Hlavní obsah

Nee... padají mi vlasy!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Zaznamenáme-li, že najednou vyčesáváme vlasů mnohem víc než dřív a že nám viditelně řídnou, je vždy třeba nejprve odhalit, čím je to způsobeno. Teprve na tomto základě se dá rozhodnout o způsobu nápravy - univerzální recept neexistuje.

Článek

Nejčastějších příčin zvýšeného vypadávání vlasů je pět - na některé přijdeme samy, jiné nám pomůže určit lékařské vyšetření.

1. Změny hladiny ženských pohlavních hormonů

Některé jsou zřejmé - těhotenství, období po porodu, vysazení hormonální antikoncepce, klimakterium. V těchto případech obvykle stačí vyčkat, až se hormonální hladina zase stabilizuje - vlasy pak opět zhoustnou. Pomoci tomu můžeme potravními doplňky určenými k posílení vlasů nebo proti stárnutí, s jejichž výběrem nám poradí v lékárně. Když se situace během zhruba dvou tří měsíců nelepší, je na místě poradit se s gynekologem, který doporučí nápravu (u přechodu například hormonální substitucí). Gynekologa bychom měly vyhledat i v tom případě, kdy k poruše produkce ženských pohlavních hormonů není zjevný důvod - může totiž jít o onemocnění vaječníků či nadledvinek, která mimo jiné právě řídnutí vlasů doprovází (někdy dokonce v podobě takzvaného mužského typu plešatění - tedy vznikem čelních koutů).

2. Poruchy činnosti štítné žlázy

Vypadávání vlasů (někdy i s tvorbou lysin) je samozřejmě jen jedním z příznaků. Trápí-li nás kromě toho ještě zbytnění krku, zvýšená únavnost či nervozita, je to důvod k návštěvě endokrinologa. Pokud zjistí, že je opravdu na vině štítná žláza, mělo by vypadávání vlasů pár týdnů až měsíců po zahájení cílené léčby samo přestat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Strava významně ovlivňuje kvalitu vlasůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

3. Nevhodné složení jídelníčku

Pokud ve stravě chybějí některé vitaminy, minerální látky, bílkoviny či aminokyseliny, bývá řídnutí vlasů jedním z prvním příznaků, že tím organismus strádá. Stává se to anorektičkám, vegetariánkám, ženám držícím nesprávně sestavenou či příliš drastickou redukční dietu, či těm, které prostě jedí „nepořádně" a v jejichž stravě chybějí některé důležité složky. Pokud samy nepřijdeme na to, v čem spočívá právě náš problém, zjistí lékař rozborem krve, kterou látku konkrétně postrádáme. Jediným vhodným řešením je začít ji tělu dodávat - stav vlasů se tím brzy sám srovná.

4. Prodělané onemocnění

Zvláště nemoci déletrvající, závažnější, horečnaté nebo léčené antibiotiky způsobují zvýšené vypadávání vlasů téměř vždy. Poté, co se zdravotní stav zlepší, nastane obvykle náprava sama nanejvýš po několika týdnech. Určitě však neuděláme chybu užíváním posilujících a regeneračních potravních doplňků, vitaminu E, selenu, zinku, vápníku a probiotik. Dobré jsou také osvěžující a omlazující vlasové koupele a zábaly.

5. Stres, vyčerpanost, psychické potíže

Duševní stav se na vlasech odrazí skoro stejně rychle jako ve tváři. Obvykle nejprve zplihnou, dostanou „unavený" vzhled a vzápětí začnou výrazně vypadávat. Doporučení je zřejmé - odstranit zdroj problému. Což se ovšem podstatně snáz radí, než naplňuje. Odpočinek, klid, zmírnění tempa, pohyb na čerstvém vzduchu, relaxace... A pokud máme dojem, že je zvládnutí situace nad naše síly, tak se určitě nebudeme stydět poradit se s psychiatrem či psychologem - a to zdaleka nejen kvůli vypadávajícím vlasům.

Reklama

Související témata:

Načítám