Hlavní obsah

Nejlepší jahodový dort se šlehačkou a s mascarpone

Hodnocení:
(135)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
45 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Na těžké máslové krémy v létě většinou moc chuť není, ale jsou příležitosti (jako třeba narozeniny, výročí nebo pátek), které si dort rozhodně zaslouží. A v takové chvíli přichází na scénu náš snadný jahodový dort s mandlovým korpusem a lehounkým smetanovým krémem.

Ingredience pro:
1 dort
Na korpus
  • 4 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1/4 lžičky soli
  • 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • 2 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g mletých mandlí
Na krém
  • 500 ml smetany ke šlehání 30%
  • 400 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g cukru moučka
  • 3 ztužovače šlehačky
  • 500 g čerstvých jahod
Článek

Postup

Krok 1: Vejce s cukrem šlehejte asi pět minut elektrickým šlehačem do husté světlé pěny, přidejte sůl, amaretto (nebo trochu vanilky), mléko a rozpuštěné máslo a na závěr opatrně vmíchejte mouku, kypřicí prášek a mleté mandle.

Foto: Greta Blumajerová

Místo suchého piškotu si připravte mandlový korpus s máslem

Krok 2: Dvě dortové formy o průměru 18 cm lehce vymažte máslem, dno vyložte kolečkem a boky proužky pečicího papíru, rozdělte do nich těsto a pečte 30 až 40 minut při 180 °C dozlatova. Nechte 10 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku. Vychladlé korpusy každý jednou prokrojte.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto rozdělte do dvou forem. Upeče se tak lépe než v jedné větší a každý korpus bude stačit jednou prokrojit

Krok 3: Mascarpone prošlehejte (v mixéru se šlehací metlou nebo pomocí ručního šlehače) s cukrem a vanilkou, přilijte vychlazenou smetanu a došlehejte dotuha. Pro jistotu můžete přidat i dva tři sáčky ztužovače šlehačky. Několik nejhezčích jahod si schovejte na ozdobu a zbytek pokrájejte na plátky.

Foto: Greta Blumajerová

Smetanový krém s mascarpone si jednoduše připravte v elektrickém šlehači. Nejhezčí jahody schovejte na ozdobu a zbytek pokrájejte na plátky

Krok 4: Krém rozdělte na všechny čtyři pláty, tři poklaďte pokrájenými jahodami, poskládajte na sebe (ten nejrovnější by měl přijít navrch) a dozdobte odloženými jahodami a klidně i jedlými květy: chryzantémami, růžemi nebo maceškami.

Foto: Greta Blumajerová

S nanášením krému si nemusíte nijak lámat hlavu, lehce „rustikální“ vzhled dortíku sluší!

Krok 5: Dort pokud možno ihned podávejte, není stavěný pro větší převozy. Díky rychlosti jeho sestavení ale můžete klidně potření krémem a obložení jahodami provést až na místě určení.

Foto: Greta Blumajerová

Lehounký smetanový krém, vláčný mandlový korpus a voňavé jahody. Může to být vůbec lepší?

Tip: Korpusy samozřejmě můžete upéct i z klasického piškotu, ale nebudou tak vláčné jako tyto mandlovo-máslové.

Jaký dort byste dostali k narozeninám nejradši?

ynezorPumanzeSaNyknalC