Hlavní obsah

Naučte se jednat s lidmi 1

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Existuje i jiný způsob, jak můžete být slyšet.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Nedaří se vám prosadit si svou při reklamaci bot? Neumíte říkat „ne“, nebo se jen chcete naučit lépe komunikovat a vycházet se svým okolím? Právě pro vás je připraven třídílný seriál o asertivitě. Díky němu získáte návod, jak zdravě prosazovat své požadavky.

Článek

O asertivitě dnes slýcháme častěji než dříve. Mnoho lidí tak ví, co znamená, ale málokdo ji doopravdy ovládá. Naučte se s druhými jednat asertivně a usnadněte si život!

Asertivně o asertivitě

Společnost od nás často očekává, že se budeme chovat jako nadlidské bytosti. Máme být za každou cenu empatičtí, a když nejsme, je to necitelné. Nemůžeme měnit názory, protože je to nezodpovědné. Nemůžeme dělat chyby, protože je to dětinské... Právě asertivita nám umožňuje chovat se lidsky bez toho, abychom se pak utápěli v pocitech viny. Znamená to, vyrovnat se se všemi chybami, které člověk má a dělá. Dělat chyby neznamená, že jsme špatní. Chybami se přece člověk učí. Kdybychom je nedělali, všichni by byli dokonalí, a to by byla nuda. Tak to samozřejmě ani nikdy nebude, ale mnoho lidí na to zapomíná. Nerespektují omyly ostatních, a právě tím dělají jednu velkou chybu za druhou.

Duchovním otcem asertivity je Američan A. Salter. Asertivní principy poprvé publikoval v USA v roce 1950. Do češtiny se výraz asertivita překládá jako zdravý způsob sebeprosazení. V dnešním uspěchaném a tvrdém světě je to důležitá komunikační dovednost. Primárně byla určena lidem, kteří nezvládají svou agresivitu, a také lidem, kteří se kvůli své neprůbojnosti nedokáží prosadit. Je však prospěšná pro každého, kdo se chce zdokonalovat v dobré komunikaci se svým okolím.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedObčas je těžké ovládnout se.Deset základních asertivních práv

V našem prvním díle se zaměříme na 10 asertivních práv. Tato práva jsou návodem, jak se chovat ke svému okolí i k sobě samému. Jsou to základní zásady zformulované do deseti vět. Všechna pravidla spolu souvisejí, navazují na sebe a doplňují se. Nabízejí vám možnosti, jak komunikovat s ostatními, aby tím neutrpěla ani vaše, ani sebeúcta ostatních. Pomáhají k řešení různých situací. Jejich používáním můžete zamezit agresivitě i pasivitě. Nejen že budete v klidu jednat, ale vy nedovolíte, aby se k agresivnímu nebo pasivnímu jednání uchýlil váš oponent. Později si nebudete muset vyčítat, jak jste se zachovali, a litovat toho, co jste řekli, nebo neřekli. Nyní si všechna práva vysvětlíme a ukážeme, v jakých situacích je můžete použít.

  1. Právo sám posuzovat své vlastní chování, myšlenky a emoce a být za ně a jejich důsledky sám odpovědný
  2. Právo dělat chyby a být za ně odpovědný
  3. Právo dělat nelogická rozhodnutí
  4. Právo nenabízet žádné výmluvy ani omluvy ospravedlňující naše chování
  5. Právo měnit svůj názor
  6. Právo posoudit, zda a nakolik jsme zodpovědní za řešení problémů druhých lidí
  7. Právo být nezávislý na dobré vůli ostatních
  8. Právo říci: „Já nevím“
  9. Právo říci: „Já ti nerozumím“
  10. Právo říci: „Je mi to jedno“

Reklama

Související témata:

Načítám