Hlavní obsah

Něco krémového, křupavého nebo pikantního? Zkuste dobroty z květáku!

Foto: Jan Přibylský

Takhle podle nás vypadá krémové, křupavé a pikantní menuFoto: Jan Přibylský

Reklama

Nenápadná hlávka této zeleniny nabízí v kuchyni spoustu možností. Jemná polévka, křupavé placičky nebo trochu exotiky v podobě kari? Dejte květáku víc prostoru než jen usmažit a zalít tatarkou.

Článek

Než se pustíte do přípravy květáku, je důležité ho pořádně omýt. Pomoct vám může i voda s trochou octa, do které květák namočte a vyplavte z něho nečistoty. Jde o zeleninu, která se výtečně hodí k zapékání, smažení nebo do zeleninových polévek. Nejčastěji se u nás prodává klasický bílý květák, ale začínají se objevovat i jiné druhy jako romanesco, který působí velmi dekorativně, nebo různě barevné odrůdy od světle zelené až po fialovou.

Krémová polévka

Na 4 porce potřebujete: 1 menší květák, 1 lžíci másla, 1 cibuli, 1 lžičku mletého kmínu, špetku mletého muškátového oříšku, sůl, pepř, 100 ml smetany (30 procent), 1 l zeleninového vývaru, mouku, strouhanku a vejce na trojobal, olej na smažení, trochu sekané petrželky

Foto: Jan Přibylský

S ozdobou se smaženými květáčky polévka dostane úplně jiný rozměr!Foto: Jan Přibylský

Postup: Květák důkladně propláchněte a rozdělte na růžičky. Pár drobných růžiček dejte stranou. Na másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte mletý kmín a květák. Promíchejte, krátce opečte a zalejte vývarem. Vařte, dokud není květák zcela měkký. Pak polévku pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladkého krému. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a krátce ještě povařte, nakonec vmíchejte smetanu. Mezitím pár minut povařte malé růžičky v osolené vodě. Pak je obalte v trojobalu a usmažte dozlatova. Polévku na talíři ozdobte růžičkami květáku a nasekanou petrželkou.

Tip: Do polévky můžete přidat pro jinou chuť jeden batát, kromě šmrncu získáte i pěknou barvu!

Placičky s koriandrem

Na 4 porce potřebujete: 300 g uvařeného květáku, 1 ve slupce uvařenou bramboru, ½ lžičky mletého římského kmínu, 1 lžíci nasekaného koriandru, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 vejce, strouhanku podle potřeby, sezamové semínko na obalování, sůl, pepř, olej na smažení

Foto: Jan Přibylský

Placičky vám jistě zachutnají i samotné, ale s bramborovou kaší dosáhnete plnohodnotného oběda :-)Foto: Jan Přibylský

Postup: Do mísy dejte vidličkou rozmačkaný květák, oloupanou nastrouhanou bramboru, nasekanou cibuli, prolisovaný stroužek česneku, rozšlehané vejce, kmín, koriandr a směs osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, pokud to bude potřeba, přidejte trochu strouhanky. Ze směsi vytvarujte placky a z obou stran je posypte sezamem, který trochu do placek vmáčkněte. Pak placičky smažte na rozpáleném oleji dozlatova a skládejte je na papírový ubrousek, aby se z nich odsál přebytečný tuk.

Tip: Placičky můžete rozložit na plech, pokapat olejem a upéct v troubě, nasají tak méně tuku.

Květákové kari

Na 4 porce potřebujete: 1 květák, 300 ml kokosového mléka, 1 lžíci kari pasty, 150 g mrazeného hrášku, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 pórek, sůl, pepř, šťávu z limetky, kousek zázvoru, olej na pečení, koriandr na ozdobu

Foto: Jan Přibylský

Rádi byste něco pikantnějšího? Pak zkuste naše květákové kariFoto: Jan Přibylský

Postup: Na oleji orestujte na jemno pokrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek a na kolečka nakrájený pórek (trochu si nechte na ozdobu). Přidejte na růžičky rozebraný květák, na kousky nakrájený zázvor, krátce vše opečte a vmíchejte kari pastu. Zalejte kokosovým mlékem a vařte, dokud květák zcela nezměkne. Krátce před koncem přidejte hrášek. Směs osolte, opepřete, dochuťte limetkovou šťávou a každou porci ozdobte na jemno nakrájenou zelenou natí z pórku nebo čerstvým koriandrem.

Tip: Podávejte s rýží, ale skvěle bude chutnat i v tortille.

Jaké jsou vaše oblíbené recepty z květáku? Podělte se o ně s námi!

Reklama

Načítám