Hlavní obsah

Nebezpečný vysoký tlak: Proč vás ohrožuje a co s tím?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Vysoký krevní tlak se neohlašuje žádnými zásadními příznaky. Možná hůř spíte, občas vám rychleji zabuší srdce nebo se vám zamotá hlava, ale to je bohužel moc malé varování před něčím, co vás ve výsledku může i zabít.

Článek

Jestli si myslíte, že vysoký krevní tlak je něco, co postihuje jen starší osoby, které mají nějaké to kilo navíc a pohybu moc nedají, tak se pletete. Vyplatí se proto vědět víc o tom, proč a kdy se hypertenze může objevit a také co s tím dělat!

Časovaná bomba uvnitř těla

Neléčený vysoký tlak poškozuje tepny a srdce a tím zásadně zvyšuje riziko infarktu a mozkové mrtvice. Zprvu bez jakýchkoli příznaků ničí cévy, a to i v orgánech, takže způsobuje třeba i potíže s ledvinami, které mohou skončit dialýzou! Největší potíž je, že s vysokým tlakem lze žít léta, aniž byste o něm věděli – a potom bohužel řešit až jeho závažné následky. Statistiky uvádějí, že ve věkové kategorii od 55 do 64 let trpí hypertenzí 72 % mužů a 65 % žen – a většina z nich o tom nemá tušení.

Nemoc ovšem nepostihuje jen starší osoby – genetické dispozice a špatný životní styl ji mohou vyvolat už v mladším věku. Riziko hypertenze zvyšuje také cukrovka, nemoc ledvin, ale třeba i nedostatek spánku či spánková apnoe, tedy chrápání se zástavou dechu.

Foto: Nadya Lukic, Shutterstock.com

Nekvalitní spánek, ale i spánková apnoe se mohou podílet na vzniku vysokého krevního tlakuFoto: Nadya Lukic, Shutterstock.com

Kontrolu lze získat snadno

Právě proto je měření tlaku standardní součástí preventivních prohlídek. Nechce se vám k lékaři, ale chcete mít svůj zdravotní stav pod kontrolou? Pořiďte si tlakoměr. Rozhodně je to vhodné po čtyřicítce, ale není to od věci ani v mladším věku, pokud se hypertenze vyskytuje u vás v rodině, takže můžete mít genetické předpoklady. Je maličkost si občas změřit tlak a zjistit, jak na tom jste, než celé tělo vystavovat léta nebezpečnému náporu. Je-li vše v pořádku, měly by se na tlakoměru objevit hodnoty nižší než 140/90.

Doma je doma

Soukromé měření má i další výhody. „Stává se, že se tlak naměřený lékařem a doma liší. Může to být i vinou psychiky, která tlak ovlivní – mnoho lidí má z lékařů obavy. Proto je lepší mít možnost si tlak kontrolovat i v klidu doma,“ upozorňuje Jana Hraběová, brand manažerka značky Hartmann-Rico.

Nepřesností se bát nemusíte: moderní domácí tonometry se dají koupit i v kvalitě, která je srovnatelná s přístroji u lékaře. Šikovné je naučit se s nimi správně pracovat, aby neukázaly nějaké „divoké“ hodnoty. „Je dobré dodržovat pár pravidel, aby to byla vhodná prevence, nikoli důvod se stresovat a situaci zhoršovat,“ říká profesor Michal Vrablík, předseda České společnosti pro aterosklerózu.

Při výběru tlakoměru doporučujeme obrátit se na osvědčeného výrobce, který vám poskytne kvalitní přístroj s klinicky ověřenou přesností, servis a dlouhodobou záruku.

Jak se správně změřit

Domácí měření tlaku není nic složitého. Vlastně je jen zapotřebí dát přístroji dost času na práci a nemást ho. A co všechno může výsledky ovlivňovat?

  • Denní doba - tlak se mění během dne, takže jestli chcete porovnávat hodnoty z minula a teď, vyberte si na měření vždy stejnou denní dobu.
  • Léky - pokud už o svých potížích s tlakem víte a berete léky, pak se měřte vždy předtím, než jste si je vzali.
  • Pohyb - kdybyste si měřili tlak hned poté, co vyběhnete schody do třetího patra, asi by to nebylo moc průkazné. Dopřejte si alespoň pět minut klidu, asi půl hodiny před měřením ani nekuřte nebo nepijte alkohol – tlak ovlivní i to. Během měření byste se neměli ošívat a pohybovat, seďte pohodlně. Také dohlédněte, abyste normálně dýchali, spousta lidí má tendenci během měření dech zadržovat.
  • Manžeta - necháte-li manžetu tlakoměru příliš plandat, anebo ji naopak utáhnete až moc, nemusíte se dobrat správných výsledků. Dejte ji spodním okrajem asi dva centimetry nad loketní jamku a utáhněte tak akorát. Předloktí byste měli mít zhruba ve výši srdce – a to platí i pro zápěstí, pokud máte variantu zápěstního tlakoměru.

Přístroje, které vám s měřením pomohou

A jaké přístroje pro domácí měření najdete na trhu? Máme pro vás pár tipů:

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tlakoměr Veroval duo control značky Hartmann používá patentovanou technologii a využívá dvě profesionální metody měření (oscilometrickou a poslechovou, kterou využívají lékaři) měří tlak s lékařskou přesností i v případě srdečních arytmií, nabízí aplikace pro analýzu, ukládání a sdílení naměřeného s lékařem, má paměť pro dvě osoby, cena 1899 Kč. Tím, že přístroj Měřič krevního tlaku Omron M6 Comfort Intelli nabízí spolehlivé měření, senzor správného nasazení manžety, upozornění na hodnoty mimo normu a záznam historie měření pro dvě osoby, cena 1695 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tlakoměr Sencor SBP 690 má velký LCD displej, uchovává měření s datem a časem, upozorní na arytmii, nabízí grafické rozlišení zvýšených hodnot tlaku, indikuje roztřesené zápěstí a automaticky diagnostikuje chyby, cena 496 Kč. Měřič krevního tlaku Beurer BM 58 má přehledný LCD displej, jednoduché intuitivní ovládání, paměť pro dvě osoby, detekuje možné srdeční arytmie, cena 1699 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tonometr Geratherm Tensio Control je na zápěstí, má velký a dobře čitelný displej, nabízí identifikaci arytmie a paměť, cena 649 Kč. Tlakoměr Medisana BW 315 je na zápěstí, detekuje arytmii a zobrazuje tlak pomocí barevné stupnice, cena 449 KčFoto: Archiv firem

Jak se léčí hypertenze?

Zásadní je vůbec přijít na to, že máte vysoký tlak – například právě díky pravidelnému měření. Jestliže opakovaně zjistíte vyšší tlak, měli byste jít k lékaři. Kromě léků dostanete i pár rad ohledně vhodného pohybu a jídelníčku – bude dobré omezit nejen klasická nezdravá jídla, ale třeba i příjem soli. „Nadměrný příjem sodíku je se vznikem hypertenze spojován a ještě má negativní vliv třeba na stav ledvin, které vysoký tlak také poškozuje. Proto je důležité ho snížit,“ vysvětluje docent Pavel Těšínský, internista z FN Královské Vinohrady.

Víte, jaký máte krevní tlak?

Reklama

Související témata: