Hlavní obsah

Domácí mazlíčci vs. děti. Bojíte se nákazy?

Foto: shutterstock.com

Nenechte se strašit řečmi o nemocechFoto: shutterstock.com

Reklama

Děsí vás představa, že se po vaší domácnosti prohání koťátko, štěně či jiná „havěť"? Jenže vaše děti naléhají, že mazlíčka prostě mít musí! Jak z toho ven? Pozor, nestrašte své potomky řečmi, jak jsou zvířátka nevyzpytatelná či dokonce nebezpečná kvůli přenášení nemocí. Uděláte z nich hypochondry a ze sebe lhářky!

Článek

Jak to tedy s našimi domácími mazlíčky a jejich nemocemi skutečně je?

Napřed test, pak až zvíře!

Ano, nepříjemné mohou být alergie na zvířecí srst. Ty bohužel mohou postihnout i lidi, kteří jimi dříve netrpěli. Alergie je rizikem při pořízení mazlíka vždy, proto lékaři doporučují nechat se otestovat předtím, než si ho pořídíte. Vyhnete se pak citovému kolapsu, když zjistíte, že se musíte kvůli alergickým reakcím zbavit štěněte či kotěte, na které jste si mezitím vy, či ještě hůř vaše děti, už zvykli.

Stačí si umýt ruce!

Pověsti o tom, že kočka může přenášet nebezpečné nemoci, mají reálný základ v možné nákaze toxoplazmózou. Toto onemocnění je velmi závažnou komplikací v období gravidity, v prvních dvou trimestrech. Aby ji však žena od kočky „dostala“, musela by dělat v podstatě nesmyslné věci - bez rukavic uklízet exkrementy starší než 24 hodin, přitom by se jí „nějak“ musely dostat do úst a odtamtud do zažívacího traktu. Toxoplazmózu způsobuje parazitální prvok. K tomu se kočka může dostat například pozřením myši, která je hostitelem jednoho ze stadií zmíněného prvoka. Jeho zárodky se pak mohou objevit v kočičí stolici a dál už to znáte.

„Mám dvě kočky, očkované, pravidelně odčervované, chodí i ven," říká pětatřicetiletá Lucie z Prahy a pokračuje: „Když jsem otěhotněla, ptaly se mě kamarádky, jestli je dám pryč. Ťukala jsem si na čelo. Jednak kočičí toaletu uklízí manžel, já jen výjimečně, a to si beru rukavice a bobky vyhazuji z bedýnky rozhodně dříve než druhý den. To se ještě ty potvory ve stolici ani neobjeví a nemůžou nikoho nakazit. No a potom si umyji ruce. Ale to je snad normální, ne?"

Jsou ale před toxoplazmózou chráněny naše děti? Určitě ne! Ty se mohou s nakaženým kočičím trusem „potkat" dosti snadno. Například na dětském hřišti.

Foto: shutterstock.comŽeny ohrožuje toxoplazmóza jen minimálně Šampon a sprej zatočí s plísněmi

Nepříjemnou nákazou by mohla být i plíseň od zvířete. „Objeví-li se vám po kontaktu s domácím mazlíčkem na kůži fleky, nemusí jít o alergii, ale o plíseň. V takovém případě je třeba nechat otestovat vzorky z kůže a z chlupů zvířete," vysvětluje veterinář Marek Frištejn. Léčí se spreji, šampony, ale i léky - antimykotiky. Na trhu ale existuje i vakcína proti plísním. Působí ovšem jen proti dvěma rodům plísně Microsporon a Trichofyton.

Paraziti? Těch zvíře zbaví každý veterinář!

Která z vás se vymlouvá na to, že by mohl někdo z rodiny „chytit“ od zvířete parazity, měla by vědět následující: pravidelné odčervování všech domácích mazlíků je samozřejmostí pro každého, kdo má aspoň minimální odpovědnost k němé tváři i k sobě. Odčervovací metody jsou levné a velmi účinné, nejčastěji si majitel zvířete zajde k veterináři, ten mu dá pro něj tabletu a je to.

Stručné rady na závěr

  • nechcete-li zvíře, přiznejte to na rovinu a nestrašte sebe a okolí nemocemi
  • nechte se rozhodně před pořízením zvířete otestovat na alergii
  • toxoplazmózu nemůžete dostat, jestliže dodržíte zásady běžné hygieny
  • na plísně jsou šampony, spreje a očkování
  • proti parazitům existují tablety a spreje

A jak to bylo u vás doma? Když jste byla těhotná, bylo vše v pořádku? A co vaše miminko, je alergické? Co jste udělala s domácím mazlíčkem? Napište nám své rady na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám