Hlavní obsah

Makronky s malinovou a pistáciovou náplní

Hodnocení:
(18)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
12 minut
Náročnost
střední

Francouzské makronky, to je vysoká cukrářská – na povrchu křupavé mandlové pusinky s vláčným měkkým vnitřkem jsou dokonalým vyjádřením lásky a péče, kterou jejich přípravě věnujete. Oslaďte si s nimi život!

Ingredience pro:
50 kusů
  • 138 g mandlové mouky
  • 124 g cukru moučka
  • 105 g bílku
  • 105 g cukru krupice
  • gelové potravinářské barvivo
Na krém
  • 200 g mascarpone
  • 150 g bílé čokolády
  • 1 lžíce pistáciové pasty
  • 1 hrst malin
Článek

Postup

Krok 1: Mandlovou mouku v mixéru promíchejte s moučkovým cukrem a prosejte do mísy.

Krok 2: Bílky o pokojové teplotě šlehejte spolu s cukrem krupicí ručním či stolním šlehačem nejprve 3 minuty na nejnižší stupeň, aby se cukr rozpustil, a poté rychlost zvyšte a ušlehejte úplně dotuha. Sníh musí být opravdu hodně pevný a vypadat, jako kdyby byl suchý – vzhledem připomíná pěnu na holení.

Foto: Greta Blumajerová

Bílky s krupicovým cukrem ušlehejte dotuha

Krok 3: Přidejte k mandlové směsi a opatrně obracením promíchejte.

Foto: Greta Blumajerová

Když je sníh opravdu hodně tuhý, opatrně ho promíchejte s mandlovou směsí

Krok 4: Nyní můžete směs obarvit kapkou potravinářského barviva a začít tvarovat makronky.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto můžete obarvit kapkou gelového potravinářského barviva

Krok 5: Cukrářský sáček s hladkou zdobicí špičkou naplňte těstem a na pečicí papír tvarujte malá kolečka. Markéta radí si z internetu vytisknout šablonu na makronky (pod tímto názvem obrázek najdete) a vložit ji pod pečicí papír, abyste podle ní dělali pravidelná kolečka. Plech pak podložte dvěma utěrkami a 6–10krát jím prašťte o stůl, aby z makronek odešel vzduch. Na závěr můžete ještě zbylé bublinky propíchnout namočeným párátkem – je to sice mravenčí práce, ale vzduch by je při pečení roztrhl a rozpadly by se.

Foto: Greta Blumajerová

Aby byly makronky všechny stejně velké, dejte si pod pečicí papír malý tahák – vytisknutou šablonu na makronky

Foto: Greta Blumajerová

Pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobičkou tvořte na plech malé pusinky

Krok 6: Nyní nechte plechy s makronkami v suchu oschnout. To může trvat 30 minut, ale ve vlhkém prostředí i 3 hodiny. Nám se osvědčila místnost s klimatizací a větrákem :-). Průběžně kontrolujte, a když je povrch na omak suchý, zkuste jednu makronku na papíře vystřihnout a upéct. Pokud povrch popraská, nechte ještě schnout. Makronky pečte v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Přesnost teploty je také důležitá, proto Markétka doporučuje zainvestovat do teploměru, který dáte přímo do trouby. Neotvírejte troubu a makronky pečte 12 minut, poté stáhněte papír z plechu a nechte vychladnout.

Krok 7: Plňte s pomocí cukrářského pytlíku krémem z rozpuštěné čokolády smíchané s mascarpone, rozděleným na 2 části a ochuceným pistáciovou pastou a rozmixovanými malinami. Kdyby byly krémy příliš řídké, nechte je chvíli v lednici. Makronky nechte asi 2 hodiny rozležet, aby byl povrch křupavý, ale vnitřek vlhký. Uchovávejte je v lednici a před servírováním nechte půl hodiny povolit při pokojové teplotě. Nejlepší jsou první 2 dny, poté začínají měknout.

Foto: Greta Blumajerová

Na krém smíchejte mascarpone s rozpuštěnou bílou čokoládou

Foto: Greta Blumajerová

Polovinu krému ochuťte rozmixovanými malinami, polovinu pistáciovou pastou

Foto: Greta Blumajerová

Upečené makronky naplňte pomocí cukrářského sáčku a zkuste vydržet alespoň půl hodiny, než se rozleží :-)

- Makronkám nesvědčí vlhkost vzduchu – pokud déle prší, zkuste s pečením počkat, až bude sucho.

- Pro opravdu tuhý sníh jsou lepší starší vejce, proto je možné, že s čerstvými domácími se vám dostatečně neušlehá. Bílky můžete od žloutků oddělit už večer a nechat je v lednici přes noc trochu oschnout.

- Mandlovou mouku, gelová barviva i pistáciovou pastu koupíte v cukrářských potřebách či na internetu.

- Náplň příště ochuťte kávou, kakaem či jiným rozmixovaným ovocem a oříšky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama