Hlavní obsah

Nechci být smradlavá bába!

Foto: Michaela Čapková

Paní Evu už cigareta nezlákáFoto: Michaela Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eva Hiršová vyhrála na našem serveru ProŽeny.cz odvykací kúru a už měsíc nekouří. Na klinice na Karlově náměstí jsem se jí zeptala, jak to zvládá a co vlastně taková „odvykačka" obnáší. Čekala jsem nevrlou náladu, ale na mé někdy trochu osobní otázky odpovídala s úsměvem a odhodláním bojovnice.

Článek

Vyndala jsem z kapsy krabičku cigaret a položila ji na stůl. Ano, bylo to škodolibé. Čekala jsem reakci, ale nedočkala se. Eva se v místnosti s kuřáky cítí normálně a nemá nutkání si zapálit. Přesto se najdou chvíle, kdy těžko odolává.

Najdou se tací, co Vás chtěli nebo chtějí svést z odvykací kúry?

Určitě mě nikdo ke kouření nesváděl. Všichni mi drží palce. A navíc jsem se pro jistotu obklopila především nekuřáky.

Měla jste někdy nutkání skončit a vrátit se ke kouření?

Nutkání skončit jsem určitě neměla, ale chuť na cigaretu mám občas pořád. Každopádně si každý den vzpomenu. Třeba když si vařím kávu.

Jakým rituálem si nahrazujete držení cigarety?

Ze začátku jsem si občas „cucala" - inhalovala imitaci cigarety PAIPO. (smích)

Jak si paní Eva vedla na klinice a jaká úskalí musí ještě zdolat, se můžete podívat na reportáž z místa činu zde:

{stream-video}

V jaké fázi se podle Vás teď nacházíte? Myslíte si, že už máte nejhorší za sebou?

Nekouřím 35 dní a myslím si, že mám nejhorší za sebou. Nejhorší jsou první dva dny.

Kolik peněz ušetříte a kolik by Vás dosud kúra stála, kdybyste ji nevyhrála?

Při mém kouření 2 krabičky denně, jsem za den prokouřila 114,- Kč. Měsíčně to dělá 3420,- Kč. Měsíční odvykací kúra Champixu stojí 1750,- Kč.

Měla jste nějaké abstinenční příznaky?

Fyzicky jsem abstinenční příznaky neměla, protože s odvykáním se začíná až v době, kdy jste minimálně 8 dní na Champixu. Nemohu říct, že by mi po něm bylo špatně, ale dobře mi taky nebylo. Možná jste už někdy zažila ten pocit, který máte po dlouhém mejdanu. Není to úplně kocovina, ale rozhodně jste strašně překouřená. Takže chuť na cigaretu není. Alespoň po ránu ne. Později odpoledne se mi udělá dobře a cigareta by bodla. Tak jsem chvíli vydržela, pak jsem došla se psy na procházku a chuť mě přešla.

A co váha? Bojujete s ní? Přibrala jste vůbec?

Ze začátku jsem začala hodně přibírat. Co týden, to jeden kilogram. Ani nemám pocit, že bych víc jedla. Ale asi trošku víc ano. Každopádně jsem často cítila vyloženě hlad, který jsem musela překonávat. Začala jsem s dietou pod dohledem lékaře. Je to proteinová dieta MEDIDIET. Za týden jsem shodila 2 kila. Zbývají ještě dvě. Ta shodím za další týden, alespoň doufám. (smích)

Foto: redakce

Paní Eva odpovídá na zvídavé otázkyFoto: redakce

Jak byste hodnotila přístup odborníků k Vám, jsou přísní (smích)?

Na klinice se ke mně chovají velmi dobře. Jako k těžce nemocné, které jde o život a která potřebuje odbornou péči. Vůbec si nemyslí, že jsem jen slaboch. Hodně mi to zvedlo sebevědomí. Styděla jsem se za sebe, protože jsem si myslela, že přestat kouřit je jen věc vůle. Ale to není pravda. Tady záleží jen na tom, co chcete. A pokud chcete zatočit ze svou závislostí, vše ostatní doktoři zařídí. To je krása, nemyslíte?

Co bylo vlastně důvodem k tomu, že jste se rozhodla s kouřením skoncovat?

Pozitiva v nekouření jsem viděla ještě v době, kdy jsem kouřila. Nechci být smradlavá bába. Vždyť kouření nejen smrdí, škodí zdraví a kráse, ale navíc to stojí spoustu peněz. Jsem velmi samostatná a nejsem na nikom závislá. Považte, mám být závislá na blbý bílý tyčince?

Máte ještě nějaké vymezené cíle, které byste chtěla v souvislosti s odvykáním kouření pokořit?

Rozhodla jsem se, že už nikdy nebudu kouřit a navíc chci shodit ještě nějaké ty kilogramy. Ráda bych deset, ale uvidím až v průběhu diety. Abych nebyla víc vrásčitá a neměla po těle volnou kůži. Anebo, že bych si pak naordinovala nějakou plastiku? Tak to asi ne, nebudu zbytečně hazardovat se zdravím. Chci být v kondici a cítit se dobře. A myslím, že jsem na nejlepší cestě.

Co byste vzkázala těm, co ještě nenašli odvahu s kouřením skoncovat?

Všem, kteří laškují s myšlenkou skončit s kouřením, bych vzkázala, ať neotálejí. Čím dřív, tím líp. Cigarety určitě nebudou zdravější ani levnější. A ten pocit svobody je prostě úžasný.

Co dodat? Eva se zatím evidentně drží nejen svých zásad a rozhodnutí, ale i odvykací kúry a i na klinice ji jen chválili. Je jasné, že ještě nemá vyhráno. Čeká ji nepochybně trnitá cesta, na které jí samozřejmě budeme s naším štábem pronásledovat a současně i podporovat. A co vy? Není tohle správný okamžik na típnutí poslední bílé tyčinky a za ušetřené peníze si nadělit něco pěkného pod stromeček?

Přestáváte kouřit? Co je pro vás nejtěžší překonat? Jak bojujete s přibývajícími kily? Pojďte nám říci své zkušenosti do diskuze pod článkem nebo na info@prozeny.cz.

Načítám