Hlavní obsah

Napařovací žehličku, nebo parní generátor? Postavili jsme je proti sobě na jednom prkně!

Foto: Lisa S, shutterstock.com

Přemýšlíte o výměně své napařovačky za parní generátor? Otestovali jsme obě varianty!Foto: Lisa S, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte celkem moderní a zachovalou napařovací žehličku, ale pokukujete po parním generátoru? Postavili jsme je do souboje a hledali klady i zápory.

Článek

Pokud se vám rozbila žehlička a přemýšlíte o tom, zda místo napařovací raději nepořídit rovnou parní generátor, pak vám možná naším testem ulehčíme rozhodování. Při srovnání jsme použili starší, ale stále dobře sloužící model napařovací žehličky a systémovou žehličku Philips PerfectCare Elite GC9630 .

Jak se s nimi pracuje?

Foto: Philips

Při žehlení parním generátorem manipulujete jen se žehličkou, která je lehká a dobře klouže. Hadice na páru je dostatečně dlouhá, takže základnu můžete nechat ležet vedle na stole, na konci prkna nebo pod nímFoto: Philips

Když porovnáte, jak padnou do ruky, tak je napařovací žehlička s nádržkou o objemu 350 ml těžší, a jak se v ní přelévá voda, někdy i nemotornější.

Parní generátor zase musíte před žehlením nachystat. Základnou je zásobník na vodu s objemem 1,8 litru a stojánkem na žehličku. Spojuje je silná hadice na páru, kterou lze po práci skladovat v kapse zásobníku.

Žehličku parního generátoru můžete nechat kdykoli ležet na prkně, pára vychází jen po stlačení plochy na madle.

Rychlost žehlení

Jde vám při žehlení hlavně o to, aby bylo co nejrychlejší a nejsnadnější? Tak to si parní generátor zamilujete. Právě rychlost a to, jak zvládá i citlivé materiály, jsou jeho velké bonusy. Před žehlením napařovačkou je lepší si prádlo nachystat na hromádky podle materiálu, abyste nepřepínali teplotu a nečekali, až vystydne nebo se ohřeje. U parního generátoru Philips, který disponuje technologií OptimalTEMP, na materiálu nesejde, zvládne bezpečně jakýkoli.

Na začátku souboje jsme naplnili nádržku napařovací žehličky i generátoru a porovnávali čas potřebný k zahřátí. Napařovačce to trvalo minutu a 10 vteřin, parnímu generátoru minutu a 32 sekund.

Jak probíhal souboj?

Oba přístroje jsme vystavili stejným výzvám: šlo o přesušené a zmačkané džíny, které jsme nechali den v sušičce, bavlněné tričko s pogumovanou aplikací a tuniku s volánky na vertikální žehlení.

Hned můžeme přiznat, že vítězem se stal parní generátor – džíny zvládl dokonce včetně švů a kapes, a s použitím turba dokonce najednou z obou stran – výsledný čas byl necelé dvě minuty. Napařovací žehličkou, včetně využití parního rázu a možnosti nakropení, to trvalo 6 minut 42 vteřin.

Aplikaci na tričku jsme při použití generátoru nemuseli řešit vůbec, šlo přejíždět i přes ni, aniž by ji to poškodilo. Klasickou žehličkou jsme se museli pečlivě vyhýbat, při sebemenším dotyku se materiál lepil na špičku. Rozdíl v době žehlení byl tedy 48 vteřin ku minutě 37 vteřinám.

Foto: Philips

Vertikální žehlení je díky síle páry velmi rychlé a efektivníFoto: Philips

Tuniku s volánky jsme žehlili na ramínku, vertikálně – vzhledem k výstupu páry, který má generátor skoro pětinásobný (470 g za minutu ku 95 g za minutu) byl vítěz jasný, navíc s přesvědčivým efektem, kdy parní generátor volány nejen vyhladil, ale i krásně načechral. Tady je časový rozdíl 55 vteřin ku dvěma minutám a třem vteřinám.

Zbytek testu – tedy půl hodiny žehlení pro každý přístroj – jsme vyplnili žehlením povlečení, utěrek, ručníků a běžného prádla. Napařovací žehličku dolévali jednou, teplotu upravovali sedmkrát, jednou řešili skvrnu, kterou udělala voda z žehličky na tričku.

Parnímu generátoru voda vydržela celou dobu a zvládli jsme zhruba dvojnásobek prádla. „Právě rychlost a efektivita žehlení je to, čím systémové žehličky vynikají a oslovují zákazníky v dnešní hektické době. Testovaný model patří mezi ty nejrychlejší a nejvýkonnější s inovativním motorem a ultra výkonnou párou, která proniká hluboko do oděvu,“ říká Olga Pishchukhina, marketingová manažerka značky Philips.

Má nějaké zápory?

Co se rychlosti a snadného žehlení týče, není nad čím uvažovat a hlas dostává parní generátor. Drobným minusem je fakt, že je objemnější, potřebuje víc místa na skladování. Pokud si chcete přežehlit kapsy u košile před odchodem z domu, je klasická žehlička pohotovější.

Velký proud páry vyžaduje hodně savý a propustný potah prkna, jinak se prkno rosí. V neposlední řadě je parní generátor dražší. „V tomto sortimentu platí, že kvalita je úměrná ceně. Investice se ale vyplatí, protože žehlení je pak snazší a rychlejší,“ říká Pavel Janů, produktový specialista Euronics.

Co rozhoduje při výběru žehličky u vás? Napište nám!

Načítám