Hlavní obsah
2,9
(10)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Dezert připravený podle rodinných receptur staré šlechtické rodiny na rýžový nákyp „à la Trautmannsdorf". Zkuste ho a budete se olizovat až za ušima!

50 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Nákyp
  • 60 g kulatozrnné rýže
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 40 g cukru
  • 2 ks vanilkového lusku
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 4 plátky želatiny
Omáčka
  • 250 g mražených malin
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička ztužovače šlehačky
Na ozdobu
  • 1 hrst čerstvého ovoce
  • 10 ml pomerančového likéru
Článek

Postup

01.

Centimetrové kostičky pokrájené ovoce (v našem případě kiwi) dejte do misky a zalijte pomerančovým likérem. Nejenže je skvělý na pití, ale ovoce marinované v pomerančovém likéru nezaměnitelně voní a dají se tak celoročně připravovat ovocné poháry. Použít ho můžete i při pečení různých ovocných moučníků.

Foto: Mona Martinů

Ovoce zalijte pomerančovým likéremFoto: Mona Martinů

02.

Vanilkový lusk podélně rozkrojte a špičkou nože z něj vyškrábněte měkký vnitřek, který si uložte bokem do mističky. Pokud se vám nechce utrácet za vanilkový lusk, můžete jej nahradit vanilkovou trestí, ale nebude to ono.

Foto: Mona Martinů

Z vanilkového lusku vyškrábněte vnitřekFoto: Mona Martinů

03.

V hrnci svařte mléko s cukrem. To je přitom potřeba pečlivě hlídat a míchat – jinak se vám mléko připálí nebo v nejhorším případě „uteče“. A čistit kamna po připáleném mléce bychom nepřáli ani úhlavnímu nepříteli.

Foto: Mona Martinů

Mléko s cukrem svařte za stálého mícháníFoto: Mona Martinů

04.

Do svařeného mléka přisypte propláchnutou rýži a prázdné, vyškrábnuté lusky. Vše vařte na mírném ohni asi 18–20 minut, dokud rýže nebude hotová, a během vaření mléko několikrát promíchejte.

Foto: Mona Martinů

Přisypte rýži a vanilkové luskyFoto: Mona Martinů

05.

Z uvařené rýže vyndejte lusky, přidejte kůru z pomeranče a citronu a vyškrábnutou část vanilkového lusku.

Foto: Mona Martinů

Přidejte nastrouhanou kůru a vnitřek vanilkového luskuFoto: Mona Martinů

06.

Plátky želatiny namočte do studené vody, aby změkla. Pak ji vymačkejte a zamíchejte do teplé, ne však ještě vařící se rýže.

Foto: Mona Martinů

Plátky želatiny nechte změknoutFoto: Mona Martinů

07.

Ve chvíli, kdy rýže začíná pomalu tuhnout, do ní vmíchejte marinované ovoce a na závěr také opatrně přimíchejte ušlehanou šlehačku. Ta nákypu dodá potřebnou nadýchanost, a je proto potřeba ji vmíchávat opravdu jen lehce, aby se nezničila.

Foto: Mona Martinů

Do rýže s ovocem lehce vmíchejte šlehačkuFoto: Mona Martinů

08.

Hotový nákyp naplňte do studenou vodou vypláchnutých misek nebo kávových šálků a dejte do lednice na dvě až tři hodiny ztuhnout. Pokud se vám nechce plnit jednotlivé šálky, dejte nákyp do větší mísy, každý si pak u stolu nabere, kolik bude chtít.

Foto: Mona Martinů

Nákyp naplňte do nádobky a nechte ztuhnoutFoto: Mona Martinů

09.

Jako třešnička, nebo v tomto případě spíš malina, na dortu přichází omáčka. V misce smíchejte rozmražené maliny s cukrem, přidejte ztužovač do šlehačky a vše rozmixujte.

Foto: Mona Martinů

Maliny rozmixujte s cukremFoto: Mona Martinů

10.

Hrnky s nákypem krátce ponořte do horké vody a nákyp vyklopte na talíř. Vzniknou tak krásné bochánky a už jen při pohledu na ně se vám budou sbíhat sliny.

Finální úprava spočívá v dozdobení talíře, který ještě můžete poprášit moučkovým cukrem, zalít malinovou omáčkou a poskládat na plátky nakrájeným ovocem, které jste použili do nákypu. Efekt je zaručený!

Reklama

Související témata:

Načítám