Hlavní obsah

Návštěva bytu: Záhon v předsíni, kuchyň jako z vesmírné lodi

Foto: Juraj Hatina (14x)

Nestandardní lesklá bílá podlaha a minimum zbytečných detailů. To byly hlavní požadavky majitelů bytu

Mladý pár zakoupil byt v prestižní bratislavské novostavbě a od počátku měl také naprosto jasnou představu o prostoru, který svou nekompromisní podobou mnohým vyráží dech.

Článek

Klienti přišli s požadavkem na strohý interiér, v němž měla převládat bílá barva a zmizet veškeré zbytečné detaily. „Chceme, aby byt vypadal čistě a minimalisticky, tak jako fotky ze showroomů,“ vysvětlovala svou konkrétní představu majitelka, přičemž v ruce držela katalog německého výrobce nábytku. Zviklat se nenechala ani námitkami na praktičnost a údržbu. Radomír Minjarík, kreativní ředitel studia Rado Rick designers, pochopil, že se před ním otevírá výzva, kterou je třeba přijmout.

Futuristické vize

Designér však nechtěl vytvořit chladný a prázdný prostor, jaký popisovala paní domu. Viděl naopak místo vyplněné futuristickými nápady, které jej díky zredukování detailů i barev zcela ovládnou. „Když mi klient představuje své požadavky a popisuje věci, které se mu líbí, nevnímám to jako striktní hranice. Úkolem designéra podle mne není vytvořit přesně to, co zákazník říká, či okopírovat to, co ukazuje na obrázku,“ vysvětluje Radomír Minjarík.

Je podle něj především potřeba číst mezi řádky a zjistit, jaké mají být zákazníkovy výsledné pocity. Ty je pak nutné přetavit do podoby, která bude odpovídat jeho přáním, ale kterou si možná v počátku sám nedokázal představit.

Foto: Archiv studia

Bílá barva dominuje celému interiéru, na výrobu kuchyně použili kámen Hi-Macs v odstínu Alpine White

Dravý životní styl

Dvojice je mimořádně pracovně vytížená, hlavními rysy jejich životního stylu jsou dynamičnost, modernost a neochota dělat kompromisy. To se také mělo promítnout do domova, kde plánují strávit velkou část svého produktivního života. Očekávají proto, že jim jejich byt bude bez příkras ukazovat cestu, kterou se vydali.

Foto: Archiv studia

V relaxační části je dominantní světle šedé sofa BoConcept a ikonické křeslo Eames Lounge Chair od Vitry (138 388 Kč, Designpropaganda)

První výzvou, s níž se designér musel vypořádat, bylo odstranění příčky oddělující kuchyň od obývacího pokoje. Díky tomu vznikla jedna místnost spojující odpočinkovou zónu a kuchyň s jídelnou. Před velké okno vedoucí na terasu zavěsili bílý závěs, který pokrývá celou stěnu a příjemně změkčuje světlo proudící dovnitř.

Foto: Archiv studia

I díky biokrbu zabudovanému do konzole vedle televizoru má návštěvník při prvním pohledu pocit, jako by se ocitl v laboratoři vesmírné lodi

Kuchyně jako z vesmírné lodi

Futuristická kuchyně je se svým dynamickým tvarem perfektním protikladem k volně plynoucím linkám v protilehlé relaxační zóně s televizí a biokrbem. Vyrobená je z umělého kamene Hi-Macs v provedení Alpine White a tvoří ji v podstatě dvě části – prostorná linka s integrovanou sklokeramickou deskou, dřezem a vestavnými skříňkami a černý dýhovaný ostrůvek s vyjímatelným prkénkem zhotoveným rovněž z kamene Hi-Macs.

Právě tento mimořádný materiál dokonale splňoval potřeby designéra i majitelů bytu. Hladký jednotný vzhled usnadňuje čištění a zaručuje vysokou odolnost proti zdrojům tepla i mechanickému poškození.

Foto: Archiv studia

Černý dýhovaný ostrůvek opticky odděluje kuchyň od obývací části a slouží rovněž jako jídelní stůl

Záhon v bílém tunelu

Moderní přístup uplatnil designér také v předsíni, která vede přímo do obývacího pokoje. Chodbu prodloužil a kratší stěnu osadil lesklými bílými deskami, které přecházejí do vestavných šatních skříní. Jediný bod, který návštěvník při vstupu do „bílého tunelu“ zaznamená, je výrazná zelená nika – poté, co se k ní přiblíží, zjistí, že se jedná o květinový záhon vyživovaný UV světlem, který jej vyzývá k usazení a vyzutí.

Foto: Archiv studia

Vstupní chodba plynule přechází do obývacího pokoje, jedna stěna je pokryta lesklými bílými deskami, na druhé jsou velké zrcadlové dveře

Radomír Minjarík si je vědom, že toto není byt, ve kterém by dokázal žít každý. Je naopak vytvořený přesně na míru výjimečných klientů s výjimečnými požadavky. „Až budou za patnáct let stavět svůj první dům, přijdou zcela jistě na řadu i materiály jako přírodní kámen a dřevo. Nyní se ale cítí pohodlně a bezpečně právě tady, o čemž svědčí i fakt, že se ani ne půl roku po nastěhování ohlásil jejich první potomek,“ dodává spokojeně autor interiéru.

Foto: Archiv studia

Černá je nejen dlažba a obklady, ale i skříňka pod umyvadlem. Opticky místnost zvětšuje velké zrcadlo na ním

Jak se vám líbí?

ynezorPumanzeSaNyknalC