Hlavní obsah

Nebaví vás milování s partnerem tak, jako dřív? Sepište smlouvu!

Foto: thinkstock

Sexuální smlouva? Vážně může pomoci, když milostný život vměstnáte do kusu papíru? Prý ano!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je ve vaší ložnici nuda? Vztah vám funguje, milujete se, ale vášeň už je dávno pryč? Možná vám pomůže sexuální smlouva! Přečtěte si, jak může jeden dokument obnovit váš skomírající milostný život!

Článek

Už jen slovní spojení „sexuální smlouva“ vyvolává u většiny lidí negativní reakce. Sex má být přece spontánní, živelný, a ne diktovaný nějakou smlouvou?! Odborníci ale mají jiný názor. „V dlouholetých vztazích bohužel nad chtíčem vyhrává rutina všedních dnů a sex bývá odsouván,“ vysvětluje britská sexpertka Tracey Cox. A to je případ, kdy vám může sexuální smlouva hodně pomoci!

Jak vypadá sexuální smlouva

Je to dohoda dvou lidí, která se týká jejich sexuálního života. Může (a měla by) obsahovat cokoli, co je pro vás a vašeho partnera v sexu důležité. Od četnosti milostných aktů přes oblíbené polohy a praktiky až po vaše touhy a tajné fantazie či věci, které nemáte rádi. Vytvořit si ji je snadné:

  • 1. Upřímnost – vy i váš partner si na papíru sepište vše, co si myslíte o vašem sexuálním životě. Co se vám líbí, co si užíváte, co vám chybí, s čím jste nespokojeni. Buďte co nejvíc upřímní.
  • 2. Tvorba seznamu – zápisky nyní musíte přeměnit v seznam věcí, které byste rádi změnili. Výsledkem budou dva seznamy, jeden váš a jeden vašeho partnera. Tady je důležitá konkrétnost. Nepište tedy „chci se milovat častěji“, ale „chci se milovat čtyřikrát týdně“! Každý byste měl dát dohromady alespoň deset až dvacet položek.
  • 3. Vyjednávání – máte v rukou dva seznamy a nyní je čas je spojit a vytvořit z nich jednu smlouvu. Vyjednávejte o tom, s čím jste ochotni souhlasit, a co naopak odmítáte.
  • 4. Stvrzení – Měli byste mít před sebou dokument s konkrétními závazky. Už zbývá jen podepsat!
Foto: thinkstock

Když nic jiného, alespoň začnete při tvorbě smlouvy o svém milostném životě mluvit. Už jen to může hodně pomociFoto: thinkstock

Plánování neškodí

Zní vám to děsivě? Kde je romantika, spontánnost a vášeň, říkáte si? Nebojte se, podle odborníků plánování vašemu sexuálním životu neublíží, naopak mu prospěje. „Výhodou může být už jen to, že si daní dva specifikují, co se jim skutečně líbí a jsou ochotni na vztahu i sexuální stránce pracovat. Tím, že se o sexu baví a umí si dát pravidla na papír, se jejich sexuální život také může vylepšit. Mnoho lidí má blok o sexu komunikovat a určitá sexuální smlouva by jim mohla pomoci,“ říká vztahový kouč Lenka Černá. Ta zároveň varuje před tím, že by se smlouva neměla stát soupisem nepříjemných povinností. Proto si do ní rozhodně nedávejte věci, které jsou vám či vašemu partnerovi vyloženě proti srsti. I se smlouvou by sex měl být stále zábavou!

Ve prospěch sexuální smlouvy lobuje i Tracey Cox. „Jako dobu platnosti smlouvy doporučuji šest týdnů. Za tu dobu zjistíte, že jste spontánnost obětovali z dobrého důvodu. Nejenže budete jasně vědět, co váš partner chce, po čem touží a naopak. Připočtěte k tomu ještě všechny nové techniky a polohy, které za tu dobu vyzkoušíte. Navíc ze zkušenosti vím, že v průběhu času se smlouva změní v něco úplně jiného. Už to nebude o tom, co kdo musí splnit, ale bude to seznam věcí, po nichž toužíte, které chcete vyzkoušet a už se jich nemůžete dočkat,“ vyjmenovává Tracey Cox.

Tak co si o tom myslíte? Podepsali byste, nebo ne?

Reklama

Související témata:

Načítám