Hlavní obsah

Nechte návštěvu, ať si sama uvaří!

Foto: isdc.unige.ch

Při společné přípravě se určitě pobavíteFoto: isdc.unige.ch

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozvat si návštěvu je sice krásné, ale má to i svá ale... začíná to tím, že musíme stát někdy dvě i tři hodiny v kuchyni, mazat jednohubky a míchat saláty. Existuje však i jiné řešení: co proměnit setkání v jídelní obřad?

Článek

Fondue, raclett, tepan - to jsou jen některé přístroje, které nám ušetří čas s přípravou občerstvení a navíc se díky nim vyvarujeme toho, kdy najednou začne váznout hovor. Už nebude nutné bavit se o počasí a o dětech - jídlo je totiž téma, které baví každého a zaujme na dlouhou dobu. A když si budou hosté jednotlivá sousta i sami připravovat, máme zaručeno, že nás nepomluví, že jim nechutnalo a že byla u nás nuda. Co tedy doma oceníme?

Fondue

Slovo fondue pochází z francouzského a původně znamenalo pokrm z nad ohněm roztaveného sýra. Dneska však máme možností mnohem více. Kromě klasického sýrového to může být i masové či zeleninové, pro milovníky sladkého je určeno fondue čokoládové.

Podle toho, jaké fondue budeme připravovat nejčastěji a kolik nás asi bude, volíme typ. Všeobecné doporučení říká, že na sýrové je nejvhodnější keramická či kameninová nádoba, na masové litinová či nerezová. Liší se i v „pohonu". Zatímco na menší nám stačí k ohřevu obyčejná čajová svíčka, ty větší jsou doplněné elektrickým nebo lihovým vařičem. Cena fondue začíná zhruba na tisícikoruně, může však být i desetkrát vyšší.

A jak to funguje? Například při přípravě masového pokrmu naplníme návodu buď z poloviny olejem a z poloviny vývarem, někteří volí jen vývar, a do toho si hosté namáčejí - každý na své jehle - jednotlivé kousky nakrájeného masa, které jsou po chvilce hotové. K nim se servírují různé omáčky, dresinky, zeleninové saláty či pečivo.

Foto: OBC Nordica

Na raclette připravíte různé dobrotyFoto: OBC Nordica

Raclette

Toto slovo pochází opět z Francie a zdejší výraz racler znamená v překladu seškrábnout. A to je i princip toho jídelního obřadu. Uprostřed stolu máme umístěný gril se speciálními lopatkami či malými pánvičkami, na kterých necháváme rozpustit speciální sýr, zvolíme buď speciální na raclett nebo ten s více procenty tuku. Nízkotučný se totiž tak dobře nerozpouští.

Když se sýr roztaví, seškrábneme ho nejlépe dřevěnou špachtlí na talíř. Správně by se měl podávat s teplými neloupanými bramborami, ale zvolit můžeme opět i pečivo a nezapomínáme ani na různé zeleniny, kyselé kukuřičky, cibulky a podobně. Cena grilů na raclette začíná zhruba na 800 korunách.

Foto: Rommelbacher

Výhodou tepanu je nestejnoměrná teplotaFoto: Rommelbacher

Tepan

Tepan přináší inspiraci z dalekého Japonska, kde toto slovo znamená smažení na železné ploše. Někomu může připomínat gril, ale tento spotřebič toho zvládne mnohem více - lze na něm grilovat, smažit, dusit i flambovat.

Existují dva typy těchto přístrojů, yaki a platte. První je obdélníkový či vícestranný. Na okraji bývá žlábek na zachycení tuku, oleje či marinád. Druhý má kruhový tvar a žlábek u něj nenajdeme. Místo toho se ale mírně svažuje směrem doprostřed. Přebytečné oleje a šťávy tak stékají sem. Tepany se vyrábějí buď stolní, nebo na kolečkách, které snadno vyvezeme z kuchyně na terasu či zahradu.

Kdo má stále pocit, že je to stejný přístroj jako gril, zde je ten nejpodstatnější rozdíl. Na rozdíl od grilu, kde máme na celé ploše prakticky stejnou teplotu, tady se liší uprostřed a na okrajích. Proto když steak, zeleninu nebo houby nejprve zprudka opečeme, pak je můžeme odsunout ke kraji, kde nám vydrží teplé i několik hodin. Cena tepanů se pohybuje od čtyř tisíc korun výše.

Plánujete na prodloužený víkend party a netušíte jak zaujmout, nechte hosty, ať si uvaří sami!

Reklama

Načítám