Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Francouzské makronky, to je vysoká cukrářská – na povrchu křupavé mandlové pusinky s vláčným měkkým vnitřkem jsou dokonalým vyjádřením lásky a péče, kterou jejich přípravě věnujete. Oslaďte si s nimi život a třeba jimi i udělejte radost někomu blízkému.

30 min.
Příprava
12 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
50 kusů
Těsto
  • 138 g mandlové mouky
    8
  • 124 g cukru moučka
  • 105 g bílku
    3
  • 105 g cukru krupice
  • 3 g gelového potravinářského barviva
Krém
  • 200 g mascarpone
    7
  • 150 g bílé čokolády
    6
    7
  • 1 lžíce pistáciové pasty
    8
  • 1 hrst malin
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Makronky jsou takové malé nadýchané obláčky plné chutí. Spojit je můžete také marmeládou nebo máslovým krémem podle našeho receptu.

Postup

01.

Mandlovou mouku v mixéru promíchejte s moučkovým cukrem a prosejte do mísy.

02.

Bílky o pokojové teplotě šlehejte spolu s cukrem krupicí ručním či stolním šlehačem nejprve 3 minuty na nejnižší stupeň, aby se cukr rozpustil, a poté rychlost zvyšte a ušlehejte úplně dotuha. Sníh musí být opravdu hodně pevný a vypadat, jako kdyby byl suchý – vzhledem připomíná pěnu na holení.

Foto: Greta Blumajerová

Bílky s krupicovým cukrem ušlehejte dotuhaFoto: Greta Blumajerová

03.

Přidejte k mandlové směsi a opatrně obracením promíchejte.

Foto: Greta Blumajerová

Když je sníh opravdu hodně tuhý, opatrně ho promíchejte s mandlovou směsíFoto: Greta Blumajerová

04.

Nyní můžete směs obarvit kapkou potravinářského barviva a začít tvarovat makronky.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto můžete obarvit kapkou gelového potravinářského barvivaFoto: Greta Blumajerová

05.

Cukrářský sáček s hladkou zdobicí špičkou naplňte těstem a na pečicí papír tvarujte malá kolečka. Můžete si z internetu vytisknout šablonu na makronky (pod tímto názvem obrázek najdete) a vložit ji pod pečicí papír, abyste podle ní dělali pravidelná kolečka. Plech pak podložte dvěma utěrkami a 6–10 krát jím praštěte o stůl, aby z makronek odešel vzduch. Na závěr můžete ještě zbylé bublinky propíchnout namočeným párátkem – je to sice mravenčí práce, ale vzduch by je při pečení roztrhl a rozpadly by se.

Foto: Greta Blumajerová

Aby byly makronky všechny stejně velké, dejte si pod pečicí papír malý tahák – vytisknutou šablonu na makronkyFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobičkou tvořte na plech malé pusinkyFoto: Greta Blumajerová

06.

Nyní nechte plechy s makronkami v suchu oschnout. To může trvat 30 minut, ale ve vlhkém prostředí i 3 hodiny. Průběžně kontrolujte, a když je povrch na omak suchý, zkuste jednu makronku na papíře vystřihnout a upéct. Pokud povrch popraská, nechte ještě schnout. Makronky pečte v troubě vyhřáté na 150 °C. Neotvírejte troubu a makronky pečte 12 minut, poté stáhněte papír z plechu a nechte vychladnout.

07.

Plňte pomocí cukrářského pytlíku krémem z rozpuštěné čokolády smíchané s mascarpone, rozděleným na 2 části a ochuceným pistáciovou pastou a rozmixovanými malinami. Kdyby byly krémy příliš řídké, nechte je chvíli v lednici. Makronky nechte asi 2 hodiny rozležet, aby byl povrch křupavý, ale vnitřek vlhký. Uchovávejte je v lednici a před servírováním nechte půl hodiny povolit při pokojové teplotě. Nejlepší jsou první 2 dny, poté začínají měknout.

Foto: Greta Blumajerová

Na krém smíchejte mascarpone s rozpuštěnou bílou čokoládouFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Polovinu krému ochuťte rozmixovanými malinami, polovinu pistáciovou pastouFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Upečené makronky naplňte pomocí cukrářského sáčku a zkuste vydržet alespoň půl hodiny, než se rozleží :-)Foto: Greta Blumajerová

Tipy

Makronkám nesvědčí vlhkost vzduchu – pokud déle prší, zkuste s pečením počkat, až bude sucho.

Pro opravdu tuhý sníh jsou lepší starší vejce, proto je možné, že s čerstvými domácími se vám dostatečně neušlehá. Bílky můžete od žloutků oddělit už večer a nechat je v lednici přes noc trochu oschnout.

Mandlovou mouku, gelová barviva i pistáciovou pastu koupíte v cukrářských potřebách či na internetu.

Náplň příště ochuťte kávou, kakaem či jiným rozmixovaným ovocem a oříšky.

Související články

Načítám