Článek
Postup
Krok 1: Mandlovou mouku v mixéru promíchejte s moučkovým cukrem a prosejte do mísy.
Krok 2: Bílky o pokojové teplotě šlehejte spolu s cukrem krupicí ručním či stolním šlehačem nejprve 3 minuty na nejnižší stupeň, aby se cukr rozpustil, a poté rychlost zvyšte a ušlehejte úplně dotuha. Sníh musí být opravdu hodně pevný a vypadat, jako kdyby byl suchý – vzhledem připomíná pěnu na holení.
Bílky s krupicovým cukrem ušlehejte dotuha
Krok 3: Přidejte k mandlové směsi a opatrně obracením promíchejte.
Když je sníh opravdu hodně tuhý, opatrně ho promíchejte s mandlovou směsí
Krok 4: Nyní můžete směs obarvit kapkou potravinářského barviva a začít tvarovat makronky.
Těsto můžete obarvit kapkou gelového potravinářského barviva
Krok 5: Cukrářský sáček s hladkou zdobicí špičkou naplňte těstem a na pečicí papír tvarujte malá kolečka. Markéta radí si z internetu vytisknout šablonu na makronky (pod tímto názvem obrázek najdete) a vložit ji pod pečicí papír, abyste podle ní dělali pravidelná kolečka. Plech pak podložte dvěma utěrkami a 6–10krát jím prašťte o stůl, aby z makronek odešel vzduch. Na závěr můžete ještě zbylé bublinky propíchnout namočeným párátkem – je to sice mravenčí práce, ale vzduch by je při pečení roztrhl a rozpadly by se.
Aby byly makronky všechny stejně velké, dejte si pod pečicí papír malý tahák – vytisknutou šablonu na makronky
Pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobičkou tvořte na plech malé pusinky
Krok 6: Nyní nechte plechy s makronkami v suchu oschnout. To může trvat 30 minut, ale ve vlhkém prostředí i 3 hodiny. Nám se osvědčila místnost s klimatizací a větrákem :-). Průběžně kontrolujte, a když je povrch na omak suchý, zkuste jednu makronku na papíře vystřihnout a upéct. Pokud povrch popraská, nechte ještě schnout. Makronky pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Přesnost teploty je také důležitá, proto Markétka doporučuje zainvestovat do teploměru, který dáte přímo do trouby. Neotvírejte troubu a makronky pečte 12 minut, poté stáhněte papír z plechu a nechte vychladnout.
Krok 7: Plňte s pomocí cukrářského pytlíku krémem z rozpuštěné čokolády smíchané s mascarpone, rozděleným na 2 části a ochuceným pistáciovou pastou a rozmixovanými malinami. Kdyby byly krémy příliš řídké, nechte je chvíli v lednici. Makronky nechte asi 2 hodiny rozležet, aby byl povrch křupavý, ale vnitřek vlhký. Uchovávejte je v lednici a před servírováním nechte půl hodiny povolit při pokojové teplotě. Nejlepší jsou první 2 dny, poté začínají měknout.
Na krém smíchejte mascarpone s rozpuštěnou bílou čokoládou
Polovinu krému ochuťte rozmixovanými malinami, polovinu pistáciovou pastou
Upečené makronky naplňte pomocí cukrářského sáčku a zkuste vydržet alespoň půl hodiny, než se rozleží :-)
- Makronkám nesvědčí vlhkost vzduchu – pokud déle prší, zkuste s pečením počkat, až bude sucho.
- Pro opravdu tuhý sníh jsou lepší starší vejce, proto je možné, že s čerstvými domácími se vám dostatečně neušlehá. Bílky můžete od žloutků oddělit už večer a nechat je v lednici přes noc trochu oschnout.
- Mandlovou mouku, gelová barviva i pistáciovou pastu koupíte v cukrářských potřebách či na internetu.
- Náplň příště ochuťte kávou, kakaem či jiným rozmixovaným ovocem a oříšky.