Hlavní obsah

Návod, jak zařídit mini kuchyň

Foto: IKEA

I na malém prostoru lze pohodlně vařitFoto: IKEA

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také obdivujete v katalozích kuchyně, které jsou tak velké, že se v nich dá kromě vaření třeba i tančit? A přitom velikost té vaší se počítá spíš na centimetry než na metry čtvereční? Máme pro vás několik užitečných tipů, jak i do vaší mini kuchyně naskládat vše potřebné, a ještě se zde aspoň otočit.

Článek

Tolik zatracovaný ostrůvek, vhodně zvolené barvy nebo speciální spotřebiče – to vše pomůže, když chcete maximálně účelně zařídit kuchyň na malém prostoru. Jen je třeba vědět, co si přesně přejete. „Vždy je dobré, aby měl zákazník vlastní představu o tom, jak by měla kuchyňská linka vypadat a kolik do ní chce investovat. Pokud takovou představu nemá, ať si nechá vypracovat několik návrhů, jak by mohla jeho kuchyň vypadat. Bude se mu tak lépe rozhodovat,“ radí Miloslav Říha, majitel společnosti Nábytek Říha. Důležité podle něj také je, zda chcete využít stávající instalace, nebo je necháte upravit podle nového celkového řešení. „V takovém případě bývá jednodušší upravit elektřinu než odpady a vodu,“ dodává Miloslav Říha.

Když prostor prostě nenafouknete

Abyste malý prostor, který je kuchyni určen, ještě více nezmenšili, volte nábytek, obklady a barvu stěn ve světlých barevných odstínech nebo v bílé. Potrpíte-li si na dekor dřeva, nevzdávejte se ho, ale vsaďte raději na světlejší typy. Pozor, aby však kuchyň nepůsobila sterilně! Oživte ji proto doplňky a drobnějšími detaily v některé ze sytějších barev, ideální je třeba červená či zelená.

Foto: Indeco

Spoustu místa v malé kuchyni ušetříte výsuvným stolkemFoto: Indeco

Mnozí sice tvrdí, že se jim nelíbí jednoduchý styl nábytku, ale do malého prostoru je lepší než masivní druhy. Dávejte raději přednost vzdušnějším variantám. Nebojte se ani řešení, kdy horní skříňky nahradíte otevřenými regály, policemi nebo nástěnným drátěným programem, kam si zavěsíte vše potřebné. Zkrátka využijte maximálně prostor, a i když obdivujete ve studiích nízké skříňky v jedné řadě, doma zvolte dvě, někdy se hodí i tři řady nad sebou. Úložného prostoru není nikdy dost, pro malé kuchyně to platí dvakrát, a přestože sem hůře dosáhnete, zbude zde aspoň místo na méně používané věci.

Foto: IKEA

Nebojte se využít prostor nad pracovní deskou až ke stropuFoto: IKEA

Vyřešte to ostrůvkem

Také si pamatujete, že ostrůvek do malých kuchyní nepatří? Omyl! Může to být přesně naopak. Díky němu se totiž lze zcela vzdát kuchyně jako samostatné místnosti! Stačí takový „chytrý“ ostrůvek, jehož součástí je kromě pracovní plochy také varná deska, trouba, myčka a dřez, postavit volně do obývacího pokoje. Ušetříte tak spoustu místa, které by vám jinak zabírala kuchyňská linka. Ale samozřejmě je třeba myslet na ukládání potřebného náčiní a nádobí. Buď se spousty věcí budete muset vzdát, nebo pro ně najít jiné místo. U takového řešení vám zbudou jen dolní skříňky pod pracovní plochou.

Foto: Schiffini

Dobře vybavený ostrůvek nahradí celou kuchyňFoto: Schiffini

Do malé kuchyně patří malé spotřebiče

V malé kuchyni jde o každý centimetr a občas je třeba se smířit s tím, že zde nebudou moct být všechny kuchyňské spotřebiče, které prodávají obchody s elektrem nebo televizní reklamy. I když… Řešení nabízejí přístroje kombinované nebo zmenšené. Příjemný kompromis je třeba klasická vestavná trouba kombinovaná s mikrovlnným ohřevem. Zvládne práci obou, ale potřebuje místo jako jedna.

Foto: IKEA

Do malého prostoru se hodí spíš jednoduchý styl nábytkuFoto: IKEA

Stejně tak není pravda, že si do malé kuchyně nemůžete dopřát myčku. Na trhu se objevuje mini myčka, která je skoro stejně tak velká jako mikrovlnka, kterou už nepotřebujete. Má velikost 44 x 54 x 48 centimetrů a lze ji buď postavit na kuchyňskou linku, nebo schovat do ní. Taková myčka má stejné funkce jako klasická včetně úsporného automatického programu.

Foto: eproton.cz

Mini chladnička je ideálním řešenímFoto: eproton.cz

Tuto sestavu mini spotřebičů lze doplnit i chladničkou. Koupit se dá taková, která měří na výšku jen 50 centimetrů. „Její celkový užitný objem činí čtyřicet sedm litrů, ukládání potravin zjednodušuje police a dvě přihrádky ve dveřích, kam snadno dáte láhve s nápoji nebo krabice s mlékem,“ popisuje Petra Dvořáková ze značky spotřební elektroniky Hyundai, která tento model nabízí jak v kamenných, tak i internetových obchodech.

Malé kuchyně jsou velkým problémem a firmy se jejich zařizování snaží ulehčit spoustou podobných vynálezů. Který se nejvíc osvědčil vám?

Reklama

Související témata:

Načítám