Hlavní obsah

Těhotenství a sport? Nemějte strach!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Je potřeba udržovat se v kondiciFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jste těhotná! Doteď jste žila aktivní sportovní život. Nyní je ale na místě otázka, co všechno si můžete dovolit. Ano, mnohé sporty jsou velkým přínosem pro hladký průběh těhotenství a přípravu na porod. Ale pozor! Neplatí to obecně a pro všechny budoucí maminky.

Článek

V každém případě by se těhotné ženy neměly nijak přepínat a unavovat. „Ani potřeba udržovat se v kondici nebo strach z tloustnutí nesmějí být důvodem se vysilovat. Lze pěstovat různé sporty, ale spíše jen pro relaxaci. Váš organismus ani tak nezahálí. Cvičit takzvaně nadoraz může škodit vám i dítěti," varuje Eva Stejskalová, porodní asistentka.

Každá jsme jiná

Není těhotenství jako těhotenství! Každá maminka ho prožívá jinak a i jednotlivá těhotenství mohou být různá. Mnoho žen potvrzuje, že v jednom případě měly těhotenství i porod zcela bez problémů, ve druhém to byl horor. Nebo naopak. Například Klára poprvé otěhotněla ve dvaceti. Neměla sebemenší problém a takřka do porodu sportovala, chodila na túry, pracovala na zahradě, zkrátka se nijak nešetřila. „Pořád jsem byla úplně v pohodě. Když třeba ženské v práci líčily, jak to bylo děsné, měla jsem je za fňukny. Potom, při druhém těhotenství, jsem se jim v duchu omlouvala. Na žádné sporty jsem neměla ani pomyšlení, stejně jsem na skoro tři měsíce skončila ve špitále, protože hrozil předčasný porod. A když mě na pár dní pustili domů, bála jsem se i vytřít podlahu," líčí své zážitky Klára.

Pojďme ale k „těhotenským" sportům...

Cyklistika i s bříškem

Jízda na kole posiluje činnost srdce a velmi prospívá páteři, která je v těhotenství výrazně zatěžovaná. Ale nepouštějte se do riskantních kousků - zejména jakýkoli pád či výrazné zadýchání vám může další průběh těhotenství přinejmenším zkomplikovat. A jak miminko roste, je čím dál obtížnější kolo dostatečně pohotově ovládat.

Proto by také neměly provozovat sporty, při kterých se běhá, nemluvě o těch, kde hrozí úraz, kontraproduktivní je také aerobik," doporučuje Eva Stejskalová. Pro období těhotenství je proto proti většině kolektivních sportů, také proti bruslení nebo třeba i lyžování.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Cvičit byste měla určitě opatrněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co takhle břišní tance?

Zní to poněkud hříšně, protože leckdo si pod pojmem břišní tanec představí spoře oděné ženštiny, vnadná těla a zábavu pro chlípné muže. Skutečnost je o poznání „mravnější" a dokládá spíše to, že tento typ pohybu je relaxační, ozdravující a to i v případě nastávajících maminek, ale i jejich potomků. „Břišní tance posilují břišní a zádové svaly, vedou ke správnému dýchání a schopnosti se uvolnit. To vše je důležité pro hladký průběh porodu. I miminko tento typ pohybů zklidňuje," tvrdí ve své knize Katherine Ronaldová, jedna z amerických průkopnic výuky břišních tanců u těhotných žen. Podobné kursy už můžete navštěvovat i v tuzemsku.

Nebo tai-či?

Cože? Bojový sport pro těhotné? Omyl. Tai-či původně skutečně vzniklo jako bojový sport, ale nyní získává čím dál větší oblibu jeho forma v podobě cvičení zdravotních a meditačních. Základní pohyby jsou obdobné, jen velmi zpomalené. Díky tomu postrádá bojový aspekt (jako sebeobrana vám tedy bude k ničemu), ale zato má velice pozitivní účinky na tělo i mysl. Pomáhá totiž nejen „dobít" životodárnou energii, ale také příznivě ovlivňuje pohybový systém, zejména páteř a klouby. Navíc podle nejnovějších výzkumů posiluje imunitu a pomáhá zmírňovat případné úzkostné stavy. Takže po fyzické i psychické stránce může pomoci i nastávajícím maminkách.

Míč před porodem i po

Speciální „cvičební" míče jsou příjemné třeba jen na mírné pohupování. I to pomáhá k posilování svalstva, které dostane zabrat při porodu, a k uvolňování napětí, což je neméně důležité. Proto je čím dál rozšířenější použití míčů přímo v porodnicích. Pohupování uvolňuje pánev a páteř, omezuje bolesti v zádech a při kontrakcích pomáhá maminkám lépe snášet bolest. Velmi příjemné je pohupování na míči pod teplou a nejlépe masážní sprchou. Pohyby zároveň přispívají ke správné rotaci miminka, případně k jeho sestupu.

Cvičení je velmi vhodné rovněž pro maminky po porodu.

Vyloženě nevhodné sporty

  • běh a všechny sporty, při kterých se běhá
  • aerobic
  • bruslení
  • lyžování

Reklama

Související témata:

Načítám