Hlavní obsah

Hruškový koláč s lahodnou mandlovou náplní

Hodnocení:
(44)
Foto: Anita Ponešová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Do některých jídel se zamilujete po prvním ochutnání – tenhle koláč jsem pekla za posledních pár dní už třikrát. Tenká vrstva křehkého těsta, voňavé hrušky a nepopsatelně lahodná mandlová náplň si zaručeně získají i vás.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 40 g jemně mletého třtinového cukru
  • 2 lžíce ledové vody
Na kořeněné hrušky
  • 3 hrušky
  • 1 l vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
Na mandlovou náplň
  • 100 g másla
  • 70 g jemně mletého třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g mandlové mouky
Článek

Postup

Krok 1: Na korpus prosejte do mísy mouku, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, cukr a ledovou vodu. Prsty rychle vypracujte těsto – nejdřív bude připomínat drobenku, a jakmile se spojí, vypracujte z něho váleček a dál už nehněťte, aby máslo příliš nepovolilo. Těsto zabalte do fólie a nechte v chladu uležet alespoň hodinu, klidně i do dalšího dne.

Znáte recept na základní křehké těsto bez cukru a bez vajec?

Krok 2: Odleželé vychlazené těsto rozválejte do kruhu velkého tak, abyste jím bez problémů vyložili formu na koláč i s boky – plát těsta bude vysoký asi půl centimetru. Nejlíp vám to půjde mezi dvěma papíry na pečení. Pomocí válečku (nebo papíru, na kterém jste těsto vyváleli) vyválené těsto přeneste do formy a pomocí prstů upravte boky, případné přebytky těsta odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a formu s těstem vložte vychladit do lednice.

Mrkněte na super trik, aby se těsto lépe vyvalovalo.

Krok 3: Zatímco se těsto chladí, v rendlíku přiveďte k varu vodu s cukrem, citronovou šťávou a kořením, poté stáhněte plamen a nechte chvíli jemně probublávat. Pevnější omyté hrušky oloupejte, odstraňte jádřince, nakrájejte je na klínky, vložte do kořeněné tekutiny a udržujte pod bodem varu asi pět minut. Poté je vyjměte, aby se nerozvařily, a nechte okapat. 

Krok 4: Rozehřejte troubu na 180 °C. Na mandlovou náplň v míse prošlehejte máslo s cukrem a poté po jednom zašlehejte i vejce a vanilkový extrakt. Nakonec zlehka vmíchejte mandlovou mouku (dá se koupit, ale snadno si ji připravíte doma: jednoduše najemno rozemelte loupané mandle) a náplň přeneste na vychlazené těsto ve formě. Uhlaďte a na povrch rozložte voňavé hrušky.

Krok 5: Pečte asi 25 až 35 minut, až náplň nabude a zezlátne. Hotový koláč nechte vychladnout a podávejte. Můžete ho lehce poprášit moučkovým cukrem.

Tip: Máte-li mandlový extrakt, přidejte pár kapek do náplně – mandlová chuť bude ještě intenzivnější.

Máte rádi jemnou chuť mandlí? Určitě si udělejte oslnivý mandlový koláč Battenberg anebo italské mandlové sušenky cantuccini. A jestli nechcete zapínat troubu, je tu skvělý nepečený mandlový nugát turrón.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek