Hlavní obsah

Nejčastější problémy s pletí: Co na ně platí?

Foto: Thinkstock

Mít krásnou pleť bez vad si přeje snad každá žena. Poradíme, jak toho dosáhnout!Foto: Thinkstock

Reklama

Nikdo nemá ideální pleť – někdy je příliš suchá, jindy mastná. Někdo zase trpí na pigmentové skvrny... Poradíme vám, jak tu vaši vyladit k dokonalosti!

Článek

Každý problém pleti má řešení! Někdy stačí zvolit správný kosmetický přípravek, jindy je třeba změnit životosprávu nebo sáhnout po invazivnějších metodách.

Citlivá pleť

Citlivá pleť pálí, svědí, je začervenalá a nepříjemně stažená. Necháte-li příznaky bez povšimnutí, může to dopadnout hůře, například některým typem dermatitidy.

Aby pleť netrpěla, používejte přípravky přímo pro citlivou pleť určené, bývají označeny slovem „sensitive“ (konkrétní produkty najdete zde). Nejdůležitější je vyvarovat se: extrémního počasí, agresivních kosmetických procedur a nevhodně zvolených produktů.

Zapomeňte na přípravky obsahující alkohol, parfemaci či agresivní typy konzervantů. K odlíčení pleti není vhodné mýdlo, ale pleťová mléka, micelární vody. Na citlivou pleť nepoužívejte peelingy ani čisticí masky, které mohou pleť příliš vysušovat a stahovat.

Foto: Thinkstock

Citlivá pokožka si žádá zvláštní péči! Zjistěte, jak je na tom ta vašeFoto: Thinkstock

Mastná pleť s akné

Ne tento problém jsme se zeptali MUDr. Edity Jatšové, korektivní dermatoložky z Laserového centra Anděl. „Akné je způsobeno nadměrnou tvorbou kožního mazu, jenž se mísí s odumřelými kožními buňkami ve vývodu mazové žlázy a ucpává ji. Rozmnoží se bakterie a vzniká zánět. Tendence ke vzniku akné se dědí a je ovlivňována hormony, kosmetikou i stresem,“ vysvětlila nám Edita Jatšová a přidala pár tipů, jak bojovat s aknózní pletí:

  • volbou správných přípravků, hlavně na noc – volte přípravky s lehkou texturou
  • mechanickým čištěním v kosmetickém salonu
  • chemickým peelingem
  • světelnou technikou (modré světlo, IPL, diodové lasery) či radiofrekvenčními zdroji v rukou korektivního dermatologa

Suchá pleť

Suchá pleť je stažená, pne, svědí, může mít hrubý povrch a olupující se šupinky. Suchá pleť se odvíjí od omezené produkce mazových žlázek a ztenčování ochranného filmu pokožky, ta ztrácí vlhkost a vysychá. V péči o ni je nejdůležitější voda!

Jak to funguje? Na to nám odpověla dr. Jessica Schäfer, vedoucí oddělení vývoje značky Nivea: „Rovnoměrný přísun vody zlepšuje krevní oběh a stimuluje metabolické procesy v buňkách, čímž pleť získá zdravý a zářivý vzhled. Při nedostatku tekutin spotřebovává tělo vodu zevnitř kožních buněk a činnost enzymů se zpomaluje.“

Foto: Thinkstock

Pro odličování odborníci doporučují místo mýdla micelární voduFoto: Thinkstock

Jessica Schäfer radí:

  • poskytnout pleti přírodní hydratační látky a lipidy, zaměřit se na krémy s přízviskem „hydratační“
  • pravidelně používat výživnou masku

Důležité je mazat, mazat, mazat a doplňovat tekutiny, suché pleti prospívají i bylinky, hledejte přípravky s levandulí, aloe vera nebo třeba rozmarýnem.

Pigmentové skvrny

Pigmentové skvrny neboli hyperpigmentace jsou hnědě zabarvené flíčky na kůži různé velikosti. Nejdůležitější prevencí je každodenní používání krému s vysokým ochranným faktorem. Zkuste depigmentační krémy, séra či roll-ony a tužky, jež barevně vyrovnávají pleť.

Další variantou je laser, jenž cíleně rozbije pigment ve skvrně, chemický peeling, který obrousí svrchní vrstvu pokožky, a tím i pigmentovou skvrnu, v neposlední řadě pomáhá i světlo IPL, jež zahřeje pigment a vypudí ho z těla ven.

Jaký kosmetický problém trápí právě vás?

Reklama

Načítám