Hlavní obsah

Nechat si ho, nebo poslat k šípku? 5 signálů, že tenhle muž není ten pravý!

Foto: lightwavemedia, shutterstock.com

Jak poznat, že vám s to s vaším objevem bude klapat? Známe signály, které byste měly sledovatFoto: lightwavemedia, shutterstock.com

Reklama

Ataky vůči číšníkovi či příliš mnoho alkoholických nápojů. Tyhle věci jsou nepříjemné, a mohou signalizovat, že vztah s tímhle člověkem je něco jako ruská ruleta. Kdy muže poslat k šípku?

Článek

Každý může mít špatný den, ale když se jedná o výběr partnera, nebuďte až tak shovívavé. Časné varovné signály vás mohou uchránit od zklamání v lásce. Na co si dát pozor? Zdravotní portál Web MD varuje, že pokud vám na druhém „nevoní“ byť jen maličkosti, měly byste zbystřit.

„I drobnosti mohou být příznakem něčeho hlubšího,“ podotýká manželská a rodinná terapeutka Bethany Marshall z americké Kalifornie. Instinkt vás nejspíš varuje, ale přesto se víc zaměřte na těchto pár věcí.

Často chodí pozdě

Pět minut sem, dvacet minut tam? „To může být příznakem úzkosti, nevnímáníčasu, nebo taky neúcty k vám,“ podotýká terapeutka. V krajním případě se může jednat i o člověka, který trpí disociální poruchou osobnosti. Trvalá nezodpovědnost, chladný nezájem o prožitky druhých, bezohlednost, chybění pocitů viny i její svádění na ostatní. To jsou hlavní charakteristiky. Jste pro něj jen věc.

I český psycholog Tomáš Novák v těchto případech doporučuje na nic nečekat, nedělat si naději na změnu a spoléhat se ve všem na sebe sama. Šance na fungující vztah? Minimální.

Foto: Sergey_Nivens, shutterstock.com

Nechodí včas? Může to být známka toho, že si vašeho času neváží a nebude vážit ani v budoucnuFoto: Sergey_Nivens, shutterstock.com

Pořád něco nasává

Malé pivo k obědu není žádný zločin. Víno během romantických večeří samozřejmě taky ne, ale co když si váš nápadník na první schůzce objedná panáka a na té druhé střídá jeden koktejl za druhým? Podle odborníků to naznačuje problémy s duševním zdravím, případně potíže se závislostí. Mimochodem, víte, jak poznáte počáteční stadium alkoholismu? Dotyčný má potřebu zvyšovat dávky alkoholu, aby se dostavily pocity dobré nálady. Doopravdy chcete někoho takového pustit do svého života?

Mluví o ex

Vždycky nějakou dobu trvá, než se člověk dostane z rozchodu (podle jedné studie, kterou zorganizovala banka Capital One, na jeden rok vztahu připadá jeden měsíc truchlení), nicméně čeho je moc, toho je příliš. Jak se dotyčný může soustředit na vás, když pořád řeší bývalou? Evidentně ještě není připraven jít dál! To poznáte třeba i tak, že se vámi před bývalou chlubí. Chce totiž, aby žárlila. Radši se do toho nenechte vtáhnout…

Foto: Kar_Tr, shutterstock.com

Již na začátku nechce zaplatit útratu? Neznačí to nic moc dobréhoFoto: Kar_Tr, shutterstock.com

Je přesvědčen o vlastní výjimečnosti

Jeho záda bolí o něco víc než ostatní. Vlastně, když se to tak vezme, on to vždycky „má jinak“. Není totiž obyčejný člověk. „Jak jste mi mohl donést rybu, která je nedopečená? Okamžitě to odneste, nevíte, s kým si zahráváte.“ Uf. „Ale vraťme se k věci. Před rokem o mně chtěli psát i diplomku!“ No, to možná ano. Buď si milý zlatý vynucuje pozornost, nebo sebe staví nad ostatní. Co chce po vás? Zvláštní zacházení. Dopřejete mu ho? Dejte si čas na rozmyšlenou. Ne déle než čtyři týdny.

„V prvních chvílích lidé přehlížejí hodně věcí, protože jsou tak nadšeni, ale po měsíci je obvykle všechno jinak,“ varuje klinická psycholožka Marie Hartwell-Walker, která pro výše zmíněný magazín vyjmenovává pozdější varovné signály.

Něco skrývá a nechce platit

Utíkejte, pokud vás nechce seznámit s rodinou nebo přáteli. Jeho výmluvy jsou něco jako pohrdání. Alarm spusťte i tehdy, když muž nemá žádné přátele (budete jeho celým světem), izoluje vás (tedy chce kontrolovat a určovat podmínky) a nechce se mu za vás platit (v překladu to znamená, že není ochoten investovat do svých emocí).

Sečteno a podtrženo, vždy důvěřujte svému úsudku. Marie Hartwell-Walker navrhuje sepsat si seznam pěti věcí, u kterých jste ochotné polevit, a které na druhé straně rozhodně nejsou na nějaké smlouvání. Každopádně nechoďte do vztahu s myšlenkou, že se ten druhý změní. Dobře víte, že takhle to nefunguje.

A co vy považujete za varovné signály?

Reklama

Související témata:

Načítám