Hlavní obsah

Naučíme vás odolat pokušení: Řekněte „ne“ sladkostem i kouření

Foto: Thinkstock

Dát si něco zdravého, nebo zhřešit? Naučte svůj mozek, aby pokušení odolalFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít pevnou vůli je výhra! Jenže, co když ji nemáte? Můžete se snažit, jak chcete, ale nakonec stejně pokušení podlehnete? Nezoufejte! Jsou prý triky, jak si ji vypěstovat! Máme návod.

Článek

Lidé s pevnou vůlí jsou obecně v životě spokojenější a úspěšnější. Mají nižší sklony k závislostem (například na alkoholu, nikotinu, jídle a podobně), mají lepší studijní výsledky, jsou produktivnější v práci, umí vydělat a také si udržet peníze.

Že jste spíš ti, co celý víkend drží dietu, ale v pondělí v noci podlehnou pokušení a spořádají celý pytlík brambůrků? Nezoufejte, můžete to změnit. Americký psycholog Walter Mischel totiž ve své nové knize nazvané Marshmallow test (podle testu, který provedl v šedesátých letech na 550 dětech a zkoušel, jak jsou na tom se sebeovládáním) tvrdí, že každý člověk má přirozenou sílu a schopnost sebeovládání na dosah ruky. Jen musíte vědět, jak ji v sobě probudit.

Jak na to

Pomocí několika triků a s trochou tréninku prý ale můžete chladnou část mozku vycvičit tak, aby vám pomáhala v sebeovládání, aby, když je potřeba, zablokovala horkou část, která vám impulsivně velí, abyste svodu podlehli. Tady jsou:

Rozptylte se – Vytvořte si seznam věcí, které sice nehoří, ale bylo by dobré je udělat (roztřídit staré fotografie, umýt lednici, udělat pořádek ve sklepě…). Místo cigarety jděte raději udělat něco z tohoto seznamu. Velkým pomocníkem je i zábava, která vyžaduje vaše soustředění (luštění křížovek, háčkování…). Mimo domov pak můžete hrát různé hry, v místě, kde se nacházíte, třeba hledejte deset věcí, které začínají stejným písmenem.

Foto: Thinkstock

Několik jednoduchých triků vás může zbavit třeba závislosti na nikotinuFoto: Thinkstock

Zmizte z dosahu pokušení – Tady opravdu platí, sejde z očí, sejde z mysli. Máte chuť na dort? Pryč z cukrárny!

Dávejte si konkrétní cíle – Budu jíst zdravěji! To je příliš obecný cíl, který se snadno porušuje. Proto jasně formulujte, o co vám jde. Ke každému jídlu sním porci ovoce nebo zeleniny! To zní líp, že?

Nevytvářejte příležitosti– Neztěžujte si to víc, než je nutné. Chcete zhubnout? Tak nekupujte sladkosti. Přestáváte kouřit? Tak nechoďte do kuřáckých míst.

Předvídejte a nenechte se překvapit – Zkoušejte, jak zareagujete ve chvíli, kdy budete nějakému svodu čelit. Psychologové to nazývají „Jestliže – tak plán“. Jde o natrénované odpovědi typu „JESTLIŽE mi kamarád nabídne panáka, TAK já řeknu, že si dám colu“. Nacvičujte si to, protože budete mít reakci tak zautomatizovanou, že z vás vyletí zcela přirozeně. Důležité je to především ve chvílích, kdy jste ve stresu a nemáte čas přemýšlet. Naučíte tím vlastně mozek, aby povel „udělej to“ automaticky změnil v „nedělej to“.

Pomozte si fantazií – Pomocí představivosti změňte podobu či chuť toho, po čem toužíte. Zkuste si představit, že v tom koláči, na nějž máte chuť, je zapečený šváb. Walter Mischel tohle používal, když přestával kouřit. Vždy, když měl chuť na cigaretu, představil si starého muže trpícího rakovinou plic, jak smutně čichá k plechovce plné nedopalků.

Foto: Thinkstock

Mít pevnou vůli se vyplatí i při nakupování, ušetří vám to dost penězFoto: Thinkstock

Jak jste na tom s pevnou vůlí vy?

Reklama

Načítám