Hlavní obsah

Adventní kalendáře na poslední chvíli: Jaký si vyrobíte vy?

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Do Štědrého dne zbývá ani ne měsíc, ale pro děti je to nekonečně dlouho. Zkraťte jim čekání každodenním překvapením v adventním kalendáři. Nekupujete čokoládové náhražky, radši si vyrobte originál!

Článek

Každý rok si můžete přečíst, jak některé adventní kalendáře neobsahují žádnou čokoládu, jen kakao a tuk pochybné kvality. Taky jste si řekli, že už obchodníkům na tento lep neskočíte? Jenže co připravit dětem, aby jim předvánoční čas utíkal rychleji? Máme čtyři návrhy, jejichž výroba by vám neměla zabrat moc času, a hlavně si je můžete přizpůsobit podle vlastních podmínek.

Sladký adventní kalendář

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Začneme tou úplně nejjednodušší variantou, při které nemáte ani čas, ani chuť vymýšlet nějaké krkolomnosti a jen potřebujete potěšit dítě dobrůtkou. Kupte kvalitní čokoládové bonbony. Za zhruba stokorunu už pořídíte balení ve velikosti, kterou potřebujete, tedy minimálně 24 kusů.

Doma vezměte tenký balicí nebo krepový papír a každý bonbon zabalte zvlášť. Kdybyste v kutilském obchodě přibrali ještě kolíčky s čísly, bylo by to stylové, ale obyčejné dřevěné udělají úplně stejnou službu. Z vizitek nastříhejte čtverečky, napište čísla 1 až 24 a přikolíčkujte na větev, kterou jste uřízli před domem nebo koupili jako takzvanou barborku.

Alternativou pak může být obyčejné ramínko na šaty, kam bonbony navěsíte na stužky s kolíčkem a číslem. Zabere vám to i se zabalením čokolád sotva dvacet minut.

Adventní kalendář pro puberťačku

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Sladkosti fungují hlavně na menší děti, ale taková třináctiletá slečna už si hlídá figuru a ocení spíš něco zdravého. Kupte balení různých druhů čajů, opět vyrobte cedulky s čísly a na karton obkreslete kruh podle dezertního talíře. Do něj druhý, asi o 4 cm menšího průměru. „Obruč" vystřihněte. Na ni pak pomocí kolíčků připevněte po obvodu čaje i s čísly, a máte hotovo!

Aktivity pro celou rodinu

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Tento návod je na vyrobení banálně jednoduchý, ale realizace je trochu náročnější. Nejprve čísla. Netrapte se s krasopisem. Na internetu najdete nespočet sad k vytištění a nastříhání. S barevnými papíry docílíte efektu navíc. My jsme ještě přidali edukativní složku: některá čísla jsou slovně, a to ještě anglicky! Připevněte je pomocí kolíčků na stužku, zavěste a první část máte za sebou.

A teď překvapení. Na každý den vymyslete nějaký úkol nebo aktivitu. Volte zadání podle věku dětí, například: namaluj/napiš pět koled a zazpívej je, udělej pět kliků a deset dřepů, vymysli přání, které pošleme tetě Marušce. Když víte, že o víkendu půjdete do kina, přidejte lístky. 

Bude to závazek i pro vás, tak doporučujeme bedlivě plánovat náročnost úkolů. Nejlépe to jde na týdenní bázi – každou neděli napište na sedm papírků úkoly na následující týden a připevněte k číslům. Zaručujeme vám, že příští rok se budou děti už od listopadu těšit na advent!

Adventní kalendář ve tvaru stromečku

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Poslední tip je trochu složitější na výrobu, ale všechno asi máte po ruce. Budete potřebovat šest drátěných ramínek z čistírny. Na oba konce toho základního zahákněte další dvě. Jejich kraje se budou pár centimetrů překrývat. Spoj svažte drátkem nebo silonem a máte první patro. Podobně postupujte dále, jen se třemi ramínky vedle sebe. Měla by vzniknout konstrukce připomínající pyramidu. Obvod omotejte světýlky na stromeček.

Z filtrů na překapávanou kávu vytvořte kornoutek, vložte do něj čokoládový bonbon a kolíčkem připevněte ke konstrukci. Opět přidejte číslo vystřižené z tvrdého papíru. I do této varianty můžete zakomponovat úkoly na každý den podle předchozího modelu.

Advent je období, kdy by se mělo rozjímat a těšit se na den D. V dnešní době téměř nemyslitelné, říkáte si? Ale děti to možná vidí jinak. Tak jim zpříjemněte to čekání! 

Reklama

Související témata:

Načítám