Hlavní obsah

Návštěva v bytě, kde se bez rekonstrukce nedalo bydlet

Foto: Archiv firmy oooox (19x)

Ke konzolovému stolu se vejde sedm osob. Designová svítidla v jídelně i v obývací části jsou od značky FlosFoto: Archiv firmy oooox (19x)

Reklama

Mnoho lidí si před rekonstrukcí bytu nedovede představit rozsah stavebního zásahu ani dobu, po kterou budou úpravy probíhat. Ale když se ze staveniště vyloupne nové bydlení, jsou překvapeni.

Článek

Byt, který dnes navštívíme, se nachází ve staré zástavbě Prahy 6. Měl rozlohu 110 čtverečních metrů, ale špatnou dispozici. Balkon byl přístupný jen z úzké chodby, na niž navazovaly toaleta a komora.

Koupelna byla průchozí a spojovala kuchyň a obývací pokoj. Investor se proto rozhodl pro kompletní rekonstrukci, se kterou se obrátil na společnost OOOOX, s.r.o.

Architektka Radka Valová říká: „Klienta jsme k totální rekonstrukci kvůli nesmyslné dispozici a celkové sešlosti bytu nemuseli přemlouvat. Při rozhovoru s ním jsme zjistili, jaké má o bydlení představy, a připravili jsme mu vizualizace návrhů. Ty jej zaujaly natolik, že přesně dodržoval vše, co jsme mu navrhli.“

Foto: Archiv firmy

Obývací část místnosti je provedena ve světlých barvách. Zavěšená stěna je ve spodní části podsvícenaFoto: Archiv firmy

Přestavba a změna dispozic

Architekti projektovali mnoho stavebních změn, například přesunuli koupelnu ze středu dispozice k fasádě, a dodali jí tak denní osvětlení. „Kuchyni s jídelnou jsme zase postavili na vyvýšené pódium. Vizuálně jsme tak oddělili jejich odlišné funkce a technicky nám to umožnilo vést odtah výsuvné digestoře podlahou do komína,“ upozorňuje architektka Pavla Doležalová.

Foto: Archiv firmy

Na pódiu je v jedné části umístěna kuchyně, provedená v černých a antracitových barvách. V tmavém podhledu jsou zabudovaná světlaFoto: Archiv firmy

Vyvýšená jídelna je od obývacího prostoru elegantně oddělena skleněným zábradlím, uchyceným na nerezových terčích. V pracovní desce u sporáku použili výsuvnou digestoř, aby ve stropě dali vyniknout dvěma dominantním svítidlům.

Foto: Archiv firmy

Masivní jídelní stůl doplňují křesílka EamesFoto: Archiv firmy

Obývací pokoj

Zatímco kuchyň je převážně vedena v antracitových barvách, ve snížené části obývacího pokoje převládají světlé valéry. Pod obloukové okno architekti navrhli sedačku, vyrobenou tomuto prostoru přesně na míru. Obě sedačky vyrobili čalouníci, s nimiž společnost dlouhodobě spolupracuje, a vyšly na 80 000 korun.

Foto: Archiv firmy

Kuchyně je řešena do tvaru písmene „U“. V přední části je umístěna vinotékaFoto: Archiv firmy

Střídání kontrastů

V celém bytě se prolínají a střídají zářivě bílé plochy s antracitovými až téměř černými. Tmavá kuchyň a jídelna jsou v kontrastu se světlým obývacím pokojem. Podlahy jsou v tmavé části bytu z antracitových probarvených stěrek, v obývacím pokoji je oblíbený bělený dub.

Foto: Archiv firmy

Podlaha, obklad stěny i nábytek v ložnici jsou z běleného dubuFoto: Archiv firmy

Ložnice s balkonem

Z ložnice se po změně dispozic vychází na balkon. Po přestavbě zde vnikl prostor pro toaletní stolek, který může sloužit také jako pracovní místo. Prosvětlená místnost má bílou výmalbu, k níž je v jemném kontrastu nábytek, obklad a podlaha z běleného dubu. Čalouněné lůžko bylo rovněž vyrobeno na míru a vyšlo na 35 000 korun. Okna kryjí průsvitné římské rolety.

Foto: Archiv firmy

Po přestavbě v ložnici vznikl prostor pro toaletní stolek, který může sloužit také jako pracovní místoFoto: Archiv firmy

Styl dodržuje koupelna i chodba

Tato hra černobílých kontrastů pokračuje v koupelně, kde antracitové barvy dovoluje použít velké tabulkové okno. Sprchový kout v nice je v bílé barvě.

V chodbě s bílou výmalbou, bílými dveřmi a stěrkou na podlaze zaujme na černo natřená komínová stěna, osekaná na cihly.

Ta se stáčí také do kuchyně a jídelny. Ostré kontrasty zjemňují dřevěné doplňky a zrcadlo ve stříbřitém rámu, které pocházejí z prodejny Loooox.

Foto: Archiv firmy

Koupelna byla posunuta ze středu k fasádě a získala tak denní světlo. Před pohledy od sousedů jsou okna chráněna žaluziemiFoto: Archiv firmy

Zajímá vás bydlení, které šetří energii? Přečtěte si článek Návštěva v bytě, kde za energie ušetří ročně desetitisíce. Na to, jak byt zařídí interiérové studio, se podívejte v článku Byt zařídili luxusně: Světovými značkami i skleněnou stěnou

Jak byste si byt při kompletní rekonstrukci zařídili vy?

Reklama

Načítám