Hlavní obsah

Nášivky jsou prostě in! Vyrobte si z folie originální doplněk za pár korun

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Obrázky, kam se podíváš. Tak by se dal charakterizovat módní trend tohoto léta, který dává vyniknout nášivkám nejrůznějších druhů a motivů. Chcete jimi oživit starší mikinu? Pak sáhněte po smršťovací fólii a vyrobte si je.

Článek

Nosí se na džínové bundě, triku, košili, ale i na látkové kabelce. Nášivky nejrůznějších tvarů a motivů. Nejčastěji jsou napevno přišité k podkladu, ale vzhledem k tomu, že jde o čistě módní záležitost, možná uvítáte i verzi, která se dá lehce odstranit. Nebojte se, nebudeme vás nutit vyšívat ručně nebo na stroji. Máme mnohem lepší tip, jak si vlastní minibrože vyrobit. Navíc to není ani těžké, ani nákladné.

Klíčový je materiál

Foto: Greta Blumajerová

Kromě těchto věcí budete potřebovat ještě klasickou troubu na zapečení Foto: Greta Blumajerová

K výrobě efektních nášivek je naprosto nezbytná smršťovací fólie. Je to speciální průsvitná plastická hmota, která se prodává v arších A4 (jeden kus stojí zhruba 25 korun), a dostanete ji ve výtvarných potřebách nebo kutilských e-shopech.

Její kouzlo je v tom, že se teplem smršťuje do požadovaného tvaru – ovšem je třeba myslet na to, že výsledek bude zhruba poloviční. Proto si rozmyslete, kolik nášivek budete vyrábět, a podle toho si kupte množství materiálu.

Na fólii se maluje fixy, které by neměly být na vodní bázi, tedy s označením permanentní. Jde to i pastelkami, ale spíše těmi profesionálními s kvalitními inkousty. Pamatujte, že po tepelné úpravě budou odstíny tmavší a sytější.

Předlohy najdete snadno

Nemusíte být žádný velký malíř, abyste uměli obkreslovat již hotové obrázky. Najděte si na internetu jednoduché motivy, které poslouží jako šablona – například v našem článku o nášivkách najdete nespočet příkladů.

Jakmile budete mít vytipovaný obrázek, lze postupovat dvěma cestami. Máte-li tablet nebo laptop, můžete fólii přiložit přímo na obrazovku přístroje a rovnou obkreslovat. Když si na to netroufnete a dáte přednost papírové šabloně, obrázek si vytiskněte, klidně černobíle, jen aby byly vidět všechny kontury. V obou případech ale pamatujte na poměr smrštění a podle toho velikost upravte.

Foto: Greta Blumajerová

Plast přiložte na obrázek a obkreslete černým fixemFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Následně pak kontury vybarvěteFoto: Greta Blumajerová

Dejte si záležet na sytosti odstínů, klidně použijte i více vrstev – výsledek pak bude o to výraznější.

Foto: Greta Blumajerová

Motivy opatrně vystřihněte, ale pozor, fólie je docela křehká Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Na konci první fáze je třeba udělat otvory pro přišitíFoto: Greta Blumajerová

K výrobě otvorů pro přišití postačí normální děrovačka. Jen si rozvrhněte, v které části dírky procvaknete, aby nášivka po našití dobře držela.

Jde se péct

Mezitím si rozpalte troubu na 120 stupňů a připravte si obyčejný plech, na který budete fóliové obrázky pokládat. Můžete ho vyložit pečicím papírem, ale není to třeba. Fólie není nijak spékavá a nic se z ní při pečení neuvolňuje.

Foto: Greta Blumajerová

Můžete pozorovat, co se s jednotlivými motivy děje – je to docela napínavé Foto: Greta Blumajerová

Obrázky naskládejte na plech a vložte na pět minut do trouby. Nelekněte se, že se už po několika vteřinách začnou vaše výtvory aktivně kroutit a zmenšovat. Na konci smršťovacího procesu si „sesednou“ do plochého stavu.

Po vyndání z trouby nechte výrobky vychladnout – v této fázi se dají ještě tvarovat a lehce ohýbat. Pak už budou pevné a jednolité. Kdykoli se můžete pustit do našívání.

Foto: Greta Blumajerová

Pestré barvy prozáří obyčejnou mikinu k nepoznáníFoto: Greta Blumajerová

Kdybyste chtěli obrázky využít jako klasické brože, nebude potřeba dělat dírky. Ve švadlence si koupíte připínací mechanismus na brože, který na spodní stranu plastového motivu jednoduše přilepíte.

Pustíte se do výroby vlastních nášivek? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám