Hlavní obsah

Nebezpečné popáleniny: Co (ne)dělat s ledem?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Popáleniny a opařeniny patří k nejbolestivějším, a často i nejtragičtějším úrazům, ke kterým můžete doma přijít. Nešťastné náhody můžou mít na svědomí i doživotní následky. Míru poškození je však možné zmírnit správnou první pomocí. Umíte ji poskytnout?

Článek

Popáleniny bolí vždycky. Ať už se spálíte o troubu nebo o horkou vodu, měli byste vědět, jak si pomoci od bolesti, a kdy už navštívit lékaře. Ptali jsme se odborníků, jaké popáleniny jsou nejčastější, nejvážnější i jak správně poskytnout první pomoc.

Kuchyně: Nebezpečný prostor

Nejčastějším typem popálenin, se kterými se lékaři setkávají, jsou podle přednosty Kliniky popálenin a plastické chirurgie FN Brno, prof. MUDr. Pavla Brychty, CSc. popáleniny horkou tekutinou, tedy opaření.

„Jsou časté u dospělých, ale zejména u dětí v batolecím věku, kde tvoří kolem 90 % všech popálenin. Opaření horkou vodou, čajem, kávou a podobně jsou zpravidla většího rozsahu, ale menší hloubky než jiné typy popálenin. Hlubší opařeniny jsou způsobeny mastnými tekutinami, jako je horké sádlo, olej nebo mastná polévka.“

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Naprostá většina popálenin se stane v kuchyniFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pozor na gril, kotel a žehličku

Pokud bychom měli rozdělit úrazy podle ročních období, pak v létě převažují podle odborníků popáleniny především při rekreačních aktivitách, jako je třeba grilování. V zimě jsou to zase obvykle havárie při topení. Úrazy jsou ale často způsobené také domácími spotřebiči, například žehličkou.

„Popáleniny od trouby patří mezi popáleniny kontaktní, vznikající kontaktem s horkým pevným tělesem. Tyto popáleniny bývají vždy hluboké, ale často malého rozsahu. U dospělých, kteří se popálí, hraje velmi často roli alkohol, kouření a v poslední době bohužel víc a víc také drogy,“ říká Pavel Brychta.

Popálení, které není vidět

Zdaleka nejhorší ze všech popálenin jsou ovšem popáleniny způsobené vysokým napětím. Tyto popáleniny nemusí být často na těle vůbec vidět, protože proud prochází tělem postiženého a vážně postihuje orgány. V domácnosti hrozí riziko zasažení elektrickým proudem nejčastěji v koupelně. Platí to ale na všech místech, kde jsou elektrospotřebiče, zásuvky a kabely ve vlhku nebo v blízkosti vody. 

„Při těchto nehodách je člověk vždy ohrožen na životě. Dochází k nim v trafostanicích, kolem vedení vysokého napětí a velmi často u mladých mužů, kteří přelézají na nádražích vagony pod trakcí. Naštěstí tvoří elektrické popáleniny jen asi pět procent všech popálenin,“ uvádí Pavel Brychta.

První pomoc u elektrických popálenin spočívá v okamžitém vypnutí zdroje elektrického proudu a zajištění příjezdu sanitky.

Foto: EA Given, Shutterstock.com

Nejnebezpečnější popáleniny jsou ty od elektrického prouduFoto: EA Given, Shutterstock.com

Od šoku až k transplantaci

Oheň, například v krbu, kamnech nebo i na plynovém sporáku způsobuje popáleniny různého rozsahu i hloubky – od banálních až po popáleniny neslučitelné se životem. Častou příčinou bývají ale také těkavé látky jako například benzin nebo výbuchy topných kotlů všech typů. Podle rozsahu a hloubky se mění i léčba.

„U malých popálenin dojde buď ke spontánnímu zhojení, nebo je nutná kožní plastika. U rozsáhlých popálenin je třeba zvládnout život ohrožující popáleninový šok. Léčba spočívá v rychlém odstranění mrtvé kůže a její náhrada kožním transplantátem,“ popisuje Pavel Brychta.

Chlaďte a zabraňte infekci!

A jak tedy podat správnou první pomoc? U všech typů popálenin, kromě popálení elektrickým proudem, je nejdůležitější zamezit dalšímu působení horka a okamžitě a dlouho postiženou oblast zchladit: obkladem nebo proudem studené vody. Ne však celé tělo, aby nedošlo k podchlazení postiženého!

„V případě popálení horkou vodou je nutné dostatečně dlouhou dobu popálenou plochu chladit. Ne však ledem, a to především z toho důvodu, že led způsobuje vazokonstrikci neboli stažení cév, což by stavu nepomohlo. Ideální je hodnota kolem 10 stupňů Celsia, například studeným obkladem. Potom je nutné popálenou plochu polít dezinfekcí a zakrýt sterilním obvazem, ideálně mastným tylem, který se na popálenou plochu nepřilepí. A i přes obvaz stále chladit. K dezinfekci je možno použít například borovou vodu, a to hlavně proto, že nepálí tolik jako jiné dezinfekce,“ popisuje praktický lékař MUDr. Petr Werner, který pracoval v Traumacentru Nemocnice České Budějovice.

Pár rad závěrem

  • Oděv přiškvařený ke kůži nikdy nestrhávejte a chlaďte kůži přes něj -
  • U drobných popálenin chlaďte tak dlouho, dokud nepřijde úleva -
  • U popálenin hlubších či většího rozsahu vždy vyhledejte lékařskou pomoc -
  • Okamžitá pomoc lékaře je nutná také pokud jde o popálení v oblasti obličeje, krku, na rukou, ploskách nohou nebo v oblasti genitálu a konečníku -

Máte zkušenost s popáleninami?

Reklama

Načítám