Hlavní obsah

Jak dostat z čaje více prospěšných látek? Strčte ho do mikrovlnky!

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O mikrovlnných troubách koluje mnoho mýtů. Nezřídka se dočtete, že z nich sálají vlny podobné rentgenu a radiaci, které škodí zdraví a snad i zabíjejí. Jenže pravý opak je pravdou: vědci tvrdí, že čaj z mikrovlnky je zdraví prospěšnější než ten připravený běžným způsobem.

Článek

Mikrovlnné trouby mají své odpůrce i příznivce a o nezávadnosti jídla z mikrovlnky se vedou dlouhé debaty. Nad většinou děsivých scénářů se však vědci a lékaři spíš usmívají, a existuje dokonce i studie, jež mikrovlny označuje za doslova zdraví prospěšné – a to při přípravě zeleného čaje. Během mikrovlnného ohřevu se prý z čajových lístků uvolňují blahodárné látky, které z nich při běžné přípravě „nedostanete“.

Výzkum od protinožců

Doktor Quan Vuong z univerzity v australském Newcastlu se už řadu let snaží dokázat sílu léčivých vlastností různých přírodních produktů. Zkoumá jejich přínosy a objevuje nová využití ve farmaceutickém průmyslu. Tvrdí, že i malé množství přírodních léčivých složek může mít významný vliv na zdraví. Spojuje je s prevencí cukrovky, kardiovaskulárních chorob i některých druhů nádorů: „V současné době je 45 procent léků na rakovinu vyrobeno přímo nebo nepřímo ze sloučenin pocházejících z rostlin,“ říká lékař.

Účinky mikrovln na ohřívané potraviny zkoumá tento biolog už řadu let. Podle něj se jejich působením z jídla uvolňují látky, které jsou při klasickém ohřevu na pánvi nebo v hrnci nedostupné. A nejde o varování, nýbrž o doporučení! Když dáte hotový zelený čaj na půl minuty do mikrovlnky, získáte z něj víc zdraví prospěšných látek, než když nápoj připravíte klasicky.

„Mikrovlnná trouba je jednou z technologií, díky které se dá získat více bioaktivních sloučenin z přírodních produktů. Vaše zdraví příznivě ovlivní takto připravovaný čaj za předpokladu, že vypijete tři a více šálků denně,“ uvádí lékař.

Doc. MVDr. J. Ruprich, CSc. ze Státního zdravotnického ústavu teorii z Austrálie potvrzuje: „Díky kavitaci se za stejnou či kratší dobu voda rychle ohřeje i uvnitř částic čaje, takže extrakce může být účinnější. Publikace Dr. Vuonga byla navíc ve vědeckém časopise, takže předpokládám, že byla řádně oponována,“ říká profesor pro obor hygiena a technologie potravin.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Čaj ohřátý v mikrovlnce má být podle výzkumu zdravějšíFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Čaj plný antioxidantů

Výzkum se zabývá tím, jak co nejvíc z lístků uvolnit důležité látky, jako jsou polyfenoly a L-theanin. Polyfenoly mají významné antioxidační účinky a patří k nejsilnějším přírodním bojovníkům proti volným radikálům – chrání buňky před poškozením, které může vést k předčasnému stárnutí, rakovině nebo ucpávání cév.

Aminokyselina theanin se běžně vyskytuje třeba v hřibu hnědém nebo právě v zeleném čaji. Dokáže proniknout přes hematoencefalickou bariéru, která odděluje vnitřní prostředí mozku od cévního systému, a má tak vliv na psychoaktivní procesy v organismu. Odbourává stres a pocity úzkosti a stísněnosti, pozitivně ovlivňuje schopnost koncentrace a učení, zmírňuje únavu i příznaky premenstruačního syndromu.

Jak ale sám autor studie říká, čaj nemusí být chuťově nejlepší. „Je třeba poznamenat, že zelený čaj připravený tímto způsobem je velmi silný kvůli vysoké koncentraci složek. Čaj je proto dost hořký, což všem pijákům nemusí být po chuti,“ přiznává Quan Vuong.

Foto: marylooo, Shutterstock.com

Pouze půl minuty v mikrovlnné troubě prý stačí, aby se z čajových lístků uvolnilo 80 procent blahodárných látekFoto: marylooo, Shutterstock.com

Příprava, ze které se Britům ježí chlupy

A jak tedy tyhle prospěšné látky do sebe v co největším množství s čajem dostat? Příprava musí být následující: zelený čaj (sypaný či sáček) klasicky zalijte horkou vodou, poté hrnek vložte do mikrovlnky a na 30 vteřin zapněte na poloviční výkon. Nechte chvíli stát, než vychladne tak, aby se dal pít – a už si na něm můžete pochutnat. Do nápoje se má podle Quana Vuonga uvolnit 80 procent výše zmíněných žádoucích látek, které jsou v čajových lístcích obsažené. Z této přípravy samozřejmě nejsou nadšeni ani Čínané, ani Britové, již mají pro přípravu čaje jasná pravidla.

Také Jaromír Horák, ředitel spolku Čajomír, se k výzkumu staví spíš odmítavě: „Tradiční příprava čaje má tisíciletou a prověřenou historii a i bez mikrovlnky se dá z čaje získat vše potřebné. Navíc na přípravě v mikrovlnné troubě nevidím nic romantického.“

Výsledky chemických analýz prokázaly, že tak lze z čajových lístků extrahovat opravdu velké množství blahodárných látek. Jestli se do toho pustíte, je jen na vás.

Zkusíte čaj z mikrovlnky?

Reklama

Načítám