Hlavní obsah

Nebuďte naivní! V těchto 5 věcech se muž nikdy nezmění

Foto: thinkstock

Nevsázejte na to, že partnera změníte. Raději se s jeho nešvary smiřte, nebo odejděte.Foto: thinkstock

Reklama

Jsou věci, které nezměníte, i kdybyste se sebevíc snažili. Během soužití se samozřejmě partneři jeden druhému částečně přizpůsobují, ale něco je dáno navždy. S určitými věcmi se jednoduše musíte smířit, a pokud to nedokážete, raději včas odejít. Tohle je pět věcí, v nichž chlapa nepředěláte!

Článek

Můžete ho naučit sklízet nádobí poté, co se nají. Určitě se mu může zalíbit třeba tenis, který nikdy nezkusil, ale vy ho hrajete několikrát týdně. Jednoduše jsou věci, v nichž se muž (ale i žena) během vztahu změní (více se o tom dočtete v článku Takhle vás změní partnerský vztah! Nebo ne?).

Ale nedělejte si velké naděje, v tom zásadním, co je pro život skutečně důležité, ke změně většinou nedojde. „Všeobecně platí, že z kopretiny tulipán neuděláte a nemůžete slučovat vodu s olejem. Podobně nemá ve vztazích cenu spoléhat na něco, co se nikdy nestane. Například základní povahové rysy se mění jen zřídka. A také se stává, že z velké lásky se muži třeba umí přizpůsobit, ovšem když počáteční cit ochladne, převáží opět jejich povaha,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Pozor si tak dejte především na následujících pět věcí.

1. Temperament aneb Z gaučáka sporťáka neuděláš

Vy chcete vyrazit na horskou túru, váš přítel by nejraději zůstal doma a sledoval film. Toužíte vyrazit na večírek s kamarády, ale váš přítel raději sedí u počítače a hraje hry. Jednoduše jeho baví gauč a nejbližší okolí, vás svět. Počítejte s tím, že tuhle zásadní rozdílnost nejspíš nikdy nezměníte. Z něj sporťáka neuděláte, on z vás puťku domácí také ne. „To je temperament člověka, který je součástí jeho přirozené povahy a málokdy se mění. Je tedy naivní si myslet, že se partner zrovna v této oblasti změní,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Takže pozor, pokud vás už teď jeho rozdílné představy o trávení volného času a o tom, co je zábava, děsí, na „převýchovu“ zapomeňte. Jestli se s ním už teď nudíte, nejspíš vás to bude čekat po zbytek celého života. Vážně to vydržíte?

Foto: thinkstock

Miluje povalování na gauči? Tak to ho asi na horskou túru nedostanete!Foto: thinkstock

2. Přístup k penězům

Je váš přítel grand, rozhodně nepočítá každou korunu a je celkem nad věcí, když týden před výplatou nemá ani korunu? Pokud je to nezkušený mladík, je to v podstatě normální. Finanční inteligenci je potřeba se naučit jako cokoli jiného. Ale pokud se takhle chová dospělý chlap, je to na pováženou. A co pak život s chorobným škudlilem? To je tedy také pěkné peklo. Koneckonců se o tom dočtete v článku Pomoc, můj partner je chorobný šetřílek!.

Jak bylo řečeno, vztahová inteligence je dovednost, které se lze naučit. Takže teoreticky by se v tomto směru muž změnit mohl. „Pokud by skutečně chtěl a byl ochoten na sobě hodně zapracovat, tak by to teoreticky šlo,“ říká Lenka Černá. Jenže v drtivé většině případů se muži změnit nechtějí, takhle jim to vyhovuje a mají pocit, že je vše v pořádku. A to je konečná.

3. Neodolá žádné sukni? Na to pozor!

Je to proslulý sukničkář? Žádné ze svých bývalých přítelkyň nebyl věrný déle než týden? Tak počítejte s tím, že vy nejspíš nebudete výjimka. Jednoduše jsou muži, kteří nedokážou být jen s jednou ženou.

Foto: thinkstock

Pozor na chorobné sukničkáře, ti se málokdy změníFoto: thinkstock

Je to v podstatě diagnóza. „Chorobná nevěra je známkou psychické dysbalance, může jít o kompenzaci pocitu důležitosti nebo umělé navyšování vlastní hodnoty,“ vysvětluje Lenka Černá. Tady je pak na místě odborník, který může pomoci objevit, proč je muž nevěrný, co si tím dokazuje, jaký hluboký problém v sobě skrývá. Ovšem opět platí to, že daný muž musí chtít. Což ovšem bývá opět problém, protože je samozřejmě jednodušší vyrazit do baru a seznámit se s nějakou příjemnou slečnou než docházet za psychoterapeutem.

4. Takhle vidím budoucnost já, a takhle ty

Toužíte po velké rodině, domku se zahradou někde na samotě u lesa, po velkém psovi v boudě? Ale váš přítel se naopak vidí ve velkoměstě, s maximálně jedním dítětem a psy vyloženě nesnáší? Tak to máte nejspíš zaděláno na pěkný problém, protože tady se změna představ konat nebude. „Partneři by se na budoucnosti měli určitě shodnout. Vztah se pak může výrazně pokazit třeba jen kvůli psovi, který je neustálým zdrojem konfliktů a hádek, to je dost možné,“ varuje Aleš Kalina.

A souhlasí s ním i Lenka Černá. „Naše sny a touhy jsou obzvláště po třicátém roce života stabilní a již dobře víme, kudy chceme jít a co nám vyhovuje. V této oblasti bych se partnera opravdu nesnažila měnit, protože pak se ve vztahu nebude cítit dobře on, ani vy,“ dodává.

5. Sliby, chyby

Pokud váš partner nikdy nepřijde včas, mění své názory jak aprílové počasí a téměř nikdy nesplní, co slíbí, buďte na pozoru. To je nešvar, který se málokdy změní. Buď se naučte žít s tím, že ne všemu, co vám váš partner slíbí, můžete věřit, nebo rychle utečte. „Tohle je skutečně velké téma. Jsou samozřejmě chlapi, kteří se nechají přeučit a s pomocí domácí ústavy (o té se dočtete zde) své sliby začnou plnit. Pak jsou ale tací, kteří to nedokážou, a tam už je to na odborné předělání programů v hlavě, což je samozřejmě dřina,“ vysvětluje Aleš Kalina.

V čem se vám podařilo partnera změnit? A s čím jste naopak nehnuly?

Reklama

Načítám