Hlavní obsah

Nakládaný bůček za studena: dobrota na každou party

Hodnocení:
(208)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Česnekem provoněný bůček na čerstvém chlebu s hořčicí a cibulí sice nezní zrovna jako strava pro princezny, ale divili byste se, jak rychle mizí i na čistě dámských dýcháncích!

Ingredience pro:
1 kus
Na maso a vaření
  • 1 kg bůčku bez kosti
  • 2 lžičky soli
  • 5 bobkových listů
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička celého černého pepře
Na marinádu
  • 10 stroužků česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • pepř
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka drceného kmínu
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
Článek

Postup

Krok 1: Maso rozkrojte napůl, aby se lépe vešlo do hrnce. Přidejte sůl, oloupaný a nožem rozmáčknutý česnek, bobkový list, pepř a tolik vody, aby bylo maso ponořené. Vařte asi hodinu doměkka, čas od času otočte.

Krok 2: Mezitím si připravte marinádu: prolisovaný česnek smíchejte s oběma paprikami, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, malou lžičkou soli, špetkou kmínu a worcesterem. Podle potřeby zřeďte trochou vody z masa.

Krok 3: Ještě teplé maso potřete směsí ze všech stran a zabalte do alobalu. Nemusíte se bát, bůček se rozhodně nezkazí, ale pokud se vám balení horkého masa nelíbí, počkejte, až vychladne.

Krok 4: Uzavřete do krabice s dobrým víkem (marináda je opravdu aromatická a připomínala by se vám při každém otevření lednice) a nechte v chladu alespoň pět dnů odležet.

Krok 5: Poté krájejte na tenké plátky a podávejte na kváskovém chlebu potřeném hořčicí a obloženém nakládanými okurkami, červenou cibulí nebo třeba křenem. Samozřejmé je dobře vychlazené pivo...

Tip: Koření upravte podle sebe: pro pikantnější chuť přidejte chilli nebo maso ochuťte kari kořením a sójovou omáčkou místo soli.

Jestli máte rádi podobné poctivé chuťovky, nezapomeňte ani na domácí utopence, naložené sýry a játrovou paštiku!

ynezorPumanzeSaNyknalC