Hlavní obsah

Domácí sušená rajčata

Hodnocení:
(16)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
8 hodin
Náročnost
nízká

Příprava pravých na slunci sušených rajčat se počítá na dny, ale snadnou domácí verzi zvládnete i v troubě během několika málo hodin (a pár minut přípravy). A navíc se nemusíte spoléhat na počasí!

Ingredience pro:
1 láhev
  • 3 keříčky rajčat
  • sůl
  • extra panenský olivový olej
  • oregano
  • čerstvá bazalka
  • česnek
  • kapary
Článek

Postup

Krok 1: Rajčata omyjte, rozpulte a lžící vydlabejte semínka (pokud používáte cherry rajčátka, odstraňovat je nemusíte).

Foto: Greta Blumajerová

A pomocí lžičky z nich vydlabejte dužinu. Tento krok můžete vynechat u cherry rajčat, jen pak počítejte s delší dobou sušení

Krok 2: Rajčata rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osušte papírovou utěrkou a osolte.

Foto: Greta Blumajerová

Rajčata trochu posolte, sůl totiž podpoří jejich chuť i trvanlivost

Krok 3: Pečte 4 – 8 hodin při 90 –110 °C, až jsou rajčata zvrásněná a vysušená jako rozinky. Zde nejvíce záleží na typu trouby (pokud má vaše trouba funkci ventilace vzduchu, zapněte ji), a především na velikosti rajčat.

Krok 4: Usušená rajčata nechte vychladnout, přendejte do vysterilované lahve, podle chuti proložte bylinkami, plátky česneku či kapary, zalijte olejem tak, aby byla rajčata ponořená, a zavíčkujte. Nechte alespoň den odležet a poté používejte do těstovin, salátů či domácích pest. Takto naložená rajčata vám v lednici vydrží i několik týdnů.

Krok 5: Rajčata můžete uchovávat i bez oleje, stlačená v mikrotenovém sáčku v lednici či mrazáku, ale v tom případě počítejte s kratší trvanlivostí než u těch naložených v oleji.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama