Hlavní obsah

Hit východní medicíny: Modrý čaj! Zpomaluje stárnutí, povzbuzuje mozek a brání šedinám

Foto: frank60, Shutterstock.com

Foto: frank60, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potýkáte se se ztrátou energie, stresem, únavou, vráskami, padáním vlasů nebo zácpou? Východní medicína přišla s prostředkem, který vám může pomoci všechny tyto neduhy překonat: modrý čaj budí zájem nejen svou netypickou barvou.

Článek

Chcete vzbudit zvídavé otázky okolí, a ještě k tomu prospět svému zdraví? Uvařte si šálek modrého čaje. V zemích jihovýchodní Asie se pro své léčebné účinky používá už léta a v poslední době konečně proniká i k nám.

Květy ve tvaru ženského pohlaví

Hlavní složkou zářivě modrého nápoje jsou sušené květy klitorie ternatské. Zarazil vás název rostliny? Není to náhoda – její květy tvarem připomínají vulvu s klitorisem. Rostlince se přezdívá také motýlí hrachový květ, což zní o poznání poetičtěji. Ve směsi k přípravě nápoje ji doplňuje citronová tráva.

Unikátní modrá barva je krásná, ale rozhodně to není vše, co nápoj nabízí – ne nadarmo se už staletí využívá v ájurvédské medicíně. Je velmi bohatý na antioxidanty, hlavně flavonoidy. Bojují proti volným radikálům a zpomalují stárnutí buněk. Jsou mezi nimi i proantokyanidiny. „Ty patří mezi flavonoidy s blahodárným účinkem na močové ústrojí a zažívací trakt. Jejich dalším zdrojem jsou například brusinky,“ komentuje výživová poradkyně a trenérka Lucie Vajnerová. Navíc podporují oběhový systém a pomáhají udržovat pokožku pružnou, čímž omezují tvorbu vrásek.

Za modrou barvu jsou zodpovědné flavonoidy antokyany, které mají pozitivní vliv na fungování zraku a mohou být účinnou prevencí při očních infekcích a zánětech. Kromě různých typů flavonoidů obsahuje klitorie i další biologicky aktivní látky – triterpeny a steroly.

Foto: kaesunza, Shutterstock.com

Klitorie je nádherně zbarvená popínavá rostlinaFoto: kaesunza, Shutterstock.com

Zázrak v šálku

Modrý nápoj podporuje růst vlasů a zabraňuje ztrátám jejich barvy. Dále snižuje podráždění dýchacích orgánů, což je obzvláště užitečné při kašli, nachlazení či astmatu. A navíc se zmiňuje i vliv na správné fungování trávení a ženských reprodukčních orgánů. Studie modré rostlince přisuzují rovněž analgetické účinky – zmírňuje únavu, zklidňuje a pomáhá s bolestí hlavy. Celkově pomáhá udržovat zdravou mozkovou činnost. Není tedy nad šálek na konci náročného dne.

„Léčivé účinky klitorie potvrdily i experimenty na zvířatech. Zásadní je především vliv na nervový systém – klitorie zlepšuje kognitivní funkce, jako je paměť a schopnost učení, působí také antidepresivně, anxiolyticky – proti úzkosti, sedativně, protistresově a analgeticky. Rovněž snižuje hladinu glukózy v krvi, inhibuje agregaci krevních destiček. Klinické studie, které by tyto účinky potvrdily i u lidí, však zatím chybějí,“ komentuje botanička Zdeňka Navrátilová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Z modré na fialovou

Příprava čaje je velmi jednoduchá. Deset až patnáct čerstvých nebo sušených květů zalijte 200 ml horké vody a nechte asi patnáct minut louhovat. Nápoj se dá pít preventivně i při obtížích, ale nic se nemá přehánět, množství by raději nemělo překročit pět šálků denně. A pokud vás omrzí tyrkysová barva, můžete ji změnit například na fialovou pouhým přidáním pár kapek citronové šťávy. Nápoj totiž mění barvu v závislosti na hodnotě pH.

Klitorie neslouží jen k přípravě zářivě modrého nápoje. Extrakt z rostliny se používá jako přírodní barvivo a v thajské kuchyni se květy namáčejí do těstíčka a smaží.

Foto: vasanty, Shutterstock.com

Sušené květy klitorie vypadají velice malebněFoto: vasanty, Shutterstock.com

Vyzkoušíte léčivý čaj z klitorie?

Reklama

Související témata:

Načítám