Hlavní obsah

Sklizeň česneku: Jak ho usušit a skladovat?

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Když správně usušíte a dobře uložíte česnek, nezplesniví a bude vonět celý rok. Začněte tím, že vystihnete dobu sklizně. A co dál? Ukážeme vám, jak oblíbenou cibulovou zeleninu sušit a skladovat.

Článek

Vypěstovat česnek není zrovna jednoduché. Když má příliš těžkou půdu a nemůže dýchat, skomírá. Za vlhka často chytá plísně. Dobře roste v písčité půdě a vyhovuje mu teplo a slunce. Jestli jste česnek vysadili a právě vám dozrává, pusťte se už pomalu do sklizně, ať o pracné výpěstky nepřijdete.

Pravá chvíle sklizně: napoví nať i slupka

S česnekem je to trochu jako s vinnou révou, musíte vystihnout správnou dobu, kdy sklidit. Česnek, který zůstává v zemi moc dlouho, se začne rozpadat, hůř se sklízí a špatně se skladuje. A který okamžik je tedy nejlepší?

Záleží na odrůdě i na počasí. Česnek se sklízí od začátku června až do poloviny srpna. K ranějším odrůdám patří Bjetin, nejdéle dozrává Benátčan. Hodně vám napoví nať. Jak česnek roste, vybíhá do květu. Poupě ještě v době vegetace odstřihněte, aby se rostlina zbytečně nevyčerpala. Potom nať sledujte: když začne žloutnout a lehat si, chystejte zahradnické náčiní.

A je tu ještě jedna nápověda. Česneky nepaličáky, které mají nepravidelně uspořádané stroužky, z půdy vytáhněte ve chvíli, kdy leží většina natě. Klidně jeden otestujte, stroužky by měly mít tři slupky. Paličáky vyndejte, pokud jim zbývá pět dužnatých listů a stroužky mají aspoň čtyři slupky.

Foto: Cherries, Shutterstock.com

Určit dobu sklizně je pro kvalitu úrody zásadníFoto: Cherries, Shutterstock.com

Jak a kdy sklízet česnek

Česnek má rád sucho, o tom žádná. I pro sklizeň si vyberte slunné a suché počasí, půda po dešti sice může být kyprá, ale na česnek by se zbytečně lepila. Zeminu kolem zeleniny můžete lehce načechrat, většinou jde ale vytáhnout snadno. Paličáky i nepaličáky očistěte od hlíny a nať neodstraňujte.

Nechte česnek proschnout. Můžete ho splést do copů, podobně jako se to dělá s cibulí, ale stačí ho jen rozložit do bedýnek. Pokud máte suchou a teplou půdu, česnek sušte tam. Jinak si budete muset vystačit třeba s kuchyní. Za pěkného a slunného počasí lze česnek vystavit na sluníčku. Rostliny můžete také svázat po 10 až 15 kusech a rozvěsit je někam, kde proudí vzduchu – sušení tím urychlíte. Česnek sušte asi měsíc.

Kam uskladnit: pozor na mráz

Dobře usušený – to je první podmínka, aby česnek vydržel až do další sklizně. Tou další je skladování. Nejlépe mu bude v průvanu, zavěsit ho můžete třeba na trámy na půdě, pozor ale na zimu. Česneku sice vyhovuje chladno, teploty, v nichž je uskladněn, by však nikdy neměly klesnout pod nulu! Lze ho skladovat i v prodyšných obalech na dobře větraném místě nebo v jedné vrstvě uložit třeba do lísek a vyskládat je nad sebe. Jaké chyby při skladování vás mohou připravit o úrodu?

Foto: polaris50d, Shutterstock.com

Česneku svědčí chladnější místo, kde proudí čerstvý vzduchFoto: polaris50d, Shutterstock.com

Jak připravit česnekovou sadbu

Budete-li chtít pěstovat česnek i nadále, připravte si vlastní sadbu. Ale jen pokud netrpí žádnou chorobou, jinak byste příliš výpěstků nesklidili. Kusy určené pro sadbu vyberte už během sklizně. Sáhněte po pěkných zdravých rostlinách, vezměte větší česneky a skladujte je samostatně.

Nezapomeňte, že česnek se vysazuje už na podzim, těsně předtím než půda definitivně zamrzne, což bývá na sklonku listopadu nebo začátkem prosince. Sazenicím vyberte nové stanoviště. Na místo, kde jste česnek pěstovali, by měl znovu přijít až za pět let.

Cibulová zelenina je nejen dobrá, ale i mimořádně zdravá. Jaké největší kuchyňské chyby ničí účinky česneku? 

Reklama

Související témata: