestky nakrájejte na menší kousky. 

Foto: Viktorie Hrazdílková

Švestkový jahelník je nejen zdravý, ale především velmi chutnýFoto: Viktorie Hrazdílková

05.

Do vychladlých jáhel vmíchejte nejprve žloutky s cukrem a smetanou a poté zlehka zamíchejte i sníh z bílků.

06.

Celou směs vlijte do máslem vymazané zapékací formy a dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C péct na cca 30 minut.

Vyzkoušejte naše další jednoduché podzimní recepty se švestkami, třeba závin jen se 2 surovin nebo bleskový švestkový koláč.

Reklama