Hlavní obsah

Naše vajíčka. To je byznys!

Foto: shutterstock.com

Někdy je cesta k děťátku komplikovanáFoto: shutterstock.com

Reklama

Peníze, byznys, hlavně vydělat. Zkrátka nejen za krize si lidé hledají různé přivýdělky. Ale... některé z nás si našly metodu pro někoho možná dost kontroverzní – darují svá vajíčka! Zaujala vás tato možnost?

Článek

Logicky se ptáte, jak jde dohromady přivýdělek a dárcovství?! Zde je odpověď. V České republice není možné nechat si platit za cokoliv, co pochází z našeho těla, včetně vajíček. Vajíčka lze tedy pouze darovat, ale jak uvidíte, o darování jde pouze na papíře. Ve skutečnosti se dárkyním platí kolem patnácti tisíc korun a oficiální stanoviskocentra asistované reprodukcezní, že tím se kompenzují cestovní výlohy a nepohodlí. A mnohé soukromé kliniky platí ještě více.

Těžce vydělané tisíce

A je pravda, že je za co platit. Aby totiž žena mohla darovat vajíčko, musí prodělat měsíční hormonální kúru, kterou vůbec nemusí snášet dobře. A to asi málokterá podstoupí pouze pro dobrý pocit, že pomohla jinak bezdětnému páru k miminku… Na druhou stranu na internetových diskusích narazíte i na ty, které tvrdí, že nezištná pomoc byla tím hlavním, co je k tomu vedlo.

Například dvaatřicetiletá Alice je maminkou dvouletého Adámka a své vajíčko chce darovat za to, že ona sama měla štěstí a otěhotněla po určité době přirozenou cestou: „Snažila jsem se přijít do jiného stavu několik let a už jsem se vzdávala naděje. To, že Adámka máme, považuji za velké štěstí a ráda bych tento zázrak umožnila i jinému páru. Proto jsem se do programu zapojila a finanční odměna mě opravdu nezajímá.“

Dárcovství je anonymní

Nemožnost otěhotnět se týká stále více párů a problémů s vajíčky je čím dál tím více. Mnoha ženám se netvoří vůbec, či je mají poškozená, a nejsou k oplodnění vhodná. Dárcovství je pro ně tedy jediná možnost, jak mít dítě, které je alespoň „napůl“ jejich. Na některých klinikách si navíc mohou mezi dárkyněmi i vybírat – kritéria můžou být třeba barva očí a vlasů, nebo krevní skupina. Dárcovství je stoprocentně anonymní, což zabraňuje mnoha etickým problémům. Dárkyně a obdarovaná tak nemají šanci se poznat.

Jak vypadá dárkyně?

Zaujala vás tato možnost a říkáte si, že je to příležitost pro vás? Vzhledem k tomu, že je dárkyň vajíček stále nedostatek, šanci má dost široký okruh žen:

  • Měla byste být ve věku 18 až 35 let.
  • Musíte mít negativní testy na HIV, žloutenku, syfilis a genetické testy.
  • Už nemusíte být matka minimálně jednoho dítěte s alespoň středoškolským vzděláním – což se požadovalo ještě donedávna.

Pokud budete shledána jako vhodná kandidátka, čeká vás výše zmíněná hormonální terapie. Ta probíhá tak, že si budete sama aplikovat injekce do svalu a poslední tři dny do břicha. Hlavní účel této stimulace je vyprodukování co největšího počtu zralých vajíček, která vám budou následně odebrána. Zákrok se provádí v narkóze. V tu chvíli ztrácíte nad svými vajíčky jakákoliv práva a nemůžete se dozvědět, komu byla aplikována. Celou akci můžete většinou po třech měsících opakovat.

Rizika tu jsou!

Jak bylo řečeno, při stimulaci jsou podávány hormony, a to ve velmi vysoké koncentraci. A asi tušíte, jak mohou na ženské tělo a také psychiku působit. Skutečně vážné riziko však přináší tzv. ovariální hyperstimulační syndrom, který postihuje zhruba jedno procento žen po hormonální léčbě. K projevům patří kromě jiného vznik tekutiny v dutině břišní, která musí být v těch nejtěžších případech odsávána punkcí. Další riziko představuje krvácení při vpichu odběrové jehly.

Ale nejenom fyzická rizika je třeba brát do úvahy. Některé ženy trápí také vědomí toho, že dítě, které z darovaného vajíčka vznikne, bude jejich biologickým potomkem. Jiné ženy však podobné úvahy netíží a vajíčka darují zcela běžně. Konec konců podívejte se na nejrůznější diskuse. Najít si dárkyni, která vás popostrčí v žebříčku čekatelek na oplodnění darovaným vajíčkem, není totiž tak těžké…

Byla byste ochotná podstoupit hormonální stimulaci a darovat vlastní vajíčko? Nebo je pro vás tato možnost z etických či jiných důvodů nepřijatelná? Myslíte, že se darují vajíčka hlavně pro peníze, nebo věříte na ušlechtilé pohnutky dárkyní? Diskutujte s námi pod článkem, nebo nám pište vlastní zkušenosti na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám