Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Lehounký dort z křupavého sušenkového těsta a nadýchaného smetanového krému, který se skvěle hodí k narozeninám. Vytvořte lahodné číslo pro oslavence!

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 220 g hladké mouky
    1
  • 1/2 lžičky soli
  • 125 g másla
    7
  • 60 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
    3
  • 1/2 ks citronu
Krém
  • 500 ml smetany ke šlehání
    7
  • 250 g mascarpone
    7
  • 100 g cukru moučka
  • 1 špetka mleté vanilky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Uvedené množství surovin bohatě vyjde na dort (tedy dvě patra) ve tvaru kytičky. Pokud slavíte dvoumístné narozeniny, těsta i krému si připravte 1,5 krát více (ze dvou dávek by vám už poměrně dost materiálu zbylo). Mouku, sůl, máslo, cukr, vejce a kůru z poloviny citronu v robotu nebo rukama propracujte na hladké nelepivé těsto. Zabalte ho a dejte asi na půl hodiny zatuhnout do lednice.

Foto: Greta Blumajerová

Korpus se dělá z máslového sušenkového těstaFoto: Greta Blumajerová

02.

Na papír formátu A4 si vytiskněte nebo nakreslete číslici (či třeba písmeno), kterou budete potřebovat, a vystřihněte ji. Polovinu těsta rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na asi 3 mm tenký plát podobné velikosti, jako je vaše šablona. Vrchní papír odstraňte, na těsto zlehka přitiskněte vystřiženou číslici a ostrým nožíkem ji vyřízněte. Kdyby pak papír nešel sundat, dejte těsto na chvíli do chladu. Poté vyválejte druhou polovinu těsta a vyřízněte z ní ještě jednou stejné číslo (případně další číslice, máte-li dort o více číslech). Já jsem ze zbytku těsta nakonec upekla sušenky, ale vy můžete klidně vyříznout ještě třetí vrstvu.

Foto: Greta Blumajerová

Prostorově menší číslice, jako je jednička, vykrojíte hravě obě i jen z poloviny těstaFoto: Greta Blumajerová

03.

Číslici i s papírem, na kterém leží, přeneste na plech, propíchejte vidličkou a pečte asi 15 minut při 190 °C, až okraje zrůžovějí. Chcete-li mít jistotu, že tvary zůstanou ostré, můžete dát celý plech před pečením na chvíli do mrazáku nebo lednice, podobě jako se to dělá u máslových sušenek. Se zbylými číslicemi postupujte stejně.

Foto: Greta Blumajerová

Před pečením těsto propíchejte vidličkou, aby se nevypouliloFoto: Greta Blumajerová

04.

Smetanu, mascarpone, moučkový cukr a vanilku (dala jsem pastu, ale použít můžete i extrakt nebo lusk) ušlehejte elektrickým šlehačem dotuha.

Foto: Greta Blumajerová

Ze smetany, mascarpone, cukru a vanilky ušlehejte tuhý krémFoto: Greta Blumajerová

05.

Vychladlé korpusy pokryjte krémem pomocí sáčku s hladkou špičkou, přiklopte další vrstvou a zopakujte (případně ještě jednou).

Foto: Greta Blumajerová

Korpusy pak po celé ploše ozdobte krémemFoto: Greta Blumajerová

06.

Na závěr ozdobte čerstvým ovocem, jedlými květy, pusinkami nebo makronkami a ihned podávejte. Sušenka totiž časem navlhne a trochu změkne, krém by navíc mohl pustit vodu.

Foto: Greta Blumajerová

Na dokrášlení použijte jedlé květy, čerstvé ovoce nebo třeba sněhové pusinkyFoto: Greta Blumajerová

Tip: Ze zbylého těsta upečte lahodné sušenky a slepte je oblíbeným džemem. U nás se po nich zaprášilo snad ještě rychleji než po dortu!

Foto: Greta Blumajerová

Křehounké sušenkové těsto a lehounký smetanový krém jsou skvělou alternativou těžkých máslových dortůFoto: Greta Blumajerová

Chtěli byste dostat dort s číslem, který odpovídá vašemu věku, nebo už navždy slavíte 29. narozeniny?

Související témata:

Načítám