Hlavní obsah

Pronásleduje mě exmanžel! 1

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rozvodem někdy problémy neskončíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manžel, který po rozvodu dělá problémy. Jak je to časté! Pronásledování, výčitky, teror. Příběh paní Věry je jako vystřižený z nějaké hrůzné scény Hitchcockova hororu. Posuďte sami...

Článek

Paní Věra se obrátila postupně na nejrůznější organizace i policii a chtěla poradit, jak postupovat proti exmanželovi, který ji i po rozvodu šikanuje, vyhrožuje a pronásleduje ji výhrůžnými SMS a telefonáty. Kamarádky jí radily, aby si změnila operátora i číslo mobilu. Jenže, stačí to?

Věra prožívá intenzivní strach, že po přerušení kontaktu přes mobil ji začne bývalý partner zastrašovat jiným způsobem. Častějšímu osobnímu setkání s ním se chce raději vyhnout. SMS od něj jsou tedy zdánlivě menší zlo.

Nejvíc trpí děti

V intervenčním centru s Věrou její situaci podrobně probrali. S manželem spolu žili 11 let a pro rozvod se rozhodla kvůli častým hádkám, vulgárnímu napadání a fyzickým útokům - fackám, ranám pěstí. Udělala to hlavně kvůli šestileté dcerce, která není sice terčem útoků, ale je stresovaná stálými konflikty. Bohužel se začala v poslední době v noci pomočovat. Když se vyloučilo vážnější onemocnění, navštívila Věra s dcerou dětského psychiatra. Naznačil jí, že to může být tím, co se u nich doma děje.

Když partner ovládá

Dalším důvodem k rozvodu bylo rozhodnutí paní Věry vrátit se zpátky do zaměstnání. Už začínala mít komplexy, zda se může vrátit k práci rehabilitační sestry. Téměř sedm let byla úplně mimo. Manžel si přál, aby se věnovala jen dítěti, na které s netrpělivostí čekali dlouhých pět let. Postupem času si ale uvědomila, že manžel zcela ovládá chod domácnosti a rodiny, jí dává pouze příděl financí a většinou ho okoření ponižujícím komentářem o její neschopnosti. Neustále ji za něco káral, pedanticky trval na tom, aby se věnovala domácnosti a dceři, kontroloval jak uklízí, stále jí připomínal, jak jsou s dcerou nepořádné. Na druhou stranu se jí vysmíval, že je k ničemu a že už nikdy práci nenajde. Zároveň se mu podařilo izolovat manželku od známých a přítelkyň. Vždy jejich návštěvu vykreslil tak, že paní Věra už příště nenašla odvahu je k sobě domů pozvat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nečekejte, až začnou padat rányFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Přinutil ji k sexu

Věra se snažila hádky tlumit a hlavně se nechtěla hádat před dcerou. Pak se dvakrát stalo, že ji přinutil k sexu. Začal jí být odporný, nepříjemný, začala se ho bát. Po několika týdnech, když si chtěl sex opět vynutit násilím, se spolu poprali. Dostala pěstí do břicha. To jí postrčilo k ráznému jednání. Našla si nabídku na rekvalifikaci, peníze si vypůjčila od rodičů, kterým po letech řekla o svém vztahu konečně pravdu. Svou profesi rozšířila o relaxační masáže. Vystoupila z izolace, opět se obrátila na kamarádky, a ty jí zase doporučily nejrůznější bezplatné poradny - právníky a psychology. Manžel zesílil svůj nátlak, psychický i fyzický - začaly padat facky a hrubší rány. To už ale podala návrh na rozvod. S pomocí právničky a psycholožky krok za krokem uskutečňovala svůj záměr zase začít normálně žít, bez věčného kontrolování, hrubostí, nadávek a strachu. Jen si bohužel naivně myslela, že problém rozvodem skončí. Exmanžel ji po rozvodu začal kontrolovat, jak sama všechno zvládá. Vyhrožuje jí, že ji nachytá, jak zanedbává jejich dceru.

Chce dítě?

Paní Věra si našla druhé zaměstnání, s hlídáním dcery jí pomáhá maminka. Zklamalo ji však, že žije ve stálém napětí, aby ji expartner nenachytal při nějaké chybě. Jeho cíl je jasný: připravit ji o dceru, dokázat všem, že je neschopná hysterka, která na něm byla vždycky závislá, a bez jeho pomoci se neobjede.

I vy můžete být ve stejné situaci. Víte, jak se bránit a jak postupovat? Do pronásledování se může zapojit i nový partner vašeho expřítele jako v případě paní Věry. O tom, že nic není nemožné, se dočtete již zítra! Poradíme vám, jak se bránit!

Reklama

Související témata:

Načítám