Hlavní obsah

Pikantní nakládaný hermelín! Vylepšená hospodská klasika

Hodnocení:
(35)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Máte rádi pálivou chuť a hermelín zároveň? Pak možná rovnou zdvojnásobte dávku na přípravu pikantních nakládaných sýrů s feferonkou. Jejich jedinečná chuť vás totiž dostane.

Ingredience pro:
4 porce
na 2 dózy o objemu 600 ml
  • 4 hermelíny
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 400 ml slunečnicového oleje
  • 4 feferonky
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 12 bobkových listů
  • 4 lžičky pepře barevného celého
  • 1/2 lžíce celého nového koření
Na pastu
  • 5 stroužků česneku
  • 4 lžíce sušených rajčat v oleji
  • 4 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička koriandrového semínka
  • 1 lžička mleté sladké papriky
Článek

Postup

Krok 1: V hmoždíři rozetřete na pastu 5 stroužků česneku, pokrájená sušená rajčata, kuličky koriandru, oregano a sladkou papriku. Hermelíny podélně rozkrojte a připravenou pastou potřete vnitřní strany, poté sýry složte vnitřními stranami zpět k sobě a rozřízněte napůl, aby se lépe vkládaly do sklenic.

Krok 2: Nakrájejte cibuli na měsíčky a 5 stroužků česneku na plátky. Na dno každé sklenice dejte nejprve část cibule a česneku, pak vložte rozpůlený hermelín, bobkový list, pepř, nové koření, bylinky a feferonku. Postup ještě jednou zopakujte, dokud sklenice nenaplníte. Na závěr zalijte olejem.

Krok 3: Sklenicí opatrně zatřepte, aby se olej rozlil všude a vyprchal přebytečný vzduch. Dbejte na to, aby i vrchní část posledního hermelínu byla ponořená v oleji. Sklenice uzavřete a nechte odležet přes noc při pokojové teplotě.

Krok 4: Ráno naložené hermelíny přemístěte do lednice a nechte zrát ideálně další dva až tři dny. Poté podávejte s čerstvým chlebem a vychlazeným pivem.

Tip: Do každé sklenice dejte jednu až dvě feferonky – podle toho, jak moc pálivé máte rádi. Před použitím feferonky ochutnejte, ať tušíte, do čeho se pouštíte!

Už jste vyzkoušeli naše domácí utopence, jemné zavináče a další nakládané dobroty?

ynezorPumanzeSaNyknalC